Svjetsko prvenstvo

Hrvatska pronašla svoju formu

Dokazano smo bolji i kvalitetniji što smo opravdali ovom pobjedom, gol Daviesa u drugoj minuti utakmice stavio nas je sve na ''aparate'' te smo se pribojavali onoga najgorega a to je kiks Hrvatske.
Sport / Qatar 2022 | 28. 11. 2022. u 07:05 Piše: K. Ćulum

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugo kolo grupe F donio nam je meč Maroka i Belgije gdje su favorizirani Belgijanci izgubili od Marokanaca 2-0, no nas ponajviše zanima utakmica Hrvatske i Kanade gdje su ''Vatreni'' pregazili Kanadu kao plitak potok rezultatom 4-1. Strijelci su bili Kramarić u 36',70', Livaja 44',Majer 94' te Davies za Kanadu u 2'.

Dokazano bolji

Što reći na ovakav nastup. Dokazano smo bolji i kvalitetniji što smo opravdali ovom pobjedom, gol Daviesa u drugoj minuti utakmice stavio nas je sve na ''aparate'' te smo se pribojavali onoga najgorega a to je kiks Hrvatske. Kao viceprvaci svijeta pokazali smo stav, čvrstinu, te upornost.

Ispočetka nismo krenuli najbolje, griješili smo, tražili se još kako se kaže laički, pokušavali se ''sastat'' sa loptom, rani gol je unio dozu straha koja uvijek mora biti prisutna, danas grubo rečeno svatko igra nogomet, svatko može stvoriti šanse te pomutiti očekivanja događanja.

Hrvatska je skupila glave te odlučila proigrati onako kako najbolje zna, svi pojedinci su zaslužni za ovu pobjedu. Opsjedali smo zadnju liniju Kanade te smo ih često tjerali na greške, kada bi oni napadali sjajno bi se branili, obrana je bila na zadatku, a Livaković je sjajno čuvao vratnice gola. Kada bi morali tražiti tragičara za prvi gol možemo reći da Lovren i Juranović nisu dobro čuvali brzonogog Daviesa no nećemo biti negativni nego ćemo ovaj gol okrenuti ka motivaciji koju su ''vatreni'' dobili.

Iako motivacije nije falilo s obzirom da je trener Kanade već rekao da će nas ''s*****i'', pa postoji li išta ljepše nego kada vas neko podcijeni pa kasnije požali. Taktika i formacija je pogođena, jedina promjena u sastavu od prošle utakmice je Marko Livaja u napadu koji je zamijenio Nikolu Vlašića.

Foto:Anadolija / Hrvatska pronašla svoju frmu

Sjajni gol Kramarića

Napadi Hrvatske su okrunjeni sjajnim golom Andreja Kramarića koji je na predivnu asistenciju Perišića matirao nemoćnog golmana Kanade Milana Borjana te poravnao rezultat na 1-1 i onda je krenula moćna i jaka Hrvatska dostojna titule viceprvaka svijeta. Osam minuta kasnije Juranović hita ka sredini te dodaju loptu Livaji koji sa vrha šesnaesterca puca te zabija odličan gol za vodstvo Hrvatske.

Livaja u početnih jedanaest jednostavno mora igrati donosi sa sobom taj ''killer touch'' te je prava prijetnja po gol protivnika, jednostavno nije bez razloga zaslužio status Božanstva u Splitu i okolici. 

Drugo poluvrijeme donijelo nam je opet napadačku igru te se jednostavno nisu igrači mogli zadovoljiti samo sa golom prednosti, moralo se to podebljati i to je upravo učinio Andrej Kramarić kada je sjajnim golom povećao vodstvo na 3-1.

Toliko je puta Andrej bio osporen, toliko puta su mu tražili mane i nedostatke koje sasvim sigurno nekada pokaže ali Bože moj tko je to savršen, no ipak je tu kada je najpotrebnije i kada treba taj faktor sigurnosti u napadu.

Do samoga kraja Kanada je još više gubila konce te nakon greške svoga igrača koji je pod pritiskom Oršića izgubio loptu, krilo Zagrebačkog Dinama pojurilo je ka vratima te lagano dodao loptu Majeru koji ju sigurno posprema u mrežu za konačnih 4-1 te zasluženo slavlje reprezentacije Hrvatske.

Hrvatska je došla po pobjedu i to je ostvarila, Kanada jednostavno nije imala šta tražiti te nadati se ičemu pa makar i sa ranim golom kojega su zabili. Iduća je Belgija u četvrtak, ruku na srce igraju užasno i ispod svih očekivanja. Izgubili su od Maroka 2-0 te jedva pobijedili Kanadu minimalnim rezultatom. Jedan od najboljih igrača na svijetu te njihov reprezentativac je sam rekao da je momčad stara te da ne očekuje dobre rezultate.

Foto:Anadolija / Hrvatska pronašla svoju frmu

Respektabilna momčad

Poštujem ih maksimalno i na kraju svega to je opet jedna respektabilna momčad sa ozbiljnim zvijezdama i sjajnim trenerom no moramo ih natjerat da se sakriju u mišju rupu. Hrvatska ima velike ambicije te sjajne igrače, utakmica protiv Kanade mogla je svjedočiti zašto je Gvardiol jedan od najtraženijih igrača na svijetu, te zašto Kovačić jedan od najrespektabilnijih igrača Engleskog prvenstva, sjajno je vodio konce u vezi te je apsolutno zaslužio da se priča o njemu malo više, jedino što želim je da malo više šutira van 16 metara jer sasvim sigurno ima u sebi tu moć kojom može probiti bilo kojeg golmana. Jedna statistika nam kaže da je Mateo imao pet oduzetih lopti, četiri kreirane šanse te 93% točnih dodavanja. Zadnji čovjek koji je imao takve brojke je Lothar Matthaus 1990 godine.

Livaja u napadu je pravo osvježenje i donio je sve ono što je bilo potrebno, zamijenio ga je Petković koji je pritiskao cijelo vrijeme obranu Kanada, možemo reći da reprezentacija ide na HNL gorivo. Današnja utakmica pravi je pokazatelj kako svi moraju igrati i disati jedno za drugo, izmjene su bile donesene u pravo vrijeme, svatko je znao što treba raditi te na posljetku igra je bila smislena, nije bilo ubacivanja napamet kao protiv Maroka.

Pobjeda protiv Belgije je potrebna iako bi prošli i sa remijem, upravo zato jer dajete samopouzdanje samome sebi, samoj ekipi, nije isto proći u daljnji krug natjecanja sa nekim remijem ili sa ingenioznom partijom gdje ste nadmudrili protivnika.

Fox in the box

Kramarić je ponovo dokazao da je pravi napadač te da je sjajni ''fox in the box'' ubitačan killer koji koristi i najmanji prostor za zabiti gol. Bekovi su opravdali svoja očekivanja iako je Juranović imao težak posao čuvanja Daviesa koji je stvarno nezgodan, veza je bila na nivou te sjajno kreirala napade, Perišić je još jednom pokazao da je ključan akter reprezentacije. Protiv Belgije bi volio vidjeti Šutala na stoperskoj poziciji umjesto Lovrena, ne da je Lovren loš sasvim obrnuto sjajan stoper, danas bio odličan, no mislim da bi sa Šutalom dobili više ka kreiranju igre jer danas stoperi moraju imati tu loptu s kojom bi proigrali napad. Primjera radi Elez koji to sjajno radi u Hajduku ili Van Dijk u Liverpoolu.

Foto:Anadolija / Hrvatska pronašla svoju frmu

Momčad je sjajna i imamo par igrača na svakoj poziciji koji mogu odmah uskočiti i odraditi posao kako spada. Tablica odnosno grupa je još napeta jer jedino znamo da je Kanada ispala s obzirom da je izgubila obje utakmice, Hrvatskoj treba bod protiv Belgije da ostvari plasman dalje no Dalić je izjavio da će ići na pobjedu, Maroko je drugi na tablici iza Hrvatske također sa četiri boda, dok je treća Belgija sa tri, Kanada koja je ''fenjeraš'' grupe ima nula bodova. Ovakva igra se mora nastaviti bez obzira tko je protivnik, Hrvatska ima sve ambicije da ponovi uspjeh iz Rusije i u tome će i nastojati. Ako ste pratili utakmicu mogli ste čuti kako je dvije tisuće naših navijača nadglasalo 40000 ostalih navijača, ako to ne probudi krv u našim igračima ne znam što će.

Iduća utakmica je u četvrtak u 20:00 protiv Belgije tada će se znati konačni polaznici u idući krug natjecanja. Šta Bog da i sreća junačka.

Kopirati
Drag cursor here to close