Skupina F; Belgija, Hrvatska, Maroko, Kanada

Provjereni aduti Hrvatske, posljednja šansa Belgije

Iako mnogi respektuju Kanadu a posebno Maroko, Hrvatska i Belgija u ovoj skupini će sasvim sigurno voditi glavnu riječ.
Sport / Qatar 2022 | 17. 11. 2022. u 15:52 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Belgija:

Toliko puta su ovu reprezentaciju poznavatelji nogometa svrstavali u onaj kako se to kaže uski krug favorita na velikom takmičenju. U Meksiku su bili četvrti, u Rusiji treći, finalisti Europskog prvenstva jednom, 1980. godine. Toliko je bilo sjajnih igrača ali je nekako uvijek nedostajalo ono nešto za taj posljednji pravi iskorak. I sada je siti slučaj, opet se piše i priča o tome kako Belgija ima sjajnu selekciju, kako za svaku poziciju kandidiraju dva podjednako kvalitetna igrača. Međutim, kako sada stvari ovo je doista posljednja prilika ove generacije za jedan dobar rezultat, možda finale, ako ćemo gledati imena možda najmanje polufinale.

Video: Put Belgije 

Napraviti jedan takav rezultat nije nimalo lako bez obzira na silna zvučna imena koja su danas tu. Romelu Lukaku bi trebao biti najbolja napadačka opcija Belgije, ali je pitanje u kakvom je stanju ovaj napadač Intera s obzirom na ozljedu koja ga mučila. Teško je procijeniti, ali čini se kako je Michy Batshuayi njegova rezerva. Međutim tu su Eden Hazard i Kevin De Bruyne možda i dva najvažnija aduta Martineza i navijača ove reprezentacije.

Međutim, niti jedan niti drugi nisu klasični napadači, ali mogu dati strašan doprinos u formaciji 3-4-3 koju forsira Martinez. Martinez koji čini se nema neki plan B kada kola krenu u neželjenom pravcu.

Obrana je poprilično ranjiva, jer godine činije svoje, nema brzine, dosta je tu veliki razmak između linija. Alderweireld (33), Jan Vertonghen (35), Jason Denayer (27), su igrači koji grade tu zadnju liniju, ali oni imaju godina. Nedostaje im tempo i intenzitet koji su potrebni za jedan ovako veliki turnir. Hoće li Martinez posegnuti za nekim alternativama? Teško.

Hrvatska:

Najveći problem reprezentacije Hrvatske je rezultata iz Rusije. To drugo mjesto će bez obzira na sve predstavljati jednu dozu opterećenja, pritiska, kombinirano navijača i medija. Kada se tome dodaju neizostavne špekulacije tipa, zašto igra ovaj ili onaj, onda se uz jedan rezultatski kiks stvari mogu zakomplicirati. Ova reprezentacija Hrvatske kroz utakmice je pokazala da ima dobre i loše minute.

Ako ih protivnik ne iskoristi, Hrvatska će sigurno svoje. Vezni red je najveći adut, Modrić iako ima 37 na leđima i dalje vodi ovu selekciju. Tu su i dalje Kovačić, Brozović, Perišić, ali nitko od njih nema taj kontinuitet dobrih i istovremeno teških utakmica kao Luka. Zato su tu Sosa, Pašalić, Vlašić, Brekalo, Oršić da u jednom trenutku preuzmu određenu dozu pritiska.

Video: Put Hrvatske

I dalje će Hrvatska biti jako opasna iz tranzicije, jer Modrić jednom loptom može izbaciti polako protivničke selekcije iz igre. Pobjeda protiv Škotske i ludi povratak kontra Španjolske nisu bili dovoljni za nešto više na prošlom Europskom prvenstvu.

Pitanje je kako će stvari izgledati u zadnjoj liniji, jer smo vidjeli tijekom kvalifikacija kako je bilo iskakanja protiv Slovenije ili Slovačke. Dalić je probao igrati i s trojicom u zadnjoj liniji, ali su četvorica sigurnija. Bilo u 4-2-3-1 ili 4-3-3. Prolaz skupine se nekako podrazumijeva, o onda tko zna.

Maroko:

Maroko je igrao sjajno u Meksiku 1986. godine. Tada je u strašno teškoj grupi ova selekcija završila na prvom mjestu, ostavivši iza sebe Englesku i Portugal. Onda im se u osmini finala dogodio Matthäus i njegov dalekometni projektil dvije minute prije kraja. Na SP u Francuskoj su realno također trebali proći prvi krug, ali onda naglo Norveška proigrala protiv Brazila u posljednjih sedam, osam minuta i Maroko se pakirao.

Video: Put Maroka

Kada pogledamo neke od tih utakmica, usporedimo ih s ovom postavom koju je Vaha Halilhodžić odveo na prvenstvu, čini se da nisu tako jaki, ali opet neke adute imaju. Ipak, treba uzeti u obzir da je ovo još jedna afrička selekcija u kojoj neki igrači "moraju" igrati, onako kako to njima odgovora. Ako nije tako onda obično ide otkaz izbornik, ili loši rezultati na velikom takmičenju.

Tehnički su kako to obično bude ovakvih selekcija prirodno nadareni, taktička disciplina im je možda najveći problem. Achraf Hakimi je među najboljim desnim bočnim na svijetu, a sada se vratio i Noussair Mazraoui. Baš kao i prznica Hakim Ziyech. Super važan igrač je i Amrabat u sredini terena, baš kao i Boufal u igri prema naprijed. Sve svije nedostatke reprezentacije poput Maroka mogu nadoknaditi trkom, željom, borbenošću, što nekada može biti dovoljno, nekada ne.

Kanada:

Kad je trebalo iskoristili su svoju prednost. Neke od važnih utakmica Kanađani su igrali na minus dvadeset i više, po snijegu, ledu, ali im se isplatilo. Tu su prvi put nakon 1986. godine i od svih selekcija definitivno su najveća nepoznanica. Ali kako to obično bude, puno toga se poklopilo, John Herdman je dobio u ruke jednu izuzetno talentiranu postavu koja je u 2021. godini postigla najviše golova od svih reprezentacija na svijetu, ukupno 53 gola.

Video: Put Kanade

John Herdman je pokazao taktičku fleksibilnost tijekom kvalifikacija, mijenjajući se između različitih formacija koje su uključivale bekovsku trojku ali i četvorku. U ovom trenutku se čini kako bi formacija 4-4-2 trebala biti prvi izbor Herdmana. Alphonso Davies je najveća zvijezda što je normalno.

Do njega je tu napadač Lillea Jonathan David, pa Cyle Larin koji igra za Club Brugge, Stephen Eustáquio iz Porta i još nekolicina igrača, ali realno pitanje je koliko mogu prije svega protiv europskih selekcija, europskog načina igranja. Pitanje je koliko mogu kada igraju protiv europskih selekcija jer stvarno nemaju prilike često igrati protiv njih.

Kopirati
Drag cursor here to close