"Sramotno prema Duvnjaku"

Dan nakon: Zaslužili smo pobjedu i šteta što je nismo ostvarili

"Ne pružiti ruku Duvnjaku, jednom od najboljih igrača svijeta je sramota, Gidselu na dušu u svakom slučaju", zaključuje Marin Jelinić.
Sport / Rukomet | 20. 01. 2023. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu u drugom krugu u drugoj utakmici SP-a u Malmou igramo protiv Belgije. Nakon Danske to je znatno lakši protivnik i ne bi trebalo biti problema kada je u pitanju pobjeda.

No, svaka rečenica dan kasnije počinje s Danskom i malo tko može zaboraviti sve što se izdogađalo u tom susretu protiv Danaca.

Nemamo više vremena puno se vraćati na to što je bilo, moramo se okrenuti Belgiji i Bahreinu i dobiti te dvije utakmice da bismo dobili veću šansu doći do plasmana u kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu, pišu Sportske novosti

Hrvoje Horvat, hrvatski izbornik, nakon utakmice s Dancima dan kasnije kaže:

"Nema tu prevelikih analiza nakon, makar su glave vruće i znamo gdje smo mogli bolje. Moramo se resetirati sada i gledati na Belgiju koja nije razina Danske, ali traži maksimalan pristup i ozbiljnost. Igraju jako dobar rukomet, brz, imaju vratara koji može odvesti utakmicu u njihovom pravcu. Imaju dobrih 7 na 6". 

Koliko nam je pomogla utakmica protiv Belgije u Euro kvalifikacijama nedavno?

"Sigurno da ima nekih pokazatelja koji će nam pomoći, ali moramo mi voditi brigu o sebi i težiti da budemo na razini na kojoj smo bili protiv Danske".

Imali smo problem na startu natjecanja, mnogi su skloni reći da to nije čudo s obzirom na pripreme u kojima smo igrali sa slabijim protivnicima od ovih koje imamo ovdje na SP?

"Određen problem je 5-1 obrana, koja, kada funkcionira dobro, mi izgledamo dobro. Neki igrači to nisu igrali u životu. I treba im vremena da to klikne i sjedne na mjesto. Zato je sada koodinator Lino Červar napravio da u tom pravcu idemo s mladim selekcijama. Nitko u svijetu ne zna napraviti tu obranu kako znamo mi i to treba čuvati".

Kako ćemo sa živcima na klupi? Opravdano je poludjeti na sudački lopovluk, ali reakcije s klupe nose kazne koje su vrlo važne kada se utakmica lomi. Možemo li to spriječiti?

"Vidi, to ti je ovako. Mi sjedimo, ja ti izvučem 200 kuna, ti pričaš, ja ti opet izvučem 200 kuna, ti i dalje pričaš, pa opet 200 kuna… To su ljudi od krvi i mesa, koji reagiraju. Mi smo imali kvalifikacije za OI i te iste suce koji su nam sudili protiv Danske u Mađarskoj, pa protiv Egipta na startu ovog SP-a… A ako igramo bez emocije, onda mi nismo Hrvatska".

Koliko je realno dostići ulazak u četvrtfinale, treba nam velika gol razlika?

"Ne treba se tu zamarati, koliko je to realno - ne znam. Imamo Belgiju i Bahrein, idemo gol po gol, pa gdje stignemo".

Vidite li se vi kao izbornik u budućnosti?

"Kako idemo utakmicu po utakmicu, tako se i ja vidim kao izbornik, zaključio je Hrvoje Horvat.

Ništa, treba dobiti Belgiju, po mogućnosti što više i onda vidjeti što bi nam trebalo s Bahreinom ako Egipat dobije Dansku. Puno se toga treba poklopili, previše da bi bilo realno, ali nada traje.

Obrana 5-1 protiv Danske je izgledala OK. Zašto smo protiv Egipta krenuli sa 6-0, teško je reći. Marin Jelinić je bio jedna od najboljih karika te obrane, što u sudaru s Dancima nije lako, jer s njegove strane napadao je igrač od kojeg u ovom danskom timu najviše toga počinje - Gidsel".

Vratimo se prvo na utakmicu s Dancima?

"Istina je, od prve minute bilo je ratnički, krasio nas je pristup i tu Danci nisu pronalazili rješenja, pa su od 20. minute krenuli s igrom 7 na 6. A kada takva reprezentacija igra 7 na 6 punih 40 minuta, to najviše govori o tome kako je izgledala naša obrana. Mislim da smo zaslužili tu pobjedu i šteta da je nismo ostvarili.

Ružno su stiskali španjolski suci, ali sve ste izdržali, pa ste vjerojatno i njih iznenadili da im bude barem malo neugodno.

"Nismo bili ni u jednom trenutku s osjećajem da nam utakmica klizi iz ruku. Za suce nemam komentara, nisam tu da ih komentiram. Naša žal za pobjedom dovoljno govori".

Nakon Egipta nije se bilo lako vratiti. Zašto se to s Egiptom uopće i dogodilo?

"Nije jednostavno vjerovati da možemo kad izgubimo devet razlike na startu, nije ni realno vjerovati, ali mi, koji smo tu, znamo kakva je momčad i kakva je klapa u pitanju, Došle su do izražaja naša agresivnost, ideja i mislim da takvu Hrvatsku kao protiv Danske može malo tko pobijediti. Danci imaju vrhunske igrače, teško je bilo s njihovih 7 na 6, ali i to smo izdržali".

E sad treba s Belgijom?

"Belgija ima sličan stil, mislim da je tu nijansa koja je slabija u odnosu na Dansku. Iskreno nije nas iznenadilo da su u drugom krugu, igrali smo protiv njih ne tako davno i imali smo problema. Zato moramo biti maksimalno koncentrirani za utakmicu i pripremit ćemo se u tom pravcu. Ova reprezentacija može puno više i mislim da će to pokazati u godinama koje slijede".

Morat ćemo gledati gol-razliku?

"Mi ne razmišljamo o devetom mjestu dok postoji šansa za četvrtfinale. Ova momčad u perspektivi može puno. Na ovom SP-u idemo uzlazno...".

Gidsela ste odlično čuvali, jako je plakao i bio jako nekorektan prema Duvnjaku, nije mu želio čak ni ruku pružiti.

"Danci nisu navikli na to, navikli su igrati na lakšu obranu i čim su naišli na otpor počeli su plakati. Ne pružiti ruku Duvnjaku, jednom od najboljih igrača svijeta je sramota, Gidselu na dušu u svakom slučaju", zaključuje Marin Jelinić.

Ivan Martinović je veliki potencijal, ali taj potencijal mora brže i konkretnije razvijati. Raspon kvalitete njegove igre u obrani i u napadu još je uvijek vrlo velik i dok to ne ujednači do neke normalne mjere za ovu razinu SP-a, ostat će lutanja koja nekad ispadnu bolje, nekad lošije.

Njegova kvaliteta u napadu je izvanserijska, to je veliki plus za našu reprezentaciju, ali samo napad, pa u tom smislu još i Gojun, Šipić...

Nekad je previše za momčad. Martinović raste, mora to intenzivirati u Bundesligi. Hannover je zamijenio Melsungenom, mora na veliku europsku scenu definitivno, što prije to bolje.

Vratimo se na Dansku. Bilo je najbolje dosad na ovom SP-u?

"Znali smo da nas čeka jako teška utakmica. Vjerujemo u nas i znamo da možemo bolje i mislim da smo sada to pokazali. Danski navijači su nam bili dodatna motivacija".

Suci vam nisu bili motivacija, možete li reći iz perspektive igrača kako je to sve preživjeti?

"Ako se mene pita, ne treba o tome pričati. Što god da su sudili, mi smo se trudili da bude drugačije".

Što ste rekli jedni drugima nakon utakmice u svlačionici?

"Naravno da nas sve još boli ta prva utakmica, teško se vratiti nakon takve utakmice i teškog poraza od Egipta. Postoji još neka matematika da prođemo, ali trebamo gledati na nas, probati napraviti razliku i čekati da vidimo Egipat - Danska. To je sve što mi možemo".

Kako je vama na ovom SP-u, prije njega dva mjeseca niste igrali zbog ozljede?

"Ako se mene pita, ja sam bio i malo previše nervozan u utakmici protiv Egipta. Mislim da smo dali sve od sebe. Naravno da mi je neigranje otežalo situaciju, nisam na 100 posto, odradio sam pripreme s rehabilitacijom usporedno. Osjećaj nisam izgubio, tako da nije veliki problem".

Čeka nas Belgija?

"Bili smo nedavno s njima u kvalifikacijama za Euro, mislim da smo ih čak malo podcijenili. Svi igraju sve bolje i naša obrana mora biti agresivna da im to ne dopusti. Trebamo biti spremni na sve, malo bolje se pripremiti na njihovu igru 7 na 6, jer im je to veliki adut. No, ne mislim da će to biti problem, jer rastemo i gledamo pozitivno prema kraju SP", zaključio je Martinović.

Kopirati
Drag cursor here to close