Odrastao u Francuskoj, proslavio u dresu Maroka

Mustafa Hadji: Francuska je bratska zemlja, ali neka pobjedi Maroko

"Danas političari pričaju neke druge priče, ja se ne želim uvlačiti u to. Za mene su Francuska i Maroko dvije bratske zemlje i najvažnije je da nogomet ostane nogomet, ne smije ići van svojih okvira", kaže Hadji.
Sport / Qatar 2022 | 14. 12. 2022. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mustafa Hadji nije imao tu sreću. Da napravi jedan ovakav rezultat s reprezentacijom Maroka. Iako je bio sjajan igrač, jedan od ponajboljih Maroka posljednjih tridesetak godina. Još uvijek pamtimo njegove partije sa Svjetskog 1998. godine, posebno protiv Norveške i Škotske.

Tko zna što bi se dogodilo s onom selekcijom Maroka da nisu u posljednjih deset minuta susreta Brazil - Norveška, Norvežani "proigrali" postigli dva gola, pa su bili drugi, ispred Maroka.

Vjerojatno se sjećate te selekcije u kojoj su glavne face bili Hadji, Chippo, Naybet. Hadji je igrao za Nancy, Deportivo, kasnije je realizirao transfer u Coventry, pa Aston Villu. Za Hadjija u tom trenutku to je bio kulturni šok. I danas se nakon toliko vremena prisjeća dolaska u boravka u Engleskoj.

"Nije bilo lako, posebno ne priviknuti se na hranu. Doručkovali smo i ručali u klubu, ali sam noću izlazio u restorane i družio se s lokalnim stanovništvom. To je pomoglo. Želio sam da bolje upoznam ljude, onda je došao Chippo".

U to vrijeme recimo Coventry je imao dobru momčad, s Garyjem McAllisterom u sredini, Robbie Keaneom ispred, Chippom i Hadjijem u sredini i krilima kao što su Paul Telfer i Steve Froggatt, Muhamedom Konjićem u zadnjoj liniji. Hadji je morao dosta vremena provoditi u teretani kako bi "nabio" mišiće, dok se momčad borila za opstanak.

"Ako se ne boriš u Engleskoj, engleski navijači te nikada neće prihvatiti", reći će ovaj nekadašnji reprezentativac Maroka koji u Aston Villi nije pronašao zajednički jezik s menadžerom Davidom O'Learyjem, te se vratio u Španjolsku.

Video: Mustafa Hadji

Nakon završetka igračke karijere, Hadji je krenuo u trenerske vode. Jedno vrijeme je bio pomoćnik Vahida Halilhodžića na klupi, prije nego što su se "zakačili".

"Uvijek sam govorio da je reprezentacija nešto sveto. Neki to ne razumiju pa su otišli. Moustapha Hadji jako me razočarao, nisam to očekivao od njega. Igrao je dvostruku igru i njegovo ponašanje nije mi se svidjelo. Vjerovao sam mu, ali kriv sam jer sam ga izabrao. Sve je ovo tužno" rekao je Vaha u svibnju. Onda je Hadji odgovorio tužbom za klevetu.

"Nije da krivim Vahida, ali nakon njegovog odlaska igrači su se oslobodili. Kad si nogometaš i ideš na trening bez želje, postane jako teško. Previše discipline ubija disciplinu. Na silu gubiš igrače, gubiš sve kad si pretvrd. Vrlo je teško razgovarati s njim. Jako ga poštujem jer sam puno naučio od njega. Ali na ljudskom nivou je jako kompliciran. Stvarno je jako teško. U nekim trenucima morao je biti fleksibilan i preuzeti dio svoje odgovornosti. To je njegov problem" naglasio je Hadji dvadesetak dana prije početka prvenstva.

Hadji se rodio u Maroku, ali je odrastao u Francuskoj, u dresu Nancyja je upisao daleko najviše nastupa od svih klubova u kojima je igrao, 243 utakmice. Tu se izgradio igrački.

"Odrastao sam u Francuskoj, moja obitelj se razvijala, rasla u Francuskoj i sve što smo imali, sve što smo moj mlađi brat i ja mogli imati, dugujemo Francuskoj. To što sam postao nogometaš, to dugujem Francuskoj. Takvih je bilo jako puno. Danas političari pričaju neke druge priče, ja se ne želim uvlačiti u to. Za mene su Francuska i Maroko dvije bratske zemlje i najvažnije je da nogomet ostane nogomet, ne smije ići van svojih okvira. Ipak, naravno, volio bih da Maroko pobjedi u ovoj utakmici koja će ostati povijesna", reći će Hadji koji je u mlađim kategorija igrao za Francusku, ali je onda izabrao Maroko.

"Vjerojatno sam bio prvi igrač koji je izabrao Maroko i sve se svodi na ono što ti je u srcu. Ne radi se o novcu ili bilo čemu drugom, igraš za svoju državu i predstavljaš cijelu svoju obitelj", istakao je Mustafa Hadji. 

Kopirati
Drag cursor here to close