Svjetsko prvenstvo

Nizozemska uvjerljiva protiv SAD-a, Australija nedovoljno dobra protiv Argentine

Zahuktava se Svjetsko prvenstvo u Katru.
Sport / Qatar 2022 | 04. 12. 2022. u 08:59 Karlo Ćulum | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prva utakmica osmine finala donijela nam je sraz između momčadi koja je tri puta bila srebrena na Svjetskim Prvenstvima Nizozemska te momčad Sjedinjenih Američkih Država predvođena zvijezdom Chelsea Christianom Pulišićem.

Od početka je u najavi bilo očekivano da će ovaj meč pružiti puno toga jer ipak igra se za prolazak u četvrt finale. Svjetsko prvenstvo 2022. za reprezentaciju Sjedinjenih Država, turnir započet s velikim nadama, a zatim poništena s tri jednostavna gola u hladnoj noći izvan glavnog grada Katara, završila je nakon 3-1 poraz od Nizozemske.

Poraz na kraju nije iznenadio; mladi Amerikanci bili su deklasirani od strane nizozemske momčadi koja je zabila golove preko Memphisa Depaya i Daleyja Blinda u prvom poluvremenu i gol Denzela Dumfriesa u drugom, nekoliko minuta nakon što je Haji Wright bacio Sjedinjenim Državama kasnu slamku spasa Depay je sa ovim golom došao do broje od 43 gola u dresu Nizozemske te će pokušati sa trona svrgnuti Robina Van Persija koji ima 50 golova na svome kontu.

Nizozemska je prva reprezentacija koja se plasirala u četvrtfinale i svoj je niz neporaženosti u utakmicama Svjetskog prvenstva popeo na 11 pobjedom od 3-1 nad Sjedinjenim Državama. Sveukupno, Nizozemci nisu izgubili u zadnjih 19 utakmica u svim natjecanjima i nisu izgubili utakmicu Svjetskog kupa od poraza u finalu 2010. u produžecima, dok je SAD ispao i nije uspio doći do druge četvrtine finala nokaut eri od 16 momčadi. Početnih 11 SAD-a protiv Nizozemske bili su najmlađi sastav (25 godina, 84 dana) u nokaut utakmici Svjetskog prvenstva od Slovačke (24-349) protiv Nizozemske 2010. 2026 godine SAD je domaćin Svjetskog Prvenstva pa možda ostvare povoljniji rezultat od ovoga.,

Igrač utakmice je definitivno sjajni Denzel Dumfries inače bek Intera iz Milana odigrao je sjajnu utakmicu te sa dvije asistencije te golom zapečatio sudbinu Amerikancima na ovome ''mundijalu''. Prvi je igrač na ovogodišnjem Svjetskom Prvenstvu koji je bio direktno involviran u tri gola (dvije asistencije i gol) te je treći Nizozemac kojem je to pošlo za rukom nakon Roba Rensenbrinka i Johana Cruyffa. Zaista sjajna partija i pravi primjer kako bek treba igrati.

Potraga Lionela Messija za naslov Svjetskog Prvaka još uvijek je živa. Messijev 1000. natjecateljski nastup u karijeri bio je savršen trenutak za po mnogima najvećeg igrača u povijesti nogometa koji je postigao svoj prvi pogodak u nokaut fazi Svjetskog prvenstva. Za to su mu bila potrebna samo 24 udarca u 791 minuti akcije, ali je stigao prije nego što je dugogodišnji odnosno ''vječiti'' rival Cristiano Ronaldo uspio postići pogodak u nokaut fazi Svjetskog prvenstva (nijedan u 514 minuta i od 25 udaraca).

Messijev prvi gol također ga je odveo iznad pokojnog, velikog Diega Maradone za golove na Svjetskom prvenstvu, s njegovim devetim golom u povijesti natjecanja. Samo Gabriel Batistuta (10) stoji Messiju na putu do rekorda argentinskih Svjetskih prvenstava svih vremena, ali mora se reći da će Messijev sljedeći nastup na Svjetskom prvenstvu značiti da je odigrao dvostruko više utakmica u natjecanju od bivšeg nacionalnog heroja ( 24 naspram 12).

Drugi gol na utakmici zabio je mladi napadač Manchester Citiya Alvarez nakon užasne greške golmana Australije Ryana. Alvarez koji u svome drugome startu zabija svoj drugi gol, ako ovako nastavi sanjati će da možda i obori rekorde Messija te ostalih nacionalnih heroja Argentine. Posljednji Argentinac koji je zabio u svoja prva dva starta na Svjetskom prvenstvu bio je Hernán Crespo 2006. Što se tiče Australije nisu zabili ni jedan gol jer šut koji je upućen odbio se od Enza Fernandeza te prevario Martineza na vratima, no imali su par solidnih šansi no dvije koje su ostale upamćene su sjajni prodor Aziza Behicha koji je predriblao par Argentinskih igrača te sigurno vukao loptu nekih 40-50 metara da bi mu u zadnjoj sekundi Lisandro Martinez sjajnim uklizavanjem pokvario slavlje i loptu izbio u korner, da je ovo zabio vrlo vjerovatno bi odnijelo nagradu za najljepši gol prvenstva, zatim u 97' lopta dolazi do Garanga Koula koji ima čistu priliku za poravnati rezultat te igru odvesti u produžetke no sjajna ''hobotnica'' na vratima ''Gaučosa'' Emiliano Martinez brani te dovodi igrače Argentine na vrata četvrtine finala.

Zanimljivo je je na ovome prvenstvu u svim utakmicama uključujući i ovu Garang Koula odigrao sve skupa 38 minuta, no da je ovo zabio vjerovatno bi dobio počasni kip na sred Australije.

Igrač utakmice je definitivno Lionel Messi koji je pokazao još jednom da je prevaga na terenu no ako žele napraviti ozbiljniji rezultat na ovome SP svi moraju biti na nivou jer se neke greške koje su se desile protiv Australije neće lako praštati. Mjesta za kikseve nema. Kada je ušao u igru Lautaro Martinez promašio je dva zicera i kada vidite takvo nešto odmah se sjetite scene finala SP kada Gonzalo Higuain promašuje sve što se promašiti može, a Messi nema više prilika za pokušati doći na tron svijeta sa reprezentacijom kao kapetan mora ohrabriti momčad te ih sve spremiti za ono što dolazi.

Dolazi ni manje ni više nego Nizozemska, ''Oranje'' je idući suparnik Argentine ili Argentina je idući suparnik ''Oranju'' kako god hoćete. Odlična utakmica dvije jake reprezentacije, Nizozemci imaju sjajan tim predvođen Depayom i Gapkom koji igraju sjajno, Gapko ima tri gola na svome kontu dok na suprotnoj strani Messi s isto toliko golova na ovogodišnjem SP traži novu žrtvu. Messi želi taj trofej prvaka više nego ikada u sjajnoj je formi grize i lomi sve pred sobom, no nešto se i pita obranu Nizozemske koja je primila samo dva gola u ove četiri utakmice.

Biti će to utakmica visokih očekivanja, obje momčadi žele taj prolaz u polufinale, Nizozemska igra koliko im treba te ne idu '' grlom u jagode'' ne riskiraju povrede igrača, dok sa druge strane imate Messija i ako to nije dosta imate deset nabrijanih Argentinaca koji će učiniti sve da se njihov kapetan ''dočepa'' napokon tog pokala i odvede Argentinu i njen narod na vrata raja ako se to desi onda se možda ponovi ona kultna scena iz Napulja kada je Maradona donio Napoliju titulu te se je na groblju pojavila poruka ''Mrtvi ne znate što ste propustili''.

Tko će donijeti prevagu na terenu, tko će biti možda tragičar, hoće li se utakmica rješavati na penalima odnosno produžetcima kako je bio slučaj 2014 godine kada su Argentinci savladali ''Oranje'' nakon boljeg izvođenja penala. Ovo će biti pravo taktičko nadmudrivanje Scalonia i Van Gaala, Spektakl tek slijedi.

Kopirati
Drag cursor here to close