Pred Svjetsko prvenstvo

Šuman: Nadamo se da će Rukometnom savezu BiH uskoro odblokirati račun

Sport / Rukomet | 14. 09. 2017. u 07:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo rukometaša koje će se 2019. godine održati u Njemačkoj i Danskoj je sve bliže, a problemi u Rukometnom savezu Bosne i Hercegovine još uvijek nisu riješeni.

Ipak, izbornik bh. rukometaša Bilal Šuman nada se da će uskoro biti otklonjen najveći problem, odnosno blokada računa RS BiH koja koči ne samo aktivnosti državnih reprezentacija, nego i klupski rukomet u zemlji.

Šuman je širi popis igrača na koje računa u prve dvije utakmice kvalifikacija za SP krajem listopada ove godine protiv Estonije objavio još u kolovozu, kada je i iznio plan priprema. No, od tada se ništa dobro nije dogodilo u kancelariji Saveza, račun je i dalje blokiran što predstavlja problem i nacionalnom “A“ timu. Međutim, Šuman je optimist, a dodaje i da ga raduje imenovanje Gordana Muzurovića za direktora reprezentacije.

“Muzurović je došao za direktora reprezentacije što je meni odlično došlo i velika mi je pomoć. Znam da smo dobili čovjeka koji zna, hoće i želi uraditi posao kako bi sve izgledalo kako treba. Sa dolaskom Muzurovića nama u reprezentaciji će biti olakšan rad, jer će on biti spona između svih reprezentacija sa kancelarijom saveza i Upravnim odborom. Nažalost i dalje je blokiran taj račun saveza, koji nam pravi ogromne probleme, ne samo reprezentacijama, jer zbog toga je i upitan početak ligaških natjecanja u BiH. Dakle, bez deblokade računa nema ni funkcioniranja rukometa u BiH i sada je pred čelnim ljudima saveza jasan prioritet, a to je da riješe taj ogromni problem. Nadam se da će do listopada to biti riješeno, jer ćemo u suprotnom zajedno sa Muzurovićem morati tražiti alternativno rješenje, kako ne bi bilo ugroženo funkcioniranje reprezentacija“, rekao je za Anadoliju Šuman.

Šuman ističe da je od kolovoza sve poznato kada je riječ o aktivnostima ”A” reprezentaciji, ali i mlađim reprezentacijama, no ne zna se hoće li one biti i realizirane.

“U kolovozu sam objavio plan priprema, okupit ćemo se 23. listopada i sljedećih sedam dana trenirati i odigrati dvije utakmice sa Estonijom. Sve su nam se te obaveze približile, ne samo seniorske, nego i ostalih reprezentacija. Baza će nam opet biti na Ilidži, gdje imamo idealne uvjete i gdje su nam smještaj po minimalnim cijenama osigurali naši najveći sponzori na godišnjoj razini hoteli 'Hills' i 'Hollywood'. Tu imamo fantastične uvjete, a uz to nam je blizu dvorana, tako da uštedimo dosta na prevozu i ostalim pratećim detaljima. Međutim, i taj neki minimalan iznos novca za boravak igrača treba ljudima uplatiti, a imamo i obaveze prema reprezentativcima koji će doputovati iz skoro svih krajeva Europe. Treba i otputovati u Talin, pa organizirati domaću utakmicu sa Estonijom. Stoga, ako se ne riješi problem sa blokiranim računom bit ćemo u velikim problemima. Ima zainteresiranih poslovnih ljudi i kompanija da sponzoriraju savez, ali su nam ruke vezane, jer nam nemaju gdje uplatiti novac“, istakao je Šuman i dodao da se od lipnja čeka na neki pomak u funkcioniranju RS BiH, te da je krajnje vrijeme da se to dogodi.

Sa sportske točke gledišta selektor smatra da će se bh. rukometaši u kvalifikacijsoj grupi “6“ bitku za prvo mjesto, koje vodi u dodatne kvalifikacije, voditi sa Švajcarskom.

“Estonija je bez svog najboljeg igrača Maita Patraila koji je odlučio da više ne igra za reprezentaciju. Estonci nisu ni igrali kvalifikacije za EURO 2018, jer su ispali u pretkvalifikacijama. Bez ikakve dileme u dvije utakmice s njima očekujem četiri boda, jer smo kvalitetniji, i da onda mirno možemo dočekati ta dva ogleda sa Švicarskom u siječnu. Mislim da će taj dvomeč odlučiti pobjednika grupe. Švicarci imaju veoma dobru ekipu, koju predvodi jedan od najboljih europskih srednjih bekova Andy Schmid. U kvalifikacijama za EURO imali su veoma tešku grupu u kojoj su bili još Njemačka, Slovenija i Portugal sve reprezentacije koje imaju kvalitet za velika natjecanja. No, od Nijemaca su izgubili samo jedan razlike i to sve govori. Schmid je rukometaš koji sam može napraviti velike stvari, tako da ih moramo jako ozbiljno shvatiti, jer i pored njega imaju još dosta dobrih igrača“, naglašava Šuman.

Izbornik je kazao i da je zbog što bolje pripreme za dvomeč sa Švicarskom, koji je na programu 11. i 14. siječnja, dogovorio dvije prijateljske utakmice sa Saudijskom Arabijom, odnosno njihovim izbornikom Nenadom Kljaićem. Utakmice će se igrati 5. i 6. siječnja u Beogradu.

Kako je Šuman rekao 23. listopada na Ilidži planira okupiti svih 28 igrača koje je stavio na širi popis, kako bi vidio u kakvom su stanju i formi pred duele sa Estonijom. Tijekom priprema odredit će 18 putnika za Talin, od kojih će 16 biti uvršteno u sastav.

Šuman se trenutno nalazi u Danskoj, gdje je otišao kako bi vidio 18-godišnjeg sina Benjamina, koji trenira sa prvim timom Koldinga, a nastupa za drugi tim danskog velikana. Osim toga bh. izbornik planira održati i sastanak sa vlasnikom kompanije H2O, koja osigurava sportsku opremu za rukometne selekcije BiH.

“Benjamin je nažalost ozlijedio koljeno, pa ćemo nakon detaljnih liječničkih pregleda znati o kakvoj se ozlijedi radi i koliko će morati pauzirati. Iako mu je 18 godina od ove sezone trenira sa prvim timom Koldinga, a igrat će za drugi koji se nadmeće u trećoj ligi Danske. Nije loš, dobar je, igra na poziciji lijevog krila, a može zaigrati i kao desni bek. U obrani je odličan i to u centralnom dijelu, mnogo bolji nego što sam ja bio tijekom igračke karijere. U Koldingu imam i neke obaveze vezane za klub, jer i dalje pomažem koliko god mogu u svakom segmentu gdje je to neophodno. Uz to, sastat ću se sa vlasnikom kompanije H2O kako bi dogovorili izgled novog kontingenta oprema za naše reprezentacije. Krajem tjedna se vraćam u BiH kako bi pokušao zajedno sa Muzurovićem organizirati sve što je neophodno za okupljanje seniorske reprezentacije, a vjerojatno će tada na okupu biti i juniorska“, istaknuo je Šuman za Anadoliju.

Kopirati
Drag cursor here to close