Komentar

Tahirović: Krug favorita na SP u rukometu sužen na Francusku, Njemačku i Dansku

Francuska je kao najuspješnija rukometna nacija na svjetskim prvenstvima slavila 1995., 2001.,2009., 2011., 2015. i 2017. godine.
Sport / Rukomet | 06. 01. 2019. u 15:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: .dkb-handball-bundesliga.de / Maskota ovogodišnjeg prvenstva

Utakmicama Njemačka - Koreja u Berlinu, te Danska - Čile u Herningu 10. siječnja počinje 26. svjetsko prvenstvo za rukometaše.

Na prvenstvu sudjeluju 24 reprezentacije podijeljene u četiri grupe s po šest ekipa. Pored Berlina i Herninga prvenstvo će se igrati još u četiri njemačka grada - Münchenu, Kölnu, Mannheimu, Kielu i Hamburgu te u danskom Kopenhagenu.

Titulu svjetskog prvaka brane rukometaši Francuske, koji će jurišati na treće uzastopno i ukupno sedmo zlato na svjetskim prvenstvima.

Francuska je kao najuspješnija rukometna nacija na svjetskim prvenstvima slavila 1995., 2001.,2009., 2011., 2015. i 2017. godine.

Proslavljeni bh. rukometni golman Enid Tahirović, nekadašnji reprezentativac i predsjednik Rukometnog saveza BiH u izjavi za Fenu kazao je da Francuzi i na ovom SP imaju ulogu favorita, a da će najveće konkurente za titulu imati u domaćim reprezentacijama Njemačke i Danske.

''Zadnjih godina krug favorita sužava se na Francusku, te Dansku i Njemačku, koje će zasigurno iskoristiti činjenicu da zajedno organiziraju natjecanje. Mislim da će te tri reprezentacije odlučiti o svjetskom prvaku. Prema nastupima u pripremnim utakmicama blagu prednost dajem Francuzima, koji su ponovo sastavili ekipu koja bi trebala obraniti titulu svjetskog prvaka'', kazao je Tahirović.

Od zemalja iz regije na SP će igrati reprezentacije Hrvatske, Srbije i Makedonije. Tahirović smatra da će Hrvati sigurno pokušati ostvariti visok plasman.

''Vjerojatno je njihov cilj nastup u polufinalu. Što se tiče Srbije i Makedonije mislim da bi njihov cilj mogao biti plasman u drugi krug, a sve ostalo za njih će biti teško. Makedonija je u nešto lakšoj grupi, u odnosu na Srbiju, i vjerujem da mogu proći u drugi krug. Očekujem da će se Makedonci s Islandom boriti za treće mjesto u grupi. Srbija će na SP nastupiti sa podmlađenom ekipom i mislim da će imati težak zadatak da ostvari plasman u drugi krug '', kazao je Tahirović.

Grupe na 26. SP u Njemačkoj i Danskoj:

A-grupa (Berlin): Francuska, Rusija, Njemačka, Srbija, Brazil, Koreja;
B-grupa (Munchen): Španjolska, Hrvatska, Makedonija, Island, Bahrein, Japan;
C-grupa (Herning): Danska, Norveška, Austrija, Tunis, Čile, Saudijska Arabija;
D-grupa (Kopenhagen): Švedska, Mađarska, Katar, Argentina, Egipat, Angola;

Po tri najbolje ekipe iz svake grupe u drugom krugu će formirati dvije nove grupe, a susreti će se igrati u Kolnu i Herningu.

Polufinalni susreti će se igrati 25. siječnja u Hamburgu, dok je finalna i utakmica za treće mjesto na programu 27. siječnja u Herningu.

U dosadašnjim nastupima na svjetskim prvenstvima najuspješnija je Francuska sa šest zlata, jednim srebrom i tri bončane medalje, druga je Švedska s po četiri zlata i bronze, te tri srebra, treća Rumunjska s četiri zlata i dvije bronze, dok je Njemačka na četvrtom mjestu s tri zlata, dva srebra i jednom broncom.

Kopirati
Drag cursor here to close