Usklađenost prometne politike

BiH na posljednjem mjestu od svih šest ekonomija zapadnog Balkana

"Navedeno usklađivanje je ogroman posao koji nas čeka u procesu pregovora o članstvu u EU".
Vijesti / BiH-EU | 12. 12. 2023. u 15:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina se trenutno nalazi na posljednjem mjestu od svih šest ekonomija zemalja zapadnog Balkana po stupnju usklađenosti prometne politike sa zakonodavstvom Europske unije.

"Navedeno usklađivanje je ogroman posao koji nas čeka u procesu pregovora o članstvu u EU. Nema objašnjenja da smo kao država postigli jako nizak stupanj usklađenosti sa zakonodavstvom EU u oblasti prometa, a da smo se na ispunjenje tih uvjeta obvezali ratifikacijom Sporazuma o formiranju Prometne zajednice 2018. godine", poručio je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto te dodao kako je potrebno svu energiju usmjeriti na unutrašnju koordinaciju u Bosni i Hercegovini kako bismo isporučili rješenja koja će biti primijenjena na svim nivoima vlasti i ubrzati put BiH u Europsku uniju.

Ulaganja u prometnu infrastrukturu ključ su jačanja regionalne suradnje ali i europskih integracija Zapadnog Balkana te su pokretač ekonomije odnosno podizanja standarda građana, poruka je sa sastanka Ministarskog vijeća Prometne zajednice održanog u Skoplju, a kojem je prisustvovao ministar Forto te rukovodstva ministarstava prometa Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije, Kosova, Grčke, Gruzije, Moldavije i Ukrajine, pod pokroviteljstvom Stalnog sekretarijata Prometne zajednice.

Ministri su se u okviru Regionalne konferencije o pametnim sistemima obvezali na uvođenje novih tehnologija u cilju unaprjeđenja prvenstveno sigurnosti u prometu i njegovog ubrzanja.

Ministarsko vijeće Prometne zajednice raspravljalo je o napretku zemalja u realizaciji infrastrukturnih projekata na glavnim koridorima TEN-T mreže (europski koridori), kao i o napretku usklađivanja prometne politike sa zakonodavstvom Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close