Sjaj srebra

Hrvatski rukometaši izborili plasman na SP 2021 koje se igra u Egiptu

Hrvatska rukometna reprezentacija osvojenim je srebrom na netom završenom Europskom prvenstvu napravila sjajan zalog za budućnost. Naime, drugo mjesto u Europi donijelo im je izravan plasman na Svjetsko prvenstvo koje se za godinu dana igra u Egiptu.
Sport / Rukomet | 29. 01. 2020. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Hina / Slavlje hrvatskih rukometaša

Drugo mjesto u Europi nije Kauboje oslobodilo olimpijskih kvalifikacija i one ih čekaju u travnju i bit će vrlo zahtjevne.

Međutim, srebrna medalja s kontinentalnog prvenstva donijela je Hrvatskoj izravan plasman na Svjetsko prvenstvo koje se za godinu dana igra u Egiptu.

Bit će to prvo prvenstvo svijeta na kojem će umjesto 24 igrati 32 reprezentacije, a u ovom trenutku poznato je 18 nacionalnih vrsta koje će sigurno naći svoje mjesto na sjeveru Afrike.

To su domaćin Egipat, branitelj naslova Danska, prve tri momčadi s EP-a (Španjolska, Hrvatska i Norveška), šest najboljih afričkih reprezentacija pored Egipta (Alžir, Angola, Kapverdski otoci, DR Kongo, Maroko, Tunis), najbolje četiri azijske momčadi (Katar, Južna Koreja, Bahrein i Japan), dok su iz Južne Amerike plasman osigurali Argentina, Urugvaj i Brazil.

Dva će mjesta zauzeti predstavnici Sjeverne i Srednje Amerike, deset mjesta popunit će se iz europskih kvalifikacija, dok IHF dijeli i dvije pozivnice, od čega će jedna sigurno ići za Australiju ili neku od reprezentacija iz Oceanije.

U igri je deset mjesta za Europljane, a kandidata ne manjka. Od velikana, tu će biti Francuska, Njemačka, Švedska, kao i niz sjajnih momčadi koje s pravom mogu računati na plasman - Slovenija, Mađarska, Island, Portugal, Makedonija, Češka, Austrija, Bjelorusija, Srbija, Crna Gora, Švicarska, Ukrajina i Nizozemska.

To je 16 od 20 sigurnih članova, a preostale četiri reprezentacije odredit će razigravanje u kojem se treba ždrijebom odrediti četiri para. Nositelji će biti Latvija, Bosna i Hercegovina, Poljska i Rusija, dok će nenositelji biti Izrael, Litva, Rumunjska i Turska.

Nakon toga ćemo dobiti 20 reprezentacija koje će također biti podijeljene na nositelje i one bez te privilegije.

Dobrim vijestima za hrvatski rukomet tu nije kraj. Naime, srebrno odličje im je donijelo i izravan plasman na Europsko prvenstvo koje se za dvije godine igra u Mađarskoj i Slovačkoj.

Kopirati
Drag cursor here to close