Od 24. do 26. travnja

Umjetna inteligencija i digitalni asistenti u središtu 'MoStart' konferencije

Tijekom prvoga dana konferencije fokus će biti na digitalnim asistentima i asistivnim tehnologijama, dok će diskusija drugoga dana biti proširena na raznolika tematska područja.
Sci-Tech / Obrazovanje | 13. 03. 2024. u 09:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugo izdanje konferencije o digitalnoj transformaciji u obrazovanju i primjenama umjetne inteligencije MoStart, u organizaciji Centra za informacijske tehnologije SUMIT i Sveučilišta u Mostaru, održat će se od 24. do 26. travnja u Mostaru.

Tijekom prvoga dana konferencije fokus će biti na digitalnim asistentima i asistivnim tehnologijama, dok će diskusija drugoga dana biti proširena na raznolika tematska područja.

Prema riječima člana Organizacijskog i Programskog odbora doc. dr. sc. Daniela Vasića, osim asistivnih tehnologija, govorit će se o temama kao što su primjena umjetne inteligencije u nastavi, obrada prirodnog jezika i računalni vid, što pokazuje širok znanstveni interes konferencije.

Velika zainteresiranost

Profesor Vasić naglasio je značajan odaziv na konferenciju, s preko 33 predana rada. Osim toga, kako navodi, jedan od vrhunaca konferencije bit će glavni govor profesora Koitija Haside sa Sveučilišta u Tokiju, čije izlaganje na temu "Grafovi poboljšavaju vještine kritičkog mišljenja bez dodatnih troškova" pruža uvid u inovativne metode učenja i poučavanja.

Kako dodaje, konferencija također predstavlja niz značajnih događanja, uključujući panel diskusiju na temu "Razotkrivanje izazova i mogućnosti primjene umjetne inteligencije u nastavnom procesu".

''Osim toga, održat će se radionica za doktorande na temu "Poboljšana procjena znanja kroz obradu prirodnog jezika, konceptualne mape i tehnologiju digitalnih indeks kartica", koja nosi 3 ECTS boda. Sudionici i predavači sa Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta u Mostaru naglašavaju važnost suradnje među akademskim institucijama'', rekao je on.

Iako su teme ovogodišnje konferencije MoStart fokusirane na digitalne asistente i asistivne tehnologije, važno je naglasiti da znanstveni dio konferencije ima širi fokus.

Profesor Vasić posebnu pažnju skreće na teme o primjeni umjetne inteligencije i različitih tehnologija, kako u obrazovanju tako i u svim ostalim aspektima suvremenog života.

Važnost digitalnih asistenata

''Osim toga, širi fokus znanstvenog dijela konferencije na generalnu primjenu umjetne inteligencije i tehnologija u različitim aspektima života i obrazovanja ukazuje na značaj razumijevanja i integracije ovih alata u svakodnevne prakse. To potvrđuje važnost digitalnih asistenata, ne samo kao specijaliziranih alata za osobe s određenim potrebama, već kao univerzalnih pomagala koja mogu poboljšati kvalitetu života i rada za svakog pojedinca'', rekao je Vasić.

Pojašnjava da, u kontekstu Bosne i Hercegovine, razvoj i primjena asistivne tehnologije i digitalnih asistenata postupno napreduje, no isto tako postoji veliki potencijal za njihovu širu upotrebu.

''Poboljšanje pristupačnosti i osvještavanje o koristima koje ove tehnologije donose može značajno doprinijeti, kako osobama s invaliditetom, tako i široj populaciji, olakšavajući svakodnevne aktivnosti i omogućavajući nove načine interakcije s tehnologijom'', pojasnio je on.

Profesor je spomenuo i razvoj pravnog okvira u Bosni i Hercegovini, navodeći da je on još uvijek u razvoju, te da bi podržao i osigurao pravedan pristup asistivnim tehnologijama za sve građane, uključujući osobe s invaliditetom.

''Postoje zakoni koji promiču prava i pristupačnost za osobe s invaliditetom, ali implementacija tih zakona u praksi često nailazi na izazove, uključujući nedostatak specifičnih propisa koji se direktno odnose na asistivne tehnologije, kao i ograničena financijska sredstva za njihovu nabavku i distribuciju'', dodao je on.

Akademski uspjesi

U vezi s ovogodišnjom znanstvenom konferencijom, naglasio je i značajne akademske uspjehe koji su postignuti.

''Ove godine, zbornik radova konferencije MoStart bit će objavljen od strane uglednog izdavača Springer. To je znak prepoznavanja kvalitete i važnosti istraživanja predstavljenog na konferenciji. Osim toga, proširena izdanja odabranih radova bit će dio posebnog izdanja Springer Nature časopisa SN Computer Science. Ovo predstavlja izuzetan uspjeh za ovogodišnju konferenciju i pruža izvanrednu priliku za istraživače da podijele svoj rad s međunarodnom znanstvenom zajednicom'', naglasio je on.

Na kraju je rekao da se značaj objavljivanja radova kroz renomiranog izdavača kao što je Springer ne može podcijeniti, jer ne samo da povećava vidljivost i dostupnost istraživanja, već također pruža validaciju i priznanje za autore i njihov rad.

''Ovaj uspjeh konferencije MoStart svjedoči o njenom značaju kao foruma za predstavljanje naprednih istraživanja u području umjetne inteligencije, asistivnih tehnologija i digitalnih asistenata, te njezinom doprinosu globalnoj znanstvenoj i obrazovnoj zajednici'', zaključio je doc.dr.sc. Daniel Vasić.

Kopirati
Drag cursor here to close