Skupina C: Argentina, Saudijska Arabija, Meksiko i Poljska

Skupina C: Hoće li se Argentinci prošetati skupinom koja je itekako nezgodna?

Momčad Meksika predvođena zvijezdom Napolija Lozanom, Jimenezom iz Wolvesa i Alvarezom iz Ajaxa. Naravno tu je Herrera te uvijek prisutni Guardado, no moramo spomenuti i maestralnog golmana Ochou
Sport / Qatar 2022 | 17. 11. 2022. u 10:15 Bljesak.info | K. Ćulum

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Argentinci su favoriti za lidera skupine. No, pita se nešto i ostatka grupe.

Argentina

Jedan od glavnih favorita za osvajanje ovoga Svjetskoga prvenstva su ''Gauchosi'' predvođeni s Lionelom Messijem koji slovi po mnogima za najvećeg igrača svih vremena. Prije osam godina našli su se u finalu SP protiv moćnih Nijemaca koji su mljeli sve pred sobom, nakon odličnih 90 minuta gdje su obje momčadi pazile da se ne ''poskliznu'' na najvećoj nogometnoj pozornici kada milijarde gledaju, pobjednika smo dobili u produžetcima kada je Mario Götze zaključio sudbinu Argentincima. Prošlo SP u Rusiji ispali su od Francuza u jednoj od najboljih utakmica Svjetskoga prvenstva ikada (4-3).

Osvajači Copa Americe te prve Finallisime nalaze se u odličnoj formi te su neporaženi u čak 36 utakmica te taj niz žele nastaviti i oboriti rekord Italije koja je bila neporažena 37 utakmica zaredom. U kvalifikacijama su završili na drugome mjestu odmah iza Brazila sa samo šest bodova manje, zanimljiva činjenica je ta da nisu primili gol u čak 10 utakmica kvalifikacija.

Ovo je zadnja šansa Messiju da uzme trofej SP-a no iako ima 35 godina na leđima i dalje je bitna karika svoje reprezentacije čiji je kapetan, ove sezone zabija, asistira, kreira, proigrava te je u sjajnoj formi, zasigurno da pucaju na sve ili ništa s obzirom kakvu ekipu imaju. Golman je sjajni Martinez iz Aston Ville, obrana je predvođena sjajnim Martinezom i Romerom, u sredini nema Lo-Celsa koji je ozljeđen no tu su talentirani Mac Allister, Paredes, i de Paul. Napad predvode Martinez, Messi te Di Maria uz ostale sjajne igrače. Lionel Scaloni je trener koji je odlično formirao ovu momčad te je u 50 mečeva upisao samo četiri poraza na klupi Argentine. Na popisu igrača koji će predstavljati Argentinu na SP samo jedan igrač ne igra u Europi a to je treći golman Armani.

Video: Messi x Argentina | Full Documentary | Fifa World Cup Qatar 2022

Scaloni preferira 4-4-2 te 4-3-3 te će sigurno postaviti inicijativu od samoga početka. Pripremnu utakmicu protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata prošla je odlično te su ''Gauchosi'' slavili sa 0:5 te im se ulilo još malo nade kako imaju sve što je potrebno da odu do kraja, prvenstvo otvaraju protiv Saudijske Arabije te se nadaju pobjedi odmah na početku.

Saudijska Arabija

Možda i ne baš najpoznatija momčad ovoga Svjetskoga prvenstva no definitivno ekipa koja zaslužuje sav respekt. Plasirali su se na SP u svojoj skupini ispred Japana. Vodi ih francuski stručnjak Herve Renard, bivši izbornik Maroka, Obale Bjelokosti i trener francuskih prvoligaša Lillea i Sochauxa. Ovo im je jubilarni šesti odlazak na Svjetsko prvenstvo a jedino su davne 1994. godine prošli grupnu fazu. 

Najveći problem im se desio prije par dana kada su zbog dopinga bili primorani udaljiti svoga sjajnoga igrača Fahada Al-Muwallada koji je u kvalifikacijama pridonio značajan obol igri zabivši četiri gola te sa četiri asistencije bio jedan od važnih kotača ka kvalifikacija za SP u Kataru.  Nemaju neko popularno ime u ekipi koje odskače kvalitetom no najvrjedniji igrači su desni bek Sultan Al-Ghannam koji vrijeda 3,5 milijuna eura te lijevo krilo Salem Al-Dawsari od 2,8 milijuna eura.

Najveća prednost Saudijaca je ta što su se počeli spremati puno prije ostalih, te su već odigrali mnoštvo utakmica kako bi što spremnije dočekali ovo SP. Zadnju utakmicu su izgubili baš od Hrvatske minimalnim rezultatom 1-0.

Video: Saudi Arabia | FIFA World Cup Qatar 2022 Qualifiers | All Goals | Copa Mundial de la FIFA Catar 2022

Vrijednost momčadi se procjenjuje na nekih 25 milijuna eura te se nalaze u donjem rangu vrjednijih reprezentacija. Preferiraju igru u formaciji 4-4-1-1 ili 4-5-1. Prvenstvo otvaraju protiv Argentine te se nadaju da će pružiti maksimalan otpor.

Meksiko

Uvijek neugodni Meksiko koji se je plasirao na svoje jubilarno sedamnaesto prvenstvo gdje au čak dva puta bili domaćini. U kvalifikacijama su završili na drugome mjestu iza Kanade no ispred SAD-a i Kostarike. Osvojili su 28 bodova u 14 utakmica i imali ukupnu gol razliku 17:8. Zanimljiva informacija je ta da su u nizu od čak sedam ispadanja zaredom u osmini finala.

Momčad Meksika predvođena zvijezdom Napolija Lozanom, Jimenezom iz Wolvesa i Alvarezom iz Ajaxa. Naravno tu je Herrera te uvijek prisutni Guardado, no moramo spomenuti i maestralnog golmana Ochou koji svako Svjetsko prvenstvo doživi nalet forme u pravo vrijeme te postane prava '' Hobotnica'' na golu.

Trener Meksika je svima dobro poznati Gerard Daniel ''Tata'' Martino koji je na klupi Meksika u 62 utakmice upisao 41 pobjedu. Preferira formaciju 4-3-3 te uglavnom ne odmiče od iste. Unatoč golemom međunarodnom iskustvu igrača, ozljede i nedosljedna igra doveli su do širokih kritika navijača i stručnjaka. Martino je u kolovozu okruženje koje okružuje njegove igrače u Meksiku nazvao pesimističnom nogometnom kulturom. Postoji osjećaj straha da bi Meksiko umjesto toga mogao prekinuti svoj niz prolaska u nokaut rundu te odmah ispasti u grupnoj fazi.

Meksiko je jedina zemlja u kojoj su dva igrača koja su igrala na pet svjetskih prvenstava. Prvi je to učinio vratar Antonio Carbajal od 1950. do 1966. Bivši branič Barcelone Rafael Marquez slijedio je njegov primjer igrajući na Svjetskim prvenstvima od 2002. do 2018. Uđe li Guardado na travnjak u Kataru, Meksiko će taj broj povećati na tri, pravi podvig.

Video: Mexico Road to World Cup 2022 - All Goals

Martinu i timu se rutinski rugaju vlastiti navijači. Pjesme Fuera Tata (Tata Out) čuju se kada Meksiko igra na domaćem terenu ili u SAD-u, gdje se održava većina njihovih prijateljskih utakmica. Bila bi to nevjerojatna priča o iskupljenju za Martina ako ih uspije odvesti do pete utakmice u Kataru. Meksiko prvu utakmicu igra protiv Poljske te će se probati nametnuti kao potencijalno iznenađenje.

Poljska

Kada netko spomene Poljsku svakome na pamet pada jedan od najvećih golgetera svijeta a to je Robert Lewandovski. Završili su na drugome mjestu iza Engleske te se tako našli u baražu gdje su imalo nešto lakši put od ostalih, protiv Rusije nisu igrali iz svima poznatim razloga, zatim su Švedsku dobili 2:0 na domaćem terenu. U Ligi Nacija završili su na trećem mjestu iza Nizozemske i Belgije. Prošlo Euro ispali su u grupnoj fazi te je Portugalac Paolo Sosa dobio otkaz pa je uposlen Czeslaw Michniewicz koji je prije bio trener Legie. Okosnicu ekipe čine prije svega Lewandovski, Szczesny, Bednarek, Glik, Cash, Zielinski i Milik.  Previše se oslanjaju na golgetera Barcelone te netko treba biti uz njega ''as iz rukava'' a to bi mogla biti Napolijeva zvijezda Piotr Zielinski koja ove sezone odlično igra i njihova je kreativna karika. Lewandovskome je ovo zadnja šansa da ostavi trag na Svjetskome prvenstvu te je primoran da povede Poljsku ka senzaciji.

Maciej Rybus, koji je potpisao ugovor sa Spartakom iz Moskve, neće nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Poljska je blizak saveznik Ukrajine i jedan od zemalja koje su Kijevu poslale najviše pomoći od početka Ruske invazije pa je stoga donesena ta odluka.

Poljski izbornik pozvao je Dragowskog na SP uz Szczesnyja i Skorupskog, ali je Nogometni savez Poljske već obavijestio golman Spezie Dragowski otpada za SP zbog loma gležnja te da u Katar umjesto njega ide Kamil Grabara, golman Kopenhagena.

Pobjeda u njihovoj prvoj utakmici također predstavlja problem. Poljacima je to uspjelo samo jednom na Svjetskom prvenstvu - davne 1974. Od tada su izgubili tri puta i tri puta remizirali na otvaranju, a suočit će se s veteranima Svjetskog prvenstva Meksikom u svojoj prvoj utakmici nadolazećeg turnira.

Video: Poland Road to World Cup 2022 - All Goals

Formacija je uglavnom 3-5-2 te napad uglavnom predvode Lewandovski te Piatek, zadnju utakmicu su pobijedili protiv Čilea minimalnim rezultatom 1-0 golom Piateka. Procjena vrijednosti momčadi se procjenjuje na nekih 250 milijuna eura. Prva utakmica se igra protiv Meksika te su upravo te dvije momčadi od kojih se očekuje pohod na drugo mjesto naravno ako Argentina iskaže dominaciju koju svi očekuju od nje, svakako da nas očekuje sjajan meč koji će biti užitak pratiti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close