Fake news

Katar: Navodi o plaćanju stranih radnika da glume navijače su potpuno lažni

Iz Katra su ovo opisali kao nove pokušaje klevete i dovođenja u pitanje sposobnost Države Katar da bude domaćin FIFA Svjetskog prvenstva u nogometu Katar 2022.
Sport / Qatar 2022 | 18. 11. 2022. u 21:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvršni direktor FIFA Svjetskog prvenstva u Katru 2022. Nasser Al Khater osudio je navode pojedinih medija da organizatori, navodno, koriste strane radnike da ''glume vatrene navijače'', istaknuvši da je to ''dio sistematične kampanje blaćenja ove države Arapskog zaljeva'' koja je kulminirala s približavanjem globalnog sportskog događaja koji počinje u nedjelju, 20. studenog.

U izjavi za katarsku novinsku agenciju (QNA), Al Khater je rekao da su neki od izvještaja koje su objavili, prije svega, britanski i francuski listovi o angažiranju radnika migranata, posebno Pakistanaca, da se predstavljaju kao navijači zemalja sudionica Svjetskog prvenstva, potpuno lažni.

Opisao je to kao nove pokušaje klevete i dovođenja u pitanje sposobnost Države Katar da bude domaćin FIFA Svjetskog prvenstva u nogometu Katar 2022.

''Zanimljivo je da su slični optužujući izvještaji najprije lansirani iz Turske, da bi se na iste potom zaobilaznim putem dominantno pozivali mediji iz Zapadne Europe. Pojedini turski mediji i izvori upozoravaju da postoje indicije da su snimke sa jedne od proba u Dohi iskorištene za propagandne svrhe protiv Države Katar'', dodao je.

S druge strane, Al Khater je dodao da se ''turnir pokušava difamirati još od dodjeljivanja domaćinstva Svjetskog prvenstva još prije 12 godina'', podvlačeći ''da će Država Katar – svemu usprkos - organizirati izniman turnir, a to će biti jasno za nekoliko dana''.

Predstavnik Katara je, također, odbacio omalovažavanje ljudi od kojih, kako je pojasnio, neki već 30 godina žive u Katru.

Prema njegovim riječima, sramotno je omalovažavati navijače koji će gledati utakmice Svjetskog prvenstva i opisivati ih kao ''plaćene radnike'' kada se zna da je za Svjetsko prvenstvo do sada prodano 3,1 milijuna ulaznica, te da se traži ''karta više''.

Poručio je i da su stanovnici Države Katar veliki zaljubljenici u nogomet.

Al Khater je poslao poruku svim stanovnicima Katra u kojoj stoji da je Svjetsko prvenstvo u nogometu u Katru 2022. ''turnir za sve'' i da predstavlja Državu Katar i njen narod, građane i stanovnike, kao i zemlje Zaljeva i cijelu regiju.

Katarska državna novinska agencija QNA zaključuje da su kampanje izmišljotina ''prešle sve granice u pokušaju da se potkopa Država Katar i dovedu u pitanje njezine sposobnosti i napori koje je godinama ulagala da po prvi put ugosti Svjetsko prvenstvo u arapskoj i muslimanskoj zemlji''.

''Izmišljotine, optužbe i zlonamjerne kampanje protiv Katra nedavno su poprimile drugačiji smjer usvajanjem sustavnog rasističkog diskursa koji potiče mržnju i ima za cilj uvrijediti državu bez stvarnog opravdanja'', zaključuje QNA.

Kopirati
Drag cursor here to close