Novo pravilo

FIFA zaprijetila, nitko neće nositi traku duginih boja!

Nastavljaju se igre i izvan terena na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Poslije odluke organizatora da prvo dozvoli, a zatim zabrani alkohol na stadionima, stiže još jedna zabrana...
Sport / Qatar 2022 | 21. 11. 2022. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je kapetan Engleske Harry Kane najavio je kako će na ruci nositi traku u duginim bojama, koja promovira prava LGBTQ+ zajednice, to se ipak neće dogoditi. Sam par sati prije prve utakmice Engleske na turniru, Englezi su promijenili odluku.

Razlog su žuti odnosno crveni kartoni. Čelnici FIFA-e su zaprijetili kako bi u slučaju da se pojavi s trakom u duginim bojama Kane dobio prvo žuti karton, a u slučaju da je zadrži na ruci i crveni!

U zajedničkom priopćenju sedam nogometnih Saveza (Engleske, Walesa, Njemačke, Danske, Belgije, Švicarske i Nizozemske op.a.) navodi se da ne mogu staviti svoje igrače "u poziciju u kojoj bi se mogli suočiti sa sportskim sankcijama".

"Vrlo smo frustrirani odlukom FIFA-e za koju vjerujemo da je bez presedana. FIFA je bila vrlo jasna u svojoj namjeri da će nametnuti sportske sankcije ako naši kapetani budu nosili spomenute vrpce na terenu. Bili smo spremni platiti novčane kazne koje bi se inače odnosile na kršenje pravila opreme i čvrsto smo se obvezali nositi traku oko ruke. Međutim, ne možemo dovesti naše igrače u situaciju da mogu dobiti žuti karton ili čak biti prisiljeni napustiti teren", piše u izjavi.

"Raspravljali smo o tome da kleknemo i osjećamo da bismo morali. Kao momčad stojimo iza svojih uvjerenja i tako se ponašamo već dugo. U Premier ligi se to radi samo na većim utakmicama i prilikama, a ovo je najveća", kazao je engleski izbornik koji uz sve ove najave, koje se protive pravilima odredbama i preporukama FIFA-e , igrat će oslabljeni jer im nedostaje nekoliko igrača.

Prije početka Mundijala bilo je dozvoljeno svima koristiti kapetansku traku koju žele, čak su se svi utrkivali tko će nositi poruku podrške ugroženim zajednicama, ali sada se nakon prijetnje FIFA-e sve promijenilo. Zabranjen je bilo kakav vid političkih poruka, a pod tim se podrazumijevaju i trake duginih boja.

Kopirati
Drag cursor here to close