Hrvatska - Maroko

Nezadovoljavajuća igra i taktika

Ako želimo ostaviti traga na ovome prvenstvu ne možemo igrati na ovakav način no ima još vremena za napredovanje.
Sport / Qatar 2022 | 23. 11. 2022. u 17:28 Piše: K. Ćulum

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Loše, loše i loše. Viceprvaci znaju mogu i moraju bolje. Današnja utakmica odnosno prvo kolo skupina F donijela je sraz momčadi Hrvatske i Maroka. Naizgled laka utakmica na papiru, no u realnosti je istina nešto drukčija.

X je kiks

Hrvatska je označena kao apsolutni favorit, i to s razlogom kada se sjetimo svih uspjeha Hrvatske nogometne reprezentacije te prošlog Svjetskog prvenstva gdje su došli do finala i, nažalost, izgubili od Francuske.

Danas od prve minute očekivalo se je da će Hrvatska napasti i pružiti pravu rapsodiju igre i izbrusiti formu za daljnji nastavak natjecanja. Ništa od toga se nije dogodilo, štoviše pokazali smo nedostatak kreacije i ideja.

Foto:Anadolija / Hrvatska  - Maroko

Ako želimo ostaviti traga na ovome prvenstvu ne možemo igrati na ovakav način, no ima još vremena za napredovanje.

Na cijeloj utakmici upućena su samo dva udarca u okvir gola Maroka, ne bi bilo problema da smo zabili i da Maroko nije imao isto toliko udarac u okvir gola. Maroko se dobro postavio i imao je rješenja za sve napada Hrvatske. Najveću šansu imao je Nikola Vlašić kada pred kraj prvoga poluvremena nije uspio matirati golmana protivničke momčadi.

Druga šansa koja je vrijedna spomena je pokušaj Perišića iz daljine u 17' koji je prohujao malo iznad grede. Osim toga nismo pokazali ništa, možemo biti sretni sa dobrim intervencijama Livakovića koji je pokazao da je i ove sezone na razini.

Zlatko Dalić mora bolje posložiti momčad jer s ovakvim pristupom ne možemo se nadati boljem ishodu protiv Kanade, a pogotovo protiv Belgije. Imamo sjajan roster igrača, odličnog trenera koji je s ovom reprezentacijom došao dao ''krova'' svijeta 2018. godine i dalje uživa ogromno povjerenje širih masa Hrvatskih navijača, bilo bi glupo da se govori treneru što da radi, jer ipak on najbolje poznaje sposobnosti i mogućnosti svojih igrača. Nadamo se da se Vlašić nije teže ozlijedio jer bi to bio peh za momčad, no i za njega jer je u Torinu u sjajnoj  formi.

Foto:Anadolija / Hrvatska  - Maroko

Ulaskom Livaje postali smo malo konkretniji prema naprijed no opet nedovoljno za promjenu rezultata, sasvim sigurno da Dalić mora složiti bolju taktiku za iduću utakmicu protiv Kanade.

Bilo je puno polemike oko stopera koji će se naći u početnoj postavi, no problem je ipak bio u napadu koji je ostao sterilan, no i vezni red nije kreirao bog zna koliko prilika. Ipak nije sve tako crno bolje da se je ovo dogodilo u prvoj utakmici protiv Maroka, gdje se ukazalo na neke minuse u momčadi te je očigledno da Dalić već promišlja kako poboljšati igru i kako.

Možda neka nova taktika, promjena napadača, igranje Livaje i Petkovića u napadu, Majer od prve minute, promjena formacije?

Hrvatska sada nema pravoga golgetera, koji zabija iz utakmice u utakmicu, no možda bi to dobio s Livajom u prvoj postavi koji ''rešeta'' u dresu Hajduka iz Splita, rješenje se vidi i u Petkoviću koji s par poteza može riješiti utakmicu, no Kramarić i dalje ima prednost nad svima jer ipak igra u jačoj ligi, a i ima puno bolji broj golova u kockastome dresu. Vrijedan spomena je i Ante Budimir koji bi pak najviše donio u skok igri jer od umirovljenja Mandžukića slabiji smo podosta u tome aspektu.

Vjerujemo u bolji nastup vatrenih u nedjelju kada će se istrčati protiv Kanade i pokazati zašto su viceprvaci svijeta i dokazati da su bolji od onoga prikazanog danas. Kanada mora pasti!

Tko se kladio nije se usrećio

Kvote na Hrvatsku da izađe kao pobjednik je bila 2,15 u većini kladionica možda su bile male razlike, iako je većina mislila da je to prava ''sigurica'' nije se ispostavilo tako jer je utakmica završila neriješeno s kvotom od 3,40 što je sasvim solidno.

Nisam neki kladioničar koji se puno kladi i sastavlja listiće, no da sam igrao danas sasvim sigurno ne bih stavio išta drugo osim čiste pobjede Hrvatske, možda bih čak i stavio da ćemo pobijediti s više od 2,5 golova, jer eto ipak smo favoriti.

Foto:Anadolija / Hrvatska  - Maroko

Ako ovome nadodate i par Njemačka-Japan gdje je koeficijent na pobjedu Japana bio iznad 7, tko je god udario ''kontru'' favoritima sasvim solidno bi prošao u vidu isplate. Za sada koeficijent na Hrvatsku protiv Kanade je ispod 2, no vidjeti ćemo hoće li doći do promjena s obzirom na današnji rezultat, možda ipak budu neke minijaturne no Hrvatska je opet debeli favorit.

''Vratit će se Zlatko s tisuću izbornika''

Kultna pjesma Marka Perkovića ''Moj Ivane'' sadrži sjajne stihove koji glase ''Vratit će se Ivan s tisuću momaka'' e te stihove sam malo presložio s obzirom da ste danas nakon utakmice imali tisuću izbornika po komentarima na svim društvenim mrežama.

Svatko sve zna, znaju da je formacija kriva, da igrači nemaju pojma, da je Dalić prevara od trenera, da je Modrić star i nema šta tražiti više u reprezentaciji, Kovačić je ispod prosjeka, bekovi su spori i tromi, izmjene nisu odmah napravile promjenu te samim time oni nemaju pojma.

Ako se ne želite živcirati, moj je savjet da nakon utakmice gdje smo odigrali loše ne ulazite na društvene mreže, naročito Facebook gdje svatko može ostavljati komentar, i to nije problem kada netko da validne argumente i obrazloži svoje mišljenje zašto nešto nije bilo u redu. Opravdano svatko ima svoje mišljenje, no podcjenjivati nečiji dugogodišnji rad, reći da trener Dalić, koji nas je zaslužan uz igrače za srebro iz Rusije 2018. koje nitko nije očekivao je budala i nema pojma što radi, je u najmanju ruku bahato i glupo.

Da smo ostvarili pobjedu opet bi pronašli negativne komentare na nečiji nastup i to je u redu, ali ako su izneseni bar neki argumenti onda taj komentar dobije smisao.

Foto:Anadolija / Hrvatska  - Maroko

Sada ću kopirati samo par komentara da se vidi sav besmisao ''izbornika iz fotelja'', ''Veliki bod protiv prejakog Maroka, uz taktiku evo tebi lopta, ti pogriješi neću ja''. ''Ma tko to kaže slaba igra, sad samo poslušajte stručnjake, Dalića i Modrića, pa ćete čuti da su izgarali na terenu, valjda se zato i zovu "vatreni". ''Nemaju naši šta tražit u Kataru!! Treba se okrenijeti dalje i biti svjesni da nećemo imat dobru repku idućih 10,15 godina''.

Upravo su ovakvim komentarima ispunjene društvene mreže, a neću uopće govoriti da je ovo još dobro s obzirom što se sve piše, uglavnom gramatički neispravno, uz psovke jer im to nadomješćuje nedostatak vokabulara i činjenica.

U svakom slučaju da smo izgubili još gora situacija bi bila, no i sada je teško čitati ove komentare jer stvarno se vidi koliko nam malo treba da se podijelimo i počnemo miješat u tuđe poslove. Jedno je davat sugestije i predlagati što promijeniti kako bi bili bolji i jači te se pokazali u najboljem svjetlu, a drugo je pljuvati po igračima i treneru koji su dali cijeli život da bi bili gdje sada jesu.

Na kraju krajeva, uspjeh koji ostvare vječno se pamti, a komentari gdje ispoljavate svoje frustracije budu izgubljeni u vremenskom roku od par dana. Čekamo nedjelju da se pokažemo u pravom svjetlu te da se okarakteriziramo kao nadmoćniji suparnik.

Kopirati
Drag cursor here to close