Komentar

Gvardiol i Lukaku donijeli Hrvatskoj plasman u osminu finala

Igra Hrvatske nije bila najbolja, no imali su razne prigode i šanse, pokušavalo se preko krila kroz sredinu, vezni red je sjajno proigravao no napad je bio sterilniji nego u utakmici protiv Kanade.
Sport / Qatar 2022 | 02. 12. 2022. u 07:28 Piše: K. Ćulum

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Kakva utakmica. Ovo je vjerojatno jedna od boljih utakmica koje su se završile remijem bez golova odnosno 0-0. Ovdje se odlučivalo puno toga, pobjeda Hrvatske i idu na prvo mjesto u skupini ili remi za drugo mjesto. Nismo pobijedili, no ipak smo se plasirali kao druga momčad u grupi jer je Maroko odnio sva tri boda protiv Kanade.

Maroko lider skupine

Nitko nije Maroko vidio kao lidera skupine te su bez pritiska, s novim trenerom, sjajnim nogometom i odlučnosti završili ispred svih.

Belgija je pokazala da je ova generacija na zalasku te da joj je potrebna smjena i nova svježa krv za budućnost. Izbornik Belgije nakon utakmice s Hrvatskom dao je ostavku što je bilo i očekivano.

Kanada je već prošlo kolo ispala sa SP a s ovim porazom samo su još više statistički srozali. Hrvatska po treći put u osmini finala Svjetskog prvenstva, a znamo što je bilo prva dva puta!

Marokanski igrači zajedno skaču gore-dolje, uživajući u svom izvrsnom postignuću dok njihovi navijači nastavljaju slaviti na tribinama. Na vrhu su skupine koja je uključivala dva polufinalista Svjetskog prvenstva 2018.

Belgija je imala 16 udaraca protiv Hrvatske, što je njihov najveći broj bez pogodaka u utakmici grupne faze Svjetskog prvenstva od 1994. (25 protiv Saudijske Arabije).

Prekršaj nad Kramaričem

Pažnju na sebe je odmah skrenuo sudac kada je svirao prekršaj nad Andrejom Kramarićem u 16 metara da bi zatim na poziv VAR-a otišao pogledati hoće li ga poništiti što i na kraju radi zbog zaleđa Lovrena kojem je ruka bila u nedozvoljenoj poziciji. Neshvatljiva odluka i po mnogima je Hrvatska oštećena za penal i to je jasno kao dan.

Igra Hrvatske nije bila najbolja, no imali su razne prigode i šanse, pokušavalo se preko krila kroz sredinu, vezni red je sjajno proigravao no napad je bio sterilniji nego u utakmici protiv Kanade. Promjena u sastavu i formaciji nije bilo te je ista postava izašla na teren osigurati osminu finala.

Bekovi nam nisu bili na zadatku te su morali puno bolje sudjelovati u kreiranju igre, par puta su Juranović i Sosa griješili no sa svojom požrtvovnošću su ispravili greške, no može bolje i mora bolje.

Modrić je još jednom pokazao klasu, u paru s Brozovićem i Kovačićem sjajno su vodili glavnu riječ na sredini terena, Livaja nije imao puno šansi no solidno je odigrao, ali ga je u drugome poluvremenu zamijenio Petković koji nije uspio dobar nastup okruniti glavom.

Kramarić i Perišić su pritiskali no nisu uspjeli probiti taj zadnji blok Belgijske obrane. Prvo poluvrijeme smo bili bolji kao i početak drugoga, no od sredine drugoga i pred kraj smo se raspali.

Belgijin ''špic''

Ulaskom Lukakua Belgija je dobila pravog ''špica'' te počela prijetiti još više no promašio je nevjerojatnih pet velikih šansi, ovo što je uspio promašiti je bilo tragikomično , od udarca glavom preko gola, pogođene stative, nevjerojatnog promašaja sa metra od gola može se reći da je bio glavni tragičar Belgije danas.

Belgija je ispala kao treće plasirana te iskreno bolje ni ne zaslužuje jer nisu pokazali ništa. Belgija je imala dovoljno prilika za pobjedu nekoliko puta, ali nekako je završila bez golova. Lukaku je suzama nakon što je propustio nekoliko zlatnih prilika, ali Hrvatska je na kraju izdržala.

Kevin De Bruyne izgubio je loptu 27 puta na utakmici protiv Maroka, dok je u 21. stoljeću rekord 28 izgubljenih lopti na Svjetskom prvenstvu. Međutim, zanimljivo je to da je i taj rekord držao upravo De Bruyne, a postavio ga je na meču protiv Francuske na Svjetskom prvenstvu 2018. godine.

Belgijska “Zlatna generacija”

Belgijska “Zlatna generacija” koja sada uključuje šest igrača s više od 100 nastupa rastaju se s turnirom SP nakon grupne faze. Za razliku od njihove impresivne igre prije četiri godine u Rusiji, Crveni vragovi postigli su samo jedan gol na ovogodišnjem turniru u sretnoj prvoj pobjedi nad Kanadom od 1-0.

Daliću zamjeram jedino kašnjenje sa zamjenama, Perišić je sredinom drugom poluvremena opadao u igri a zapet kao puška je čekao Mislav Oršić na klupi, Majer je ušao malko prekasno te nije mogao dati pravi obol igri, Pašalić je odigrao solidno kao i Petković no nismo nešto puno pokazivali prema naprijed što je više utakmica odmicala kraju. Lovren je odigrao solidno no pokazao je znakove nesigurnosti odnosno greške koje nisu karakteristične njemu, dok je Livaković pokazao sigurnost između vratnica.

Novi ''ministar obrane''

Ako je netko zaslužio poduži pasoš teksta to je novi ''ministar obrane'' Joško Gvardiol. Momak samo sa 20 godina igra kao veteran ovoga sporta, brz, odmjeren, jak, čvrst, siguran na lopti zasigurno budući kapetan reprezentacije nakon Modrića. Nije ni čudo što najveći klubovi u Europi nude enormnu cifru novca za mladoga stopera RB Leipziga koji iz utakmice u utakmicu dokazuje svoju vrijednost. Držao je cijelu obranu i odgovoran je bio što nismo primili barem tri gola, onaj start nad Lukakuom je bio za udžbenike, takav karakter i požrtvovnost pokazat sa samo dvadeset godina je nevjerojatno.

Apsolutna dominacija Hrvatskog stopera u zadnjoj liniji s ovom utakmicom je sebi digao cijenu dvostruko jer ako jedan Mbappe i Haaland vrijede astronomske cifre onda Gvardiol sasvim opravdano upada u to društvo te sam siguran da će iza prvenstva postati najplaćeniji i najskuplji defenzivac na svijetu jer onaj tko ga kupi sebi je riješio pitanje stoperske pozicije na dugo dugo vremena.

Prava je klasa od igrača a budućnost je sjajna pred njim, užitak za gledanje.

Japan u osmini finala

Hrvatsku očekuje Japan u osmini finala nakon što je Japan završio kao prvo plasirani pobijedivši Španjolsku 2-1. Zanimljiv susret nas očekuje naročito nešto lakši nego Španjolska koju su svi predviđali kao lidera skupine. Uz još par treninga i dodatnim uigravanjem siguran sam da možemo izbaciti Japan te napredovati u četvrtfinale. Ždrijeb se lagano otvara te sasvim sigurno ako nas sreća pomazi možemo otići te ponoviti sudbinu iz Rusije uvjeren sam.

Kopirati
Drag cursor here to close