Marokanci nisu uspjeli

Francuska u finalu ponovo

Cheddire nije bilo zbog kartona i ono što je još važnije Regragui pravi formacijsku promjenu, pa je u zadnjoj liniji na startu pet igrača s tim da je tu i nedovoljno oporavljeni Romain Saiss. Upravo je taj potez Marokance skupo koštao.
Sport / Qatar 2022 | 14. 12. 2022. u 21:54 Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska je ponovo u finalu Svjetskog prvenstva. Prvaci iz Rusije imaju priliku postati jedna od rijetkih reprezentacija koja može obraniti naslov svjetskog prvaka. U večerašnjem polufinalu Francuska je zaustavila sjajni Maroko 2:0. Na način na koji su to mnogi očekivali. Rani gol Hernandeza i drugi koji je zabio Kolo Muani deset minuta prije kraja.

S određenim izmjenama jedni i drugi su prisiljeni ući u večerašnji polufinalni duel. Adrien Rabiot i Dayot Upamecano su se "prehladili" pa je Didier Deschamps u startnu postavu ubacio Youssoufa Fofanu i Ibrahima Konatéa.

Na drugoj strani, Marokanci su morali napraviti jednu promjenu u početnom sastavu, pred samu utakmicu, Dari uskače umjesto Aguerda koji ima problema s ozljedom. Cheddire nije bilo zbog kartona i ono što je još važnije Regragui pravi formacijsku promjenu, pa je u zadnjoj liniji na startu pet igrača s tim da je tu i nedovoljno oporavljeni Romain Saiss. Upravo je taj potez Marokance skupo koštao. Jer očito nisu navikli igrati u toj formaciji 5-4-1. Već nakon pet minuta igre Francuska je povela.

Griezmann za Mbappéa, njegov pokušaj je blokiran, Hernandeza nije. Francuska utakmicu otvara ranim golom, Hernandez je prvi suparnički igrač koji je zabio Maroku na ovom SP-u. Ujedno, gol Thea Hernandeza je najranije postignuti u polufinalima Svjetskog prvenstva još od 1958. godine

Maroko je u situaciji da prvi put mora stizati prednost na ovom turniru, ali nisu klonuli "Lavovi Atlasa". Ounahi je sjajno potegnuo s 18-19 metara, Lloris krajnjim naporom vrhovima prstiju brani njegov šut. Sjajan početak utakmice, do sada niti jedno otvaranje nismo imali na ovaj način. U 17.minuti, duga lopta za Girouda, Saiss je pogriješio, iskusni Francuz pogađa stativu.

Četiri minute kasnije, Saiss mora vani, nije se oporavio, ide na teren Amallah. Maroko se vraća u svoju očekivanu 4-5-1 formaciju. Na isteku prvih pola sata imamo spornu situaciju. Hernandez čini se pravi prekršaj u šesnaestercu, sudac César Ramos smatra da tu nema jedanaesterca, VAR se nije ni aktivirao. Od svega samo žuti karton za Boufala kojeg je Hernandez i zaustavio.

Francuzi su u 36. minuti možda čak mogli prelomiti utakmicu. Mbappéa Marokanci nekako uspijevaju omesti, ali Giroud u nastavku akcije neometan s 10-ak metara promašuje okvir gola. Prvo poluvrijeme je zaključeno fenomenalnim pokušajem El Yamiqa. Makazicama nakon kornera, ali Lloris i stativa spašavaju Francuze.

U drugom dijelu Maroko je nastavio pritiskati, međutim nedostaje prava završnica. Ništa neočekivano, Francuzi očito traže priliku iz kontre da završe posao. Maroko je sve opasniji, ali pogled u prošlost govori da Francuska nikad nije izgubila utakmicu Svjetskog prvenstva kada bi imala vodstvo na poluvremenu. 25 pobjeda i jedan remi. Ni večeras se situacija nije promijenila. Hamdallah koji je ušao u igru u 66. minuti je razigran, ali je morao bolje reagirati desetak minuta kasnije. Kada je ušao u kazneni prostor ide dribling, jedan, drugi, treći i prilika je odlazi u nepovrat. Njegovo kompliciranje u kaznenom prostoru, Francuzi će kazniti vrlo brzo.

Akciju je počeo Tchouaméni, nastavio Thuram koji ostavlja loptu Mbappéu. Ovaj je navukao na sebe tri igrača i onda na drugoj stativi uposlio Muanija koji se nakon minute provedene u igri, upisao u strijelce. Je li Mbappé šutirao ili nije svejedno je. Francuska ide u finale, ima priliku u nedjelju obraniti naslov prvaka. Maroko će u subotu igrati protiv Hrvatske utakmicu za treće mjesto.

Kopirati
Drag cursor here to close