Odbrojavanje

Poznat datum završetka radova na mostarskim cestama

Trenutno se čeka pravno rješavanje objekta "Ćiro" kako bi se, nakon njegovoga uklanjanja, radovi na ovoj dionici mogli okončati.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 09. 2021. u 12:51 Bljesak.info/F

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radovi na mostarskoj Aveniji bi se, navode iz Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara, trebali završiti početkom prosinca, a u Rudarskoj ulici do kraja tekućeg mjeseca.

Kako navode, zbog preklapanja radova različitih izvođača na rekonstrukciji kanalizacijskih i vodovodnih instalacija te elektro i komunikacijskih, često dolazi do kašnjenja u realizaciji ugovora.

Foto: Bljesak.info / 

Tako se na raskrižju Avenije s Rudarskom ulicom preklapaju čak tri ugovora.

Naime, putem projekta "Watson" koji je upravljan s razine FBiH realiziraju se dva ugovora, i to izgradnja dvojnih primarnih kanalizacijskih kolektora u središnjem dijelu Grada Mostara ukupne vrijednosti bez PDV-a 2.737.036,66 maraka te dvojni primarni kanalizacijski kolektori: sekundarna kanalizacijska mreža naselja Opine i spoj na glavne kolektore Hotel Mostar i Opine, ukupne vrijednost bez PDV-a 1.880.400 maraka.

Čekanje Ćire

Na osnovu Sporazuma Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, JP Cesta FBiH i Grada Mostara, u okviru rekonstrukcije magistralnih prometnica koje prolaze kroz Grad Mostar, realizira se također Ugovor pod nazivom "Rekonstrukcija M17.4-dionica Ulica kralja Tomislava; izgradnja rotora na M6.1-raskrižje Ulica kralja Tomislava i Rudarske; izgradnja M6.1-dionica Španjolski trg-Hotel Ero", ukupne vrijednosti bez PDV-a 4.461.248,73 maraka.

Foto: Bljesak.info / 

U okviru tog ugovora izvršena je rekonstrukcija dijela Ulice dr. A. Starčevića od Španjolskoga trga do Hotela "Ero", odnosno izgrađene su četiri prometne trake s novom oborinskom odvodnjom i pješačke površine s novim drvoredom i nova javna rasvjeta.

Trenutno se čeka pravno rješavanje objekta "Ćiro" kako bi se, nakon njegovoga uklanjanja, radovi na ovoj dionici mogli okončati.

Asfalt

Podsjećaju kako je u okviru tog ugovora izgrađen i novi kružni tok na raskrižju Avenije i Rudarske ulice, a u tijeku su radovi na pješačkim površinama.

Podvlače da je uvođenje izvođača u izgradnju kružnog toka bilo moguće tek nakon izgradnje glavnog desnoobalnog kolektora, odnosno realizacije ugovora T2b.

Foto: Bljesak.info / 

S izgradnjom ovog kružnog toka pristupilo se rekonstrukciji Avenije na kojoj se trenutno izvode radovi na izgradnji nove oborinske i fekalne kanalizacije, a radi se novi vodovodni distributivni cjevovod, te vrši rekonstrukcija prometnice.

Predviđena je rekonstrukcija kompletne Avenije do Ulice biskupa Čule, sve četiri kolovozne trake, kompletna nova odvodnja i rekonstrukcija vodovodnih instalacija.

Foto: Bljesak.info / 

Habajući asfaltni sloj od SMA asfaltne mješavine će biti postavljen kada se izvrši rekonstrukcija i dvije istočne kolovozne trake na istoj dionici.

Kraj radova

Okončanje radova planirano je početkom prosinca ove godine, točnije, 7. prosinca. Vrijednost radova na Aveniji je 2.293.64,92 KM+PDV.

Iz proračuna Grada Mostara financira se Ugovor o rekonstrukciji Ulici Rudarska od raskrižja s Ulicom Avenija do raskrižja s Ulicom Blajburških žrtava u vrijednosti od 544.529,86 maraka plus PDV.

Ulica je proširena za dvije kolovozne trake (ukupno četiri) te je izvršena zamjena i dogradnja svih podzemnih instalacija.

Foto: Bljesak.info / 

Realizacija ovog ugovora je ovisila od realizaciji ugovora o izgradnji glavnog desnoobalnog kolektora-T2b kao i radovima vlasnika podzemnih instalacija koje nisu u vlasništvu Grada Mostara (elektro i komunikacioni kablovi).

Trenutno su u tijeku pripreme za asfaltiranje prometnice, a radovi po ovom ugovoru na Rudarskoj ulici bi trebali biti okončani do kraja tekućeg mjeseca.

'Širenje' Dubrovačke

U istom ugovoru uključeni su i radovi na proširenju Dubrovačke ulice koji također, ovise od rješavanja imovinskog spora, navode iz Odjela za urbanizam te podsjećaju da garancija za izvršenje ugovora vrijedi do 14. studenoga 2021. godine.

Foto: Bljesak.info / 

Iz Odjela kažu kako se radovi na gradskim prometnicama, ukoliko je to moguće, izvode bez obustave prometa, ali da je ipak, nemoguće nikako izbjeći smetnju.

Također se navodi da se u okviru rekonstrukcija prometnice istovremeno ugovara izvođenje radova na rekonstrukciji kanalizacijskih i vodovodnih instalacija jer je Grad Mostar njihov vlasnik dok vlasnici ostalih podzemnih instalacija, elektro i komunikacionih, planiraju i financiraju svoje radove.

''Zbog preklapanja radova različitih izvođača što je posebno bilo izraženo na rekonstrukciji/proširenju Rudarske ulice često dolazi do kašnjenja u realizaciji ugovora'', napominju za Fenu iz Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close