Peterostruki MVP Bundeslige

Odlazak legende: slavni rukometaš otišao u mirovinu

2010. godine dolazi u Rhein-Neckar Lowen, gdje će se na kraju zadržati dugih 12 sezona. Za taj period Andy je napravio mnogo.
Sport / Rukomet | 31. 01. 2024. u 08:53 Robert Rezo

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Andy Schmid, proslavljeni švicarski reprezentativac i legenda njemačke Bundeslige, na društvenim mrežama je objavio da se povlači iz rukometa u 41. godini života. Svoje posljednje utakmice odradio je na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Njemačkoj, braneći boje švicarske reprezentacije.

U svojoj posljednjoj utakmici protiv Sjeverne Makedonije, Schmid je postigao 12 golova i tako na najbolji mogući način, u svom stilu, rekao zbogom igranju rukometa.

Na poziciji organizatora igre, odigrao je 218 utakmica za reprezentaciju i postigao impresivnih 1094 gola.

Njegova igračka klupska karijera krenula je davne 2004. godine. Svoje ime počeo je graditi u lokalnim švicarskim klubovima, sve do 2009. godine kada odlazi u danski Bjerringbro-Silkeborg gdje ostaje samo godinu dana, a sljedeća stanica mu postaje Bundesliga. Najbolja svjetska rukometna klupska liga.

2010. godine dolazi u Rhein-Neckar Lowen, gdje će se na kraju zadržati dugih 12 sezona. Za taj period Andy je napravio mnogo. Nije on bio samo legenda Švicarske, ostavio je uklesan svoj trag u svim knjigama najkvalitetnijeg svjetskog rukometa. Dok je bio u Njemačkoj, osvojio je čak pet puta nagradu za najkorisnijeg igrača lige, popularnog MVP-a. I to čak pet zaredom. Sve od 2014. do 2018. godine.

Također je i u prethodnim klubovima u Švicarskoj i Danskoj osvajao nagrade. 2008. i 2009. bio je MVP švicarske lige, a 2010. je u danskom prvenstvu izabran za najboljeg razigravača.

Posljednje dvije godine vratio se u rodnu Švicarsku gdje je nastupao za HC Kriens-Luzern, koji se natječe u Europskoj ligi, drugom najkvalitetnijem međunarodnom klupskom natjecanju. Trenutno predvodi listu strijelaca s čak 60 pogodaka u 6 utakmica.

Schmid je netko čije će ime ostati velikim slovima upisano u rukometnoj povijesti. Nije bio tip igrača koji nije bio glavni u svojoj ekipi. Sav ovaj bogati životopis Švicarca je baš zbog toga što je bio ključni igrač u svakoj ekipi za koju je nastupao. To je ono što ga je činilo velikim na parketu.

Njegova igračka karijera danas je završila, no legendarni srednji bek ostaje raditi u rukometu. Preuzet će izborničku funkciju Švicarske na ljeto ove godine, što je dogovorio s nacionalnim savezom početkom prošle godine, u veljači.

Kopirati
Drag cursor here to close