5 novih pravila

Nova rukometna pravila: Plavi karton i određen broj dodavanja kod pasivne igre

Sport / Rukomet | 02. 03. 2016. u 20:59 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna rukometna federacija (IHF) izmjenila je pravila rukometne igre koja bi trebala zaživjeti 1. srpnja ove godine, odnosno ''debitirat će'' na Olimpijskim igrama u Riju. Najveće promjene su uvođenje plavog kartona i točnog maksimalnog broja dodavanja prije označavanja pasivnog napada.

Na svjetskom juniorskom i kadetskom prvenstvu u Brazilu i Rusiji testirano je pet novih pravila.

1. Vratar kao igrač
Vratar može biti korišten kao sedmi igrač na terenu.

2. Ozlijeđeni igrač
Ozlijeđeni igrač mora napustiti teren odmah nakon primanja medicinske pomoći te se u igru može vratiti tek nakon trećeg napada svoje momčadi

3. Pasivna igra
Poslije podizanja ruke od strane sudaca, momčad ima maksimalno šest dodavanja prije upućivanja udarca na protivnička vrata.

4. Posljednja minuta
U pravilima 8:5, 8:5 i 8:10d termin ''posljednja minuta susreta'' zamijenit će se terminom ''posljednjih 30 sekundi susreta''.

5. Plavi karton
Pored žutog i crvenog, suci će od sada imati plavi karton koji će označavati diskvalifikaciju igrača uz pisano izvješće što je ujedno najrigoroznija kazna koji igrač može dobiti za vrijeme utakmice. 

Do sada su suci kod ovakvih slučajeva pokazivali crveni karton te su kod nadzornika suđenja i zapisničara morali naglasiti da se radi o diskvalifikaciji s pisanim izvješćem, a time su za pravu informaciju bili zakinuti gledatelji, ali i igrači. Problem bi sada trebao biti riješen uvođenjem plavog kartona, a pisana izjava će biti dodana standardnom izvješću s utakmice o kojem će se dalje izjašnjavati Disciplinsko povjerenstvo nadležnog saveza.

Kopirati
Drag cursor here to close