Reprezentativac iz Čapljine

Prce: Plasmanom na EP pokrenuti stvari u bh. rukometu

''Ako se plasmanom na EP ne pokrenu neke stvari, ne znam kad će. A mi ćemo dati sve od sebe da to uradimo'', zaključio je Nikola Prce.
Sport / Rukomet | 15. 10. 2018. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je u rukometnoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine preko deset godina, i sa svojih punih 38, Nikola Prce je i dalje jedan od glavnih aduta izbornika Bilala Šumana i bez njega je teško zamisliv naš A tim.

Ova sezona mu je peta u poljskom Azotyju (Pulawy) koji mu je 16. klub u karijeri i onaj u kojem je ostao daleko najduže tijekom svog rukometnog putešestvija.

''Imali smo dobar start ove sezone, šest utakmica, šest pobjeda. Ali i povoljan raspored jer smo dosad igrali sa slabijim ekipama. Ali dobijali smo sve sa oko 10 razlike tako da moramo biti zadovoljni'', kaže Nikola Prce za Dnevni list i ističe da je ekipa ipak otprilike na sličnoj razini kao i prethodnih sezona.

''Tu je to negdje, možda je malo Wisla slabije krenula u sezonu pa se nama nameću neki veći ciljevi. Tu vidimo neku svoju šansu, iako dosta teško jer Wisla stvarno ima dobar roster. Ali u ovom trenutku nam nisu daleko. Međutim glavni cilj je svake godine približiti se što više vrhu, odnosno Kielceu i Wisli. Bit će teško'', dodaje Prce.

Ne šutam više tako puno

I ovog ljeta je klub imao promjenu na klupi, ali igrači se s novim trenerom nisu trebali iznova upoznavati.

''Naš dosadašnji pivot, bivši poljski reprezentativac, Bartosz Jurecki, nam je novi trener. Potpisao je ugovor kao igrač, ali je onda dobio ponudu za trenera i prihvatio je. Malo tu ima izmjena, normalno je da svaki trener hoće nešto svoje. Gro ekipe je ostao od prošle godine, ali ima dosta detalja koje je on unio'', kaže Prce.

Prce dijeli minutažu na lijevom vanjskom i igra pola sata po utakmici.

''Igram pola – pola s drugim bekom, ne šutam toliko puno kao prethodnih godina, više igram s ekipom, ali sve izgleda dosta dobro zasad. Međutim prava iskušenja tek dolaze'', govori Nikola.

I u Kupu EHF ćemo uskoro saznati protivnika i imati jednu od važnijih utakmica sezone jer nam je cilj plasirati se u skupnu fazu ovoga natjecanja. Te utakmice će pokazati pravo stanje ekipe.

U odličnoj formi je i njegov suigrač u klubu i reprezentaciji, Marko Panić, koji je bio i dio najbolje sedmorke lige u rujnu.

''Pana igra stvarno dobro i daj bože da to potraje'', komentar je Prce.

Naša skupina je jedna od jačih

To je svakako ohrabrenje i pred okupljanje reprezentacije krajem ovoga tjedna i početkom sljedećeg. Naša A selekcija će započeti kvalifikacije u kojima su protivnici Bjelorusija, Češka i Finska.

''Kad pogledam ostale skupine, mislim da je naša jedna od jačih. Dobili smo sigurno jednu od težih jer su protivnici po posljednjim rezultatima korak ispred nas. Ako uzmemo kući dva boda protiv Češke, mislim da smo napravili veliki korak k plasmanu na Euro. Bjelorusi su ekipa u našem domenu iako su malo ispred nas po tome što igraju velika natjecanja i imaju Meškov odakle crpe sve te reprezentativce. Biće jako teško, pogotovo na njihovom terenu, ali igrali smo neriješeno s njima i u gostima i kući dok su imali i neka zvučnija imena poput Rutenke. S njima se sigurno može igrati'', ocijenio je Prce.

Za pripremu neće biti puno vremena, a to nikad nisu jedini problemi naše reprezentacije.

''Malo je vremena, pa onda ta događanja oko Saveza, hoćemo li, ili nećemo igrati. Ne mogu reći da to ostavlja traga na nas, ali sigurno da se malo odražava. Nadam se da ćemo mi ovo izgurati kako treba pa da “upalimo svjetlo” u tom rukometu, da se nešto počne događati. Ako se plasmanom na EP ne pokrenu neke stvari, ne znam kad će. A mi ćemo dati sve od sebe da to uradimo'', zaključio je Nikola Prce.

Dobra forma, nema ozljeda

Forma naših igrača djeluje kad nikad povoljnija. Svi igraju, nitko nema ozlijeđen.

''Najbolje znam stanje igrača u Poljskoj. Tarabochia stvarno igra dobro, i to po 50 minuta ove sezone iako na svojoj poziciji ima reprezentativca Češke. Mi “Poljaci” igramo dobro, zdravi smo, a vidim da je dobro stanje i kod ostalih, posebno braće Burić… Malinović i Savić igraju dosta dobro u svojim klubovima, iznenadio me Rodin koji je stvarno dobro započeo u Francuskoj. Terzić, Vegar igraju standardno… kao i ostali'', komentar je Prce.

Dok me služilo zdravlje, igrat ću

Prce u Azotyju ugovor ima ugovor do idućeg ljeta. O tome koliko će još igrati, “ne razbija” previše glavu.

''To ovisi od zdravlja, ako me posluži igrat ću, a lako ću naći zajednički jezik s klubom. Ako budem vidio da nije to – to, onda nema smisla da se forsiram. Ove pripreme sam odlično izgurao i vidim da je zasad sve dobro'', zaključio je Prce.

Okupljanje 21. listopada

Nakon što se okupe u Tuzli 21. listopada Šumanove izabranike već dva dana kasnije očekuje putovanje za Beograd odakle će poletjeti za Beč, a zatim avionom nastaviti za Minsk. Duel s Bjelorusijom je na programu 25. listopada (18 sati)., dok će već 27. listopada (20 sati) ugostiti Češku u tuzlanskom Mejdanu.

Na EP-u 2020. godine, koje će se održati u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, po prvi put će nastupiti 24 reprezentacije. Domaćini i aktuelni europski prvak Španjolska, su osigurali plasman, dok će se za preostalih 20 mjesta boriti selekcije u kvalifikacijama. Na EP idu po dvije najbolje selekcije iz svake od osam skupina te četiri najbolje trećeplasirane.

Šumanov popis

Na popisu izbornika BiH Bilala Šumana su /golmani/: Petar Jokanović (Red Boys, Luksemburg), Benjamin Burić (Flensburg, Njemačka), Adi Ahmetović (Gračanica), Nebojša Grahovac (Chartres, Francuska), Edin Tatar (Bern Muri, Švicarska); /krila/: Vedran Delić (Izviđač), Tomislav Nuić (Bešiktaš, Turska), Srđan Predragović (Dusseldorf, Njemačka), Ibrahim Haseljić (Gorenje, Slovenija), Faruk Vražalić (CSM Bukurešt, Rumunjska); /pivoti/: Senjamin Burić (Zagreb, Hrvatska), Vladimir Vranješ (Tatabanya, Mađarska), Muhamed Toromanović (Gračanica), Elmir Građan (Rabotnički, Makedonija); /bekovi/: Mirsad Terzić (Veszprem, Mađarska), Nikola Prce, Marko Panić (Azoty, Poljska), Marin Vegar (Steaua, Rumunjska), Marko Tarabochia (Wisla Plock, Poljska), Ivan Karačić (Maccabi Rishon, Izrael), Josip Perić (Goppingen, Njemačka), Dejan Malinović (Dobrogea, Rumunjska), Mirko Herceg (Csurgoi, Mađarska), Igor Mandić (Limoges, Francuska), Kosta Savić (Selestat, Francuska), Vladan Lončar (Nexe, Hrvatska), Mateo Rodin (Nancy, Francuska), Mario Pavlak (Izviđač).

Kopirati
Drag cursor here to close