Rukometna reprezentacija

Šuman ne mazi jedanaestoricu na treningu

Sport / Rukomet | 29. 10. 2016. u 14:27 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod vodstvom novog izbornika Bilala Šumana rukometna reprezentacija BiH na Ilidži se priprema za početak kvalifikacija za Euro 2018 u Hrvatskoj. Pred Šumanovim izabranicima su dvije jako teške utakmice, sa Španjolskom 2. studenog u Valladolidu i s Austrijom četiri dana kasnije u Sarajevu.

Trenutno najveći problem bh. reprezentacije je činjenica da je za sada samo 11 rukometaša stiglo na pripreme, dok će se ostali priključiti kada okončaju klupske obaveze.

Bez obzira na to što je na treninzima mali broj igrača, vidljivo je da je Šuman nametnuo žestok tempo na početku svog izborničkiog mandata. Ono što, prije svega, želi vidjeti od svojih izabranika su motiv i želja za napretkom i postizanjem dobrog rezultata. Prema izbornikovim riječima, dobro su odgovorili na njegove zahtjeve i za sada ide sve po planu.

Jedan od onih koji je jučer stigao je kapetan bh. rukometaša Nikola Prce, koji ove sezone igra sjajno za poljski Azoty Pulawy, što svakako može radovati izbornika Šumana.

''Došlo je do nekih promjena, sve je još novo. Nažalost, nismo još uvijek svi na okupu, tu nas je desetak. Mnogi imaju obaveze u svojim klubovima, tako da ćemo imati jedan ili dva treninga u kompletnom sastavu. Španjolska nam dolazi jako brzo, ali dobro kako je ostalima, tako je i nama. Za sada je stvarno sve super, jedino što nas je malo na treninzima'', kaže Prce za agenciju Anadolija i nastavlja:

Nikola Prce
Nikola Prce

''Mogli smo dobiti i težeg protivnika od Španjolske, bilo je tu još sjajnih ekipa iz vrha europskog rukometa. Sigurno je da su oni izuzetno jaki i ne trebamo se zanositi nekim velikim očekivanjima, ali sigurno je da ćemo se boriti. Ako stvari postavimo realno, onda je Španjolska veliki favorit naše skupine, a Austrija i mi smo podjednaki u borbi za to drugo mjesto. Nakon Španjolaca nas čeka ta druga utakmica koja je jako važna, ali ne mora biti i presudna. S Austrijancima smo jako blizu po kvaliteti, tako da možemo i tamo dobiti. Može se igrati i sa Španjolcima, jer su dosta mijenjali, ali sve će zavisiti od nas kakvi budemo. Nadam se da ćemo biti dobri, puno je novih stvari, novih igrača i starih koji su se vratili, tako da još uvijek ne mogu sa sigurnošću reći da će sve biti kako treba.''

Prce je veliki dio svoje karijere proveo upravo u Španjolskoj, gdje je igrao za Torrevieju, Octavio Vigo, Naturhaus La Rioju, Puerto Sagunto i Ademar Leon. Stoga jako dobro zna kakva atmosfera očekuje bh. rukometaše u Valladolidu.

''Promijenili su trenera, došao je čovjek s kojim sam čak radio godinu dana u Leonu. Pozvao je dosta novih igrača, a nije neke koji su do sada bili standardni. Igramo u Valladolidu, a tamo je paklena atmosfera. To je grad koji razumije rukomet, kao kod nas Goražde ili Visoko. Pred nama su dvije utakmice i jako je važna ta utakmica s Austrijom, zato bi pozvao publiku da dođe u što većem broju'', priča Prce.

Austrijanci će u Sarajevo doći bez dvojice najiskusnijih rukometaša Viktora Szilagyja i vratara Nikole Marinovića. Prvi se oprostio od državnog dresa, a drugi se nedavno ozlijedio.

''Taj Szilagy bez obzira što mu je sada mislim 38 ili 39 godina, bio im je motor ekipe i igrao je super obranu. I Marinović neće braniti. Njih dvojica su jako iskusni i nosili su ih posljednjih deset godina. Imaju oni i iza Marinovića dva jako dobra vratara, ali nije to ta razina. Ipak im je Marinović bio velika zvijezda. Bez obzira na njihov izostanak, neće biti lako s njima, jer okosnicu momčadi im čine bundesligaški igrači koji igraju i europska natjecanja'', zaključio je Prce.

Ono što izbornika Šuman raduje, bez obzira na to što nema dovoljan broj igrača na treninzima, je odnos njegovih izabranika prema obavezama u državnom dresu.

Bilal Šuman
Bilal Šuman

''Očekujemo da nam sutra i prekosutra dođu i ostali igrači, kako bi odradili taj jedan trening u kompletnom sastavu. Momci su izuzetno motivirani, fokusirani smo na Španjolsku. Kada to završimo onda ćemo gledati prema Austriji u 'Skenderiji'. Za ovo kratko vrijeme želim da se malo upoznamo. Radimo neke jednostavne stvari, kako bi vidjeli kako će izgledati novi koncept. Imali su koncept po kojem su igrali godinama zajedno, a sada nemamo vremena da puno toga mijenjamo. Jedino ćemo pokušati uigrati nekoliko taktičkih detalja'', rekao je Šuman za Anadoliju.

Pred bh. rukometašima su još dva dana priprema na Ilidži, a potom u utorak kreću za Španjolsku zrakoplovom preko Munchena do Madrida, odakle će nastaviti put za Valladolid. S obzirom na to da će doći u kasnim večernjim satima, Šuman planira održati lakši jutarnji trening, kako bi se igrači razgibali.

Naravno, da bi Šuman i njegovi izabranici najsretniji bili kada bi u Valladolidu napravili senzaciju i osvojili bod ili dva, ali to je teško očekivati. Ono što je izbornik istaknuo da bi volio vidjeti u utakmici sa Španjolcima, su volja, želja, htijenje, zalaganje i veliki motiv, pa će po njemu rezultat doći. Možda ne odmah protiv Španjolske, ali vremenom, svakako.

Osim BiH, Španjolske i Austrije u Skupini 3 kvalifikacija za Euro2018 nalazi se i Finska. Na Europsko prvenstvo plasirat će se po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake od sedam skupina, te najbolja trećeplasirana.

Kopirati
Drag cursor here to close