Oslobođenje

Svaki rukometni klub u BiH ima svoje suce

Sport / Rukomet | 03. 04. 2017. u 06:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nije dno dotaknuto prošlog tjedna u Mostaru i Banja Luci, gdje su, kako tvrde, oštećeni Bosna i Vogošća PH, već je odavno rukomet na najnižim granama'', piše sarajevsko Oslobođenje navodeći kako smo proteklog tjedna ''bili svjedoci raznih optužbi iz RK Bosna Sarajevo i RK Vogošća Poljine Hills, kako na suđenje na utakmicama protiv Zrinjskog, odnosno Borca m:tel u okviru Kupa BiH, tako i na organizaciju, te ponašanje publike u Mostaru''.

Ratovi priopćenjima, optuživanja, odgovori, krivica sudaca, krivica igrača, spremnost i nespremnost ekipe i tako ukrug. Otprilike svake godine u ožujku u bh. rukometu počinje raskrinkavanje ''istine'', navodi Oslobođenje i dodaje kako u bh. rukometu ''svatko ima svoju istinu i svatko se bavi njome kada se njemu dogodi nepravda''.

I obično ono što se događa jednom klubu, ne zanima onih drugih 13 ili 15, ustvari broj je potpuno nebitan. I obično je nebitno ono što se događa drugima, ali kad se ''meni'' dogodi, onda je to svetinja i samo to je prava istina.

Oslobođenje navodi kako se nitko osvrtao na činjenicu da su prošle godine na sedam kola prije kraja najavili scenarij ostanka u Premijer ligi BiH, jer je velika većina bila u ''talu'' s jednim klubom, a drugi klub su odlučili da pošalju u niži rang.

''Doduše, svi su tvrdili da nisu znali da je drugi klub u teškoj poziciji i trebamo svi vjerovati. Ima i onih naivnih koji su povjerovali da nitko nije znao da će oštećeni klub biti Bosna Centrotrans, koja je sedam kola prije kraja bila u najboljoj poziciji za ostanak, ali ipak ove sezone igra u Prvoj ligi Federacije BiH'', piše Oslobođenje dodajući kako se gledao svaki bod i svaki pogodak i sve je bilo važno, samo se kasno shvatilo.

Čelnici Rukometnog saveza BiH zažmirili su na optužbe iz visočkog kluba, iako je bilo i više nego jasno da prvenstvo nije regularno, tvrdi Oslobođenje.

''Problem je, ustvari, što svaki klub ima svoje suce. Problem je što je svaki klub sudjelovao u nekom 'namještanju', pa 'neće' da se miješa u neke 'nerazumne' radnje, koje se tiču drugih klubova. I tako svake godine ukrug, akteri različiti, ali obično se svi izredaju i onda nema nevinih. A najveći dobitnici su suci i delegati, koji uredno naplate svoje dnevnice. Sude za ovog ili onog, ali naplate. Nekom se zamjere, ali tom nekom vrate za tri-četiri kola i mirna Bosna'', piše Oslobođenje navodeći kako je autor koji je pisao o ovim temama zaradio i kaznene prijave.

''Ima nepravde, ali ona je, ponavljam, velika, samo kad se 'meni' dogodi. I opet će sve biti isto. Netko je oštećen prošle godine, netko ove, a netko će biti naredne i svi će da se prave kao da je sve uredu. Malo se od svega napravi medijska priča, kuka se na sve strane, kako je rukomet dotakao dno. I jeste u BiH rukomet dotakao dno, ali nije to novina od prošlog tjedna. On je na dnu već nekoliko godina, jer Savez nije legalan, a ako Savez nije legalan, onda ni liga nije legalna i ništa nema veze sa zakonom'', navodi se tekstu i dodaje kako to malo koga zanima.

''Kao da će netko za dva mjeseca pisati ili pričati o onome što se dogodilo u Mostaru i u Banja Luci. Kao da će se netko sjetiti da je visočka Bosna Centrotrans prošle godine u lipnju na adresu RS BiH uputila dvije žalbe o regularnosti lige i da joj do današnjeg dana nitko ništa nije odgovorio. Možda Savez i odgovori kada Bosna ode na sud, kao što je uradio ŽRK Neretva prošle godine, pa i dan-danas snosi posljedice zbog toga što se usprotivio dobro uhodanom sustavu nepravde u RS BiH'', navodi Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close