To je bio prvi duel

Maradona i Argentina na Maksimiru 1994. godine

Tako je Argentina na Maksimir istrčala u sastavu Goicoechea, Vasquez, Chamot, Sensini, Redondo, Ruggeri, Caniggia, Simeone, Balbo, Maradona, Batistuta.
Sport / Qatar 2022 | 12. 12. 2022. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Te 1994. godine, do tog trenutka Hrvatska je iza sebe imala tri prijateljske utakmice. Protiv Španjolske, Slovačke i Mađarske. Selekcija se pripremala za nastup u svojim prvim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Engleskoj.

Argentina se provukla kroz dodatni play off, nekako je kući savladala Australiju 1:0, pa se ipak plasirala na Svjetsko prvenstvo. Uslijedila je serija prijateljskih utakmica, protiv Njemačke, Brazila, Maroka, Čilea, Ekvadora, Izraela. S tim da su posljednja tri bila u sklopu mini turneje, u razmaku od svakih šest - sedam dana. Susret protiv Hrvatske je već bio četvrti u tom periodu ujedno i posljednji prije
nastupa na Svjetskom prvenstvu.

Video: Hrvatska - Argentina 

U reprezentaciji Argentine je bilo igrača koji su imali iskustva igranja, na dva svjetska prvenstva, ali i nekih novih koji dolaze.

Tako je Argentina na Maksimir istrčala u sastavu Goicoechea, Vasquez, Chamot, Sensini, Redondo, Ruggeri, Caniggia, Simeone, Balbo, Maradona, Batistuta.

Iz današnje perspektive možda i jedna od najjačih reprezentacija koja se ikada pojavila na ovom stadionu. Prije utakmice Hrvatske i Argentine Diego Maradona donio je 62 ruže na grob Draženu Petroviću u spomen na Draženovu utakmicu u finalu Kupa pobjednika kupova 1983. godine kada je u dresu Real Madrida zabio čak 62 poena.

"Nemojte biti tužni. On je bio čudo i vječno će živjeti," rekao je tada Maradona Draženovoj majci Biserki Petrović. Maradona se dugo zadržao ispred groba…

Jaka kiša je pala prije početka utakmice, ali je opet stadion bio popunjen. Nije bilo nevažno spomenuti da je dobrim dijelom u Hrvatskoj još bio rat i da mnoge reprezentacije nisu uopće niti razmišljale o dolasku. Posebno ne u pripremama za Svjetsko prvenstvo. Veliki Maradona je tada predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu poklonio loptu.

Video: Hrvatska - Argentina 

Izbornici su bili Ćiro Blažević i Alfio Basile. Za Hrvatsku su utakmicu počeli Ladić Turković, Jarni, Štimac, Jerkan, Bilić, Asanović, Prosinečki, Šuker, Boban, Jurčević. Završilo je 0:0, puno godina kasnije, Oscar Ruggeri je u jednoj svojoj TV emisiji je spomenuo taj susret uz zanimljivu konstataciju:

"Igrali su Boban, Šuker i plavi iz Real Madrida, kako se ono zvao, da Prosinečki. Svi su oni bili ondje, imali su sjajnu ekipu, a mi smo pak bili "mrtvi". Došli smo umorni s puta pa trebali igrati idući dan. Izašli smo na teren, a Diego je poznavao Šukera jer su igrali zajedno u Sevilli.Bilo je sastanaka na svim dijelovima terena. Sastanak za sastankom sve dok nismo rekli: "Nemojmo se napadati, mrtvi smo". Sredili smo da se ne napadamo", prisjetio se Ruggeri kojeg je naravno Šuker demantirao.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker poručio je kako je jedino što je s Maradonom dogovarao posjet grobu Dražena Petrovića, kojeg je Maradona izrazito cijenio kao sportaša

Bilo kako bilo, ostalo je upisano da su 4. lipnja na Maksimiru igrale takve igračke veličine kakve je bilo skoro nemoguće ponovo kasnije bilo nemoguće vidjeti, okupiti na jednom mjestu.

Kopirati
Drag cursor here to close