MoStart

Svečano otvorenje u Mostaru: Digitalna transformacija u fokusu

Ovaj važan događaj, koji se fokusira na digitalnu transformaciju u obrazovanju i primjene umjetne inteligencije, održava se do 26. travnja 2024. godine.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 04. 2024. u 19:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugo izdanje Međunarodne konferencije MoStart u dvorani "Sokrat" Sveučilišta u Mostaru svečano je u srijedu otvorila Predsjednica FBiH Lidija Bradara.

Foto: Bljesak.info / Govor Zorana Tomića

Ovaj važan događaj, koji se fokusira na digitalnu transformaciju u obrazovanju i primjene umjetne inteligencije, održava se do 26. travnja 2024. godine.

Foto: Bljesak.info / Brojne uzvanice na otvorenju Međunarodne konferencije MoStart

Konferencija MoStart namijenjena je stručnjacima iz područja umjetne inteligencije i njenih primjena u obrazovanju, s ciljem poticanja kontinuiranog učenja i jačanja kompetencija sudionika iz osnovnih i srednjih škola. Tijekom otvorenja, skupu su se obratili brojni ugledni govornici, uključujući Rektora Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Zorana Tomića, prof. dr. sc. Tomislava Volarića, Pomoćnika rektora za IT i inovacije, Hrvoja Puljiza, ravnatelja CARNET-a, te Paula Rousea, GÉANT Chief Community Relations Officera.

Foto: Bljesak.info / Otvorenje Međunarodne konferencije MoStart

"Upravo je akademska zajednica najpozvanija raspravljati o budućnosti, pa tako i o digitalnoj transformaciji," naglasila je Bradara.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Švedskoj Siniša Grgić govorio je kao informacijski stručnjak o umjetnoj inteligenciji.

"Umjetna inteligencija nudi uistinu puno toga. Smatram da će se  u idućih 50 godina čovječanstvo promijeniti do te mjere kao što je se promijenilo u zadnjih 2 milijuna godina", istaknuo je Grgić.

Foto: Bljesak.info / Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara

"Nažalost, BiH u ovom procesu kasni, stoga me posebno raduju zaključci ove konferencije na temu digitalnih asistenata i asistivne tehnologije, koji mogu imati veliki odjek u našem obrazovnom sustavu i društvu".

Predsjednik Organizacijskog odbora i pomoćnik rektora SUM-a za IT inovacije Tomislav Volarić kazao je kako za trodnevnu konferenciju vlada veliki interes.

"Već danas imamo 650 prijavljenih što su rekordne brojke", kazao  je Volarić naglasivši kako im je bitno da se ovdje napravi sinergija znanja, obrazovanja, znanosti i IT. Cilj ovog znanstveno-stručnog skupa je okupiti stručnjake koji se bave umjetnom inteligencijom i njenom primjenom u svim područjima ljudskog života, s naglaskom na obrazovanje.

Foto: Bljesak.info / Veliki broj nazočnih na otvorenju Međunarodne konferencije MoStart

Konferencija MoStart, uz edukativne i znanstvene radionice, uključuje i IT sekciju s vodećim regionalnim stručnjacima u tehnologijama. Fokus je na razvoju softvera i aktualnim izazovima, što sudionicima omogućuje razmjenu iskustava i širenje profesionalnih mreža. Ovaj skup ne samo da obrazuje i povezuje, već i potiče primjenu digitalnih inovacija, postavljajući temelje za budući tehnološki napredak u regiji.

Foto: Bljesak.info / Otvorenje Međunarodne konferencije MoStart
Foto: Bljesak.info / Lidija Bradara
Foto: Bljesak.info / Uvodno izlaganje na Međunarodnoj konferenciji MoStart
Foto: Bljesak.info / Otvorenje Međunarodne konferencije MoStart
Kopirati
Drag cursor here to close