Napredak inženjerske struke u regiji

Održana radionica - Primjena FEM i CFD alata u inženjerstvu u INTERA Tehnološkom Parku

Sci-Tech / Tehnologija | 08. 05. 2024. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inženjering, kao temelj suvremenog tehnološkog napretka, zahtijeva konstantno usavršavanje i upotrebu najnovijih alata i metoda. U tom duhu, uz podršku Europske unije i Vlade SR Njemačke održana je radionica u četvrtak 25.4.2024. pod nazivom "Primjena FEM i CFD alata u inženjerstvu" u INTERA Tehnološkom Parku u Mostaru, koja je okupila stručnjake, inženjere, poduzetnike i studente zainteresirane za napredne softverske alate za numeričke analize.

Metoda konačnih elemenata (FEM) i računalna dinamika fluida (CFD) predstavljaju dva ključna alata koji omogućavaju simulaciju i analizu složenih fizikalnih procesa u različitim područjima inženjeringa. Radionica je imala za cilj osvijestiti polaznike o temeljnim principima ovih alata te ih uputiti u praktičnu primjenu kroz nekoliko demonstracija.

Foto: PR / Primjena FEM i CFD alata u inženjerstvu u INTERA Tehnološkom Parku

Dr. sc. Siniša Majer iz KONČAR Instituta za elektrotehniku d.o.o. iz Zagreba, održao je prvu sesiju pod nazivom "Primjena CFD numeričkih proračuna". Kroz uvod u CFD, sudionici su dobili uvid u široku primjenu ove metode u praksi, a zatim su kroz demonstracije uživo imali priliku vidjeti modeliranje strujanja i izmjene topline kroz ispušni kolektor te strujanja kroz centrifugalnu pumpu.

U drugom dijelu radionice, mr. sc. Josip Hozmec također iz KONČAR Instituta za elektrotehniku d.o.o., predstavio je "Primjenu FEM-a u mehaničkim proračunima konstrukcija". Sudionici su kroz ovu sesiju saznali o primjeni FEM-a u modeliranju i analizi konstrukcija te su kroz praktične primjere stekli uvid u korake svake numeričke analize.

"Radionica nam je pružila jasan uvid kako teče proces proračuna uz upotrebu ovakvih naprednih alata, a predavači su se zaista potrudili da nam na jasan način prezentiraju ove digitalne numeričke metode koje po svojoj suštini nisu ni malo jednostavne.", kazala je Amela Mehanović iz VML engineering d.o.o.

Foto: PR / Primjena FEM i CFD alata u inženjerstvu u INTERA Tehnološkom Parku

Ova radionica predstavlja samo jedan korak ka napretku inženjerske struke u regiji, a sudionici su imali priliku ojačati svoje znanje i stvoriti nove poslovne prilike.

Radionica je organizirana u okviru projekta DIGIMET, koji je dio projekta Inovacije i digitalizacija malih i srednjih poduzeća u BiH/EU4DigitalSME kojeg zajednički financiraju Europska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ) s ciljem razvoja ekonomije u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju. Projekt implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

 

Kopirati
Drag cursor here to close