Najambiciozniji program

BiH otvorena vrata Programa EU4Health vrijednog 5,3 milijarde eura

Ovaj program, s proračunom od 5,3 milijarde eura za razdoblje 2021. do 2027. godine, pruža značajnu financijsku podršku za unapređenje zdravstvenih sustava u zemljama članicama EU
Gospodarstvo / Novac | 12. 04. 2024. u 09:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) podržao je priključenje Programu EU4Health, čime će BiH postati dio najambicioznijeg programa Europske unije (EU) u području zdravstva.

Ovaj program, s proračunom od 5,3 milijarde eura za razdoblje 2021. do 2027. godine, pruža značajnu financijsku podršku za unapređenje zdravstvenih sustava u zemljama članicama EU i pridruženim članicama, što će omogućiti BiH da sudjeluje u pozivima iz Programa za 2024. godinu.

Potpisivanjem Međunarodnog sporazuma između EU i BiH o pridruživanju Programu EU4Health, zdravstvenim institucijama i nevladinim organizacijama će biti omogućeno korištenje bespovratnih sredstava iz ovog programa EU, što će značajno doprinijeti unapređenju zdravstvenog sektora u BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara, piše BloombergAdria.

Programom će biti financiran širok raspon akcija koje su grupirane u četiri glavne oblasti: pripravnost za krize, promocija zdravlja i prevencija bolesti, zdravstveni sistemi i radna snaga u zdravstvu i digitalno zdravstvo.

Sredstva Programa mogu biti korištena za poboljšanje i poticanje zdravlja kako bi se smanjilo opterećenje izazvano zaraznim i nezaraznim bolestima, podržavanje promocije zdravlja i prevencije bolesti, smanjenje zdravstvenih nejednakosti, poticanje zdravog načina života i promociju pristupa zdravstvenoj zaštiti.

Predviđeni su i projekti zaštite od prekograničnih prijetnji zdravlju, poboljšanje dostupnosti, pristupačnosti i cjenovne pristupačnosti lijekova i medicinskih proizvoda, jačanje zdravstvenih sistema poboljšanjem njihove otpornosti i slično.

Kopirati
Drag cursor here to close