Komentar

Livaković slomio samurajsku oštricu

Sedam od posljednjih osam nokaut utakmica Hrvatske na velikim turnirima otišlo je u produžetke, s jedinom iznimkom u tom nizu finala Svjetskog prvenstva 2018. protiv Francuske.
Sport / Qatar 2022 | 06. 12. 2022. u 07:43 Piše: K. Ćulum

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska je specijalist za produžetke, ponovno je prevladala nakon što je u ovom okršaju osmine finala savladala Japan. Sedam od posljednjih osam nokaut utakmica Hrvatske na velikim turnirima otišlo je u produžetke, s jedinom iznimkom u tom nizu finala Svjetskog prvenstva 2018. protiv Francuske.

Japan kao iznenađenje

Japan je bio jedno od glavnih iznenađenja na ovom Svjetskom prvenstvu, dolazeći s ''leđa'' svaki put, da bi šokirali europske sile Njemačku četverostruku pobjednicu Svjetskog prvenstva i Španjolsku u grupnoj fazi. Pobjede su rezultirale time da su ''Samuraji'' završili prvi u svojoj snažnoj skupini.

Japanski navijači također su igrali ulogu u priči ove zemlje. Pohvaljeni su jer su čistili svoje dijelove nakon utakmica - skupljali su boce s vodom, omote od hrane i sve ostalo što su navijači razbacali tijekom napetih i emotivnih nogometnih utakmica.

Utakmica Hrvatske i Japana bila je sjajna, moglo se je vidjeti brdo sjajnih šansi no nakon devedeset minuta plus nadoknada krajnji epilog bio je daleko od završenoga. Utakmica je završila 1-1 u regularnom vremenu, za ''Samuraje'' je zabio Daizen Maeda inače suigrač našega Josipa Juranovića , dok je za ''Vatrene'' strijelac bio jedan jedini Ivan Perišić koji glavom sjajno matira golmana Japana.

Perišićeva stručnost

Perišićeva stručnost na međunarodnoj sceni se nastavlja. Sada je sudjelovao u 11 golova u 14 utakmica Svjetskog prvenstva (šest golova, četiri asistencije). Od svog debija na Svjetskom prvenstvu 2014. samo je Lionel Messi (12 – osam golova, četiri asistencije) skupio više golova i asistencija. Ovaj udarac glavom bio je i njegov 10. gol na velikom prvenstvu za Hrvatsku, nadmašivši tako reprezentativni rekord Davora Šukera od devet.

Kada već pričamo o rekordima Marcelo Brozović je oborio još jedan rekord no ni manje ni više nego svoj, naime na utakmici protiv Japana pretrčao je 16,7 kilometara dok je njegov prijašnji rekord bio na utakmici protiv Engleske kada je pretrčao 16,3 kilometra.

Neki novi igrači

Početna postava imala je neke nove igrače, Borna Barišić na beku zamijenio je Bornu Sosu koji zbog bolesti nije mogao nastupiti, dok je na poziciji glavnog centarfora započeo Bruno Petković kojemu je ovo prvi start na ovome Svjetskome Prvenstvu. Ako ćemo pričati o učinkovitosti napada i iskorištavanju naših šansi nećemo biti sretni, vezni red je sjajno odigrao, obrana je još jednom bila na nivou, napad je radio dosta toga no opet mora i može puno bolje jer iduća utakmica je protiv Brazila koji je ''nakantao'' Južnu Koreju 4-1 te istakao se među favorite ovoga prvenstva.

Zlatko Dalić odlučio je staviti Brunu Petkovića te odmoriti Livaju koji je bio starter zadnje dvije utakmice, Petković nije imao nekih sjajnih šansi te je zamijenjen u drugome poluvremenu kada je prve minute na terenu skupljao Ante Budimir koji također nije pokazao nešto posebno no ruku na srce nije ni imao neke prilike, Pašalić i Majer su dodali novu svježinu ka kreaciji napadu te veznoj liniji skupa sa Vlašićem koji je odigrao solidnih 20ak minuta.

Trebali su prije ući

Oršić i Livaja ušli su u drugom nastavku produžetaka te su po mnogima trebali ući puno prije, naročito zbog toga što su obojica u sjajnoj formi, to mnogi zamjeraju izborniku Daliću jer kasni sa izmjenama no opet da ne dolazimo na temu toga da se svatko miješa u posao izbornika koji momčad zna bolje od svih te koji zasigurno ima viziju šta i kako.

Kopirati
Drag cursor here to close