Najbolji strijelci, prvaci.....

Tri Rumunja i Kyung-Shin Yoon

Do sada su kroz povijest svjetskih prvenstava samo tri igrača uspjela uvezati naslov svjetskog prvaka i naslov najboljeg strijelca i sva trojica su Rumunji.
Sport / Rukomet | 24. 01. 2019. u 14:45 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetsko prvenstvo rukometaša ulazi u završnicu, ostalo je još da se odigra šest utakmica za plasman. U ovom trenutku je Danac Mikkel Hansen prvi strijelac turnira s 53 postignut gola. Odmah do je Španjolac Ferran Solé s 51 golom. Sole će odigrati još jednu utakmicu, Hansen dvije, od ostalih igrača koji su još uvijek "aktivni" na ovom prvenstvu, Norvežanin Magnus Jondal na svom kontu ima 46 golova, Uwe Gensheimer i Sander Sagosen 42. Ipak, realno Hansen je najbliži tituli najboljeg strijelca. Lijevi bek PSG-a ima tako mogućnost postati tek četvrti igrač koji je bio najbolji strijelac i koji se okitio naslovom svjetskog prvaka.

Tri Rumunja u društvu odabranih 

Do sada su kroz povijest svjetskih prvenstava samo tri igrača uspjela uvezati naslov svjetskog prvaka i naslov najboljeg strijelca i sva trojica su Rumunji. Prvi je bio Petre Ivanescu koji je 1961. godine bio najbolji strijelac s 24 gola. Igralo se u Zapadnoj Njemačkoj, Rumunjska je u finalu pobijedila Čehoslovačku 9:8 nakon dva produžetka.

Ivanescu je kasnije vodeći kao trener Gummersbach osvojio osam trofeja, uključujući i naslov prvaka klupskog prvaka Europe 1983. godine. U to vrijeme Rumunjska je bila rukometna velesila, pa je već na sljedećem prvenstvu (1964.) obranila naslov svjetskog prvaka, u Pragu je pala Švedska 25:22. Moser je ipak za razliku od svog kolege Ivanescua, titulu najboljeg strijelca podijelio s Andreasom Fenom iz Mađarske odnosno Josipom Ćosom Milkovićem reprezentativcem Jugoslavije. Spomenuta tri igrača su prvenstvo završila s po 32 postignuta gola. Moser je 1965. godine bio prvaka Europe s Dinamom iz Bukurešta, tada su u finalu svladali Medveščak iz Zagreb.

Krug najboljih strijelaca i svjetskih prvaka zatvorio Stefan Birtalan. Birtalan je za reprezentaciju igrao od 1966. godine, pa sve do 1982. Uz dvije titule svjetskog prvaka, još je s reprezentacijom dohvatio tri medalje na Olimpijskim igrama. Tri godine je biran za najboljeg igrača na svijetu. Najbolji strijelac je bio 1974. godine na turniru u Istočnoj Njemačkoj, Birtalan se zaustavio na 43 gola. Rumunjska je nadigrala domaćina 14:12. Ujedno, to je bila posljednja, četvrta titula nekada velike Rumunjske. Imala je Rumunjska još jednom najboljeg strijelca, ali tada nisu bili prvi. Vasile Stinga je u Njemačkoj 1982. godine zabio 65 golova.

Kyung-Shin Yoon jedini tri puta zaredom

Južna Koreja je 1988. godine na domaćem terenu uspjela doći do finala Olimpijskih igara i to je do danas ostao najbolji rezultat ove reprezentacije svih vremena. Na svjetskim prvenstvima, nisu Koreanci bili ni blizu finala, ali su zato jedini imali tri puta najboljeg strijelca na tri turnira zaredom.

Kyung-Shin Yoon je prvo 1993. godine u Švedskoj titulu podijelio sa Švicarcem Marcom Baumgartnerom i Mađarom Jozsefom Elesom, sva trojica su turnira zaključila s po 43 gola. Na sljedećem prvenstvu Kyung-Shin Yoon je bio nezadrživ s 86 golova. Taj rekord po broju postignutih golova je držao jako dugo, sve do 2009. godine, kada ga preskače Lazarov u Hrvatskoj s 92 gola. U Japanu je ubojiti desni bek bio nešto skromniji, društvo je predvodio sa 67 golova. Kasnije će Yoon biti proglašen i najboljim rukometašem svijeta 2001. godine. Igrao je za Gummersbach, kasnije u Hanburgu. Yoon je u svojoj karijeri čak sedam puta bio najbolji strijelac njemačkog prvenstva za deset godina (1997 - 2007). Ukupno je u Bundesligi zabio 2.751 gol.

Kopirati
Drag cursor here to close