Tržnica

Mostarska Tepa: Jedna od najstarijih tržnica u Hercegovini ponovno će biti mjesto druženja

Trenutno se radi treća faza rekonstrukcije koja obuhvaća postavljanje montažno-demontažnih kioska.
Gospodarstvo / Ulaganja | 09. 05. 2024. u 09:14 M. Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarska Tepa rekonstruira se od 2016. godine po fazama u skladu s raspoloživim financijskim sredstvima. No, ove godine napokon bi trebala biti potpuno završena obnova jedne od najstarijih tržnica u Hercegovini. 

Ovom obnovom unaprijedit će se lokalna tržišna infrastruktura Grada Mostara što bi olakšalo pristup tržištu lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, zanatlijama i osobama koje se bave izradom rukotvorina i suvenira.

Kiosci i mobilni štandovi za bolje uvjete

Trenutno se radi treća faza rekonstrukcije koja obuhvaća postavljanje montažno-demontažnih kioska. Kiosci su namijenjeni za trgovce pojedince i obrtnike koji će izlagati svoje domaće proizvode. Konstrukcija kioska je postavljena i trenutno se isti uređuju za početak rada.

''Ovom rekonstrukcijom je uspostavljena nova tržišna infrastruktura na Tepi, i to montažno-demontažni kiosci i mobilni štandovi čime će se unaprijediti kvaliteta, higijena i sigurnost hrane i omogućiti primjena dobrih poslovnih praksi. Javno poduzeće Tržnice-Pijace d.o.o. i Grad Mostar ovim projektom nastoje poboljšati uvjete i opremljenost prodajnih mjesta i pružiti sigurnije i kvalitetnije uvjete za rad krajnjim korisnicima'', rečeno je za Bljesak.info iz Grada Mostara.

Unapređenjem tržišne infrastrukture Mostarska Tepa će omogućiti bolje i sigurnije uvjete rada svojim korisnicima, a građanima i turistima ponuditi raznovrsniju ponudu tradicionalnih proizvoda.

''Pored poljoprivrednih proizvoda koji se prodaju na Tepi, korisnici kioska u svojoj ponudi imat će domaće proizvode visoke kvalitete, sokove i džemove od domaćeg sezonskog voća, cijeđene sokove, med i prerađevine od meda, ribu i prerađevine od ribe, suvenire, unikatne proizvode i rukotvorine od pletenine, ručno rađeni nakit, umjetničke slike, proizvode od pruća, ljekovito bilje, čajeve, domaće kreme, meleme, sirupe itd.'', kazali su iz Grada.

Obnova u sklopu Projekta EU4AGRI

Ova faza rekonstrukcije provodi se u sklopu Projekta „Podrška Europske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini“ (EU4AGRI) koji je primarno financiran sredstvima Europske unije. Projekat provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 252.965,31 BAM, od čega financiranje EU4AGRI projekta iznosi 181.937,00 BAM, a financiranje Grada Mostara 71.028,31 BAM.

Suradnju međunarodnih partnera i Grada na projektu obnove pohvalio je i mostarski gradonačelnik Mario Kordić najavivši novo ruho mostarske Tepa u 2024. godini.

''Zajedno s međunarodnim partnerima započeli smo projekt reorganizacije i modernizacije tržnice Tepa. S uvjerenjem kako ovaj prostor ima značajan potencijal za rad i razvoj očekujemo novo ruho početkom 2024. godine'', napisao je Kordić.

Faza radova obuhvaćena programom EU4AGRI je kompletirana, a JP Tržnice-Pijace d.o.o. i Grad Mostar nastavit će s daljnjim uređenjem Tepe u skladu s raspoloživim financijskim sredstvima o kojima ovisi i konačan završetak rekonstrukcije.

Nastavak radova obuhvaća pokrivanje krova, popločavanje i završno uređenje prostora. Završetkom svih planiranih radova, Tepa će predstavljati funkcionalnu cjelinu za prezentaciju i prodaju tipičnih autohtonih proizvoda svojim posjetiteljima.

Primjer iz Trebinja

Kroz ovaj Projekt „Podrške Europske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini“ (EU4AGRI) uspješno je 2022. godine rekonstruirana i zelena tržnica u Trebinju. Ukupna vrijednost investicije iznosi 305.000 KM, od čega je Grad Trebinje učestvovao sa 25 posto financijskih sredstava.

Kroz ovaj projekat uspostavljano je novo prodajno mjesto u gradu Trebinju, za prodaju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, na atraktivnoj lokaciji u užem gradskom jezgru, u naselju Tini.

Realizacijom ovog projekta unaprijeđena je prodaja poljoprivredno- prehrambenih proizvoda, poboljšan je kvaliteta higijene i bezbjednost hrane uspostavljanjem boljih uvjeta i opremljenosti prodajnih mjesta.

''Navedeno je ostvareno kroz nabavku 20 kućica za prodaju, koje su putem javnog poziva dodijeljene za 20 poljoprivrednih proizvođača, od kojih su tri kućice prilagođene potrebama osoba sa invaliditetom. Također, za 20 odabranih korisnika kućica za prodaju nabavljeno je 20 digitalnih vaga kako bi se unaprijedilo njihovo poslovanje. Izgrađena je javna česma s pitkom vodom, nabavljena su i instalirana dva polupodzemna kontejnera zapremine pet metara kubnih, izgrađene su dvije pristupne staze za osobe sa invaliditetom. Za 20 poljoprivrednih proizvođača, korisnika kućica za prodaju, provedena je obuka za sanitarni minimum'', naveli su za Bljesak .info iz Grada Trebinja.

12 podržanih jedinica u sklopu EU4AGRI projekta

U sklopu EU4AGRI projekta, osim u Mostaru i Trebinju tržišna infrastruktura će biti poboljšana u Banja Luci, Bihaću, Gračanici, Mrkonjić Gradu, Bosanskom Petrovcu, Rudom, Gradiški, Zenici, Teslić i Šamacu.

Ukupna vrijednost investicija, za svih 12 podržanih jedinica lokalne samouprave (općine i gradovi) iznosi više od 2.3 milijuna KM, od čega je Europska unija financirala oko 1.6 milijuna KM.

EU4AGRI je četverogodišnja inicijativa (2020-2024) koja ima za cilj modernizaciju poljoprivredno-prehrambenog sektora, otvaranje novih radnih mjesta, zadržavanje postojećih i podršku oporavku od krize izazvane COVID-19 u Bosni i Hercegovini.

EU4AGRI financira Europska unija u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 20 milijuna eura. Projekat zajednički realiziraju i sufinanciraju Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Češka razvojna agencija (CzDA).

Projekat se fokusira na povećanje investicija u poljoprivredno-prehrambeni sektor i povećanje razine znanja i vještina poljoprivrednih proizvođača i drugih sudionika u lancima vrijednosti kroz proširenje savjetodavnih usluga i poboljšanje ekonomskih mogućnosti u ruralnim područjima.

Kopirati
Drag cursor here to close