Katar 2022

Otvoreno Svjetsko prvenstvo!

Katar 2022. najkompaktnija je verzija turnira u modernoj povijesti budući da je najveća udaljenost između stadiona samo 75 kilometara.
Sport / Qatar 2022 | 20. 11. 2022. u 16:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katar je potrošio 220 milijardi dolara kako bi pokazao svoju ekonomsku i svaku drugu snagu, ali i kako bi barem jedan dan njihova reprezentacija bila u prvom planu.

Koliko je to više od ostalih govori brazilska cifra od 15 milijardi dolara s kojom drži drugo mjesto u povijesti najskupljih svjetskih prvenstava i ruska od 11,6 milijardi, pišu Sportske novosti

Brojne kontroverze 

Otvaranje s utakmicom Katar – Ekvador prvi je i možda posljednji događaj do kraja smotre za koju su se pripremali 12 godina, u kojem su na nekoliko sati svjetski mediji više govorili o katarskom nogometu nego ekspanziji i kontroverzama te zemlje.

Kako bi mali još koji morat će se dobro potruditi i osvajati bodove. Čim od ponedjeljka na scenu stupe Španjolska, Engleska i potom ostali velikani njih više nitko neće spominjati.

O Kataru i Dohi i dalje će se govoriti samo kao zemlji i gradu domaćinu. Zato ne čudi što su u zadnji čas promijenili termin te gala utakmicu predviđenu za 21. studenoga stavili ranije. Ako bi u društvu Ekvadora, Senegala i Nizozemske prošli u osminu finala to bi bila najveća senzacija.

Iako ih je Španjolac Felix Sanchez "tesao" godinama, i premda su u Europi odigrali više utakmica nego pojedini klubovi i to u strogoj tajnosti, a 2019. su bili azijski prvaci. Imaju katalonski stručni štih.

Katar je priredio spektakularno otvaranje, ništa manje od njega se nije ni očekivalo jer nisu žalili novca da se prikažu svijetu u najboljem svjetlu u kojem oni to žele.

Najveći show na svijetu 

Kad im je FIFA 2010. godine dodijelila Svjetsko prvenstvo imali su samo 1,8 milijuna stanovnika, sada ih je oko tri milijuna. Toliko im je ljudi bilo potrebno za ekspresan rast. Plin i nafta pokreću svijet.

Sudjelovalo je više od 330 volontera iz raznih zemalja, prisjetili su se prošlih mundijala, ponudili službene pjesme Prvenstva i bogat umjetnički program.

Emir Šejk Tamim bin Hamad Al Thani otvorio je turnir. Katar je obavio opsežne pripreme za domaćinstvo najvećeg showa na zemlji, dovršavajući najsuvremeniju infrastrukturu brzinom bez presedana.

Osam stadiona svjetske klase i objekata za trening već je dočekalo, 32 zemlje koje se natječu sa superzvijezdama poput Lionela Messija, Cristiana Ronalda, Luke Modrića, Kyliana Mbappea i Neymara.

1,5 milijun navijača

Očekujući više od 1,5 milijuna navijača, dok je službena prodaja ulaznica iznosila 2,95 milijuna, organizatori iz države domaćina objavili su svoju potpunu spremnost puno prije početka. Svi dogovori, uključujući sigurnosne protokole i smještaj za gostujuće navijače, završeni su...

Katar 2022. najkompaktnija je verzija turnira u modernoj povijesti budući da je najveća udaljenost između stadiona samo 75 kilometara.

Doha je počela živjeti u mundijalskom štimungu, u grad su se konačno počeli slijevati "pravi" navijači jer do dan otvaranja gledali smo domaće odjevene u dresove najjačih nacionalnih vrsta, specijalno Argentine.

Najvažnije je da je krenulo. Tek sad stižu prava iskušenja, gužve koje bi se mogle pretvoriti u kaos. Osiguranjem se bavi više od pedeset tisuća policajaca i zaštitara koje su angažirali iz trinaest zemalja, za nadzor je postavljeno 15 tisuća kamera...

Katar samim domaćinstvom slavi svoj golemi uspjeh, za koji nikad nije pitao za cijenu. Ostali će se za pobjede tek morati pobrinuti.

Kopirati
Drag cursor here to close