26 sigurnih za Svjetsko prvenstvo

Dalić o popisu: Siguran sam milijun posto

Otpali su te se nalaze na listi pretpoziva Labrović, Kotarski, Ćaleta-Car, Pongračić, Ivanušec, Brekalo, Čolak i Mišić.
Sport / Qatar 2022 | 09. 11. 2022. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivo Grbić i Kristijan Jakić pobjednici su foto-finiša borbe za odlazak u Katar. Oni su dobili posljednja otvorena mjesta na reprezentativnom popisu jer ostalo se zapravo znalo od ranije, pogotovo što se nitko nije toliko istaknuo da bi gurnuo u drugi plan bilo koga od igrača koje je izbornik odabrao već za rujanske akcije Lige nacije.

Zlatko Dalić objavio je svih 26 igrača koje vodi na Svjetsko prvenstvo, pišu Sportske novosti

Otpali su te se nalaze na listi pretpoziva Labrović, Kotarski, Ćaleta-Car, Pongračić, Ivanušec, Brekalo, Čolak i Mišić.

Vatreni se okupljaju u nedjelju i ponedjeljak, a u ponedjeljak u 17 sati lete u Rijad, gdje će u srijedu 16. studenoga odigrati prijateljsku utakmicu sa Saudijskom Arabijom u 11 ujutro po hrvatskom vremenu. Uz prijenos na Novoj TV. Prvi nastup na SP-u imaju protiv Maroka 23. studenoga.

Koliko samopouzdanja ima izbornik?

Vjerujem u ove igrače i reprezentaciju kao i uvijek te u moj stožer i rad. Očekivanja su jako velika, tako i moja, ali moramo biti objektivni da isto tako 10 ili 12 reprezentacija se s punim pravom nada da bude svjetski prvak. Želim skinuti pritisak jer on ne donosi ništa dobroga. Imamo veliko samopouzdanje, sjajnu reprezetaciju, ali nema euforije.

Zašto u Katar ne vodite Čolaka?

Dobar igrač, dao je 11-12 golova, to poštujem i cijenim, ali ovo je naša odluka, iza nje stojim milijun posto. Ja biram i odgovaram, Budimir je tu je nam daje veliku snagu koja nam treba, on nam daje agresiju i skok igru, pogotovo defenzivnu. Uvijek će biti nezadovoljnih i sretnih izborom, nisam bio sklon na SP voditi nekoga tko je prvi put s nama kao što je Mišić. On je u mojim planovima za budućnost. Jakić igra u Eintrachtu. Kod stoper su Lovren i Vida dugo s nama, Vida će se oporaviti do vikenda i Olympiacosa.

U Rusiju se išlo s manje optimizma:

Pitanje je je li bolje ići s manje ili više očekivanja. Utakmica Lige nacija su bile vrhunske te smo s pravom optimisti, ali moramo biti realni. Najvažnija je prva utakmica s Marokom u kojoj možemo napraviti puno. Na tome je cijeli fokus. To želimo dobro napraviti. Digli smo se, nakon Austrije i 0:3 malo tko je očekivao ovakav preobražaj reprezentacije, snagu i energiju koju su pokazali i to mi daje za pravo. Samo daj Bože da se nitko ne ozlijedi i idemo napraviti što možemo. Ići ćemo korak po korak, velika je stvar što je Hrvatska na Svjetskom prvenstvu.

Kako je Brozović?

Igrao je protiv Juventusa, očekujem veću minutažu u sljedeće dvije utakmice. On je jedna od najvažnijih karika, preko njega puno toga rješavamo, nositelj je igre, čini taj naš veliki vezni red i bez njega to nije ista priča. Nadam se da će biti pravi iako je pitanje forme. Ima vremena da dođe u nju.

Je li vodio računa o tome kako će se ponašati igrači koji ne igraju?

Tko nije spreman to prihvatiti morat će otpasti, neki su i otpali. Opet ću obaviti razgovor, ne bih volio da pošaljem nekoga kući, ali morat ću to napraviti, premda ostali s 20 igrača. Ili 25. Za Hrvatsku moraš dati sve od sebe, igrao minutu ili ništa. Svima ću to objasniti da im bude jasno.

Ima li dvojbe oko početnog sastava?

Zna se gotovo sve, osim pozicije napadača i ovisno o njemu desnog krila. Samo da budu svi zdravi. Imamo širok izbor da svatko tko uđe donese živost i energiju. Pogledat ćemo još jednom Maroko i na temelju toga odrediti napadača.

Kako Vam se čini forma igrača?

Zabrinjava puno utakmica u zadnje vrijeme. Sve se odigrava jako brzo, učinit ćemo sve kako bi odmorili igrače i bili spremni za prvu utakmicu. Ne treba puno forsirati u treningu. Od Lige nacija sve znamo.

Jeste li o teškom ritmu razgovarali s Modrićem?

Ne brine me nimalo jer Luka igra skoro svaku utakmicu za Real. U prijateljskoj utakmici nećemo ići s punim snagama i maksimalnom energijom, da damo svima prigodu i ne potrošimo igrače. Neće biti toliko naporno, pazit ćemo na treninge. Luka je pokazao u Realu da to može ponavljati.

Kako bi usporedio formu i prije četiri godine?

Momčad od Rusije je bila druga na svijetu, igrali su u vrhunskim klubovima, imali smo jednog iz HNL-a, a sad ih ima puno više. Ona reprezentacija je igrala deset godina zajedno da bi joj se vratilo u Rusiji. Mladima treba vremena da sazriju, ali sreća im je da imaju senatore da uz njih sazrijevaju. Kao što su Modrić, Kovačić, Brozović, Perišić, Lovren... Vjerujemo u njihovu kvalitetu i možda će biti i bolja reprezentacija.

Možda je sada veća širina rostera?

To nam olakšava situaciju, a postoji i pet zamjena te možeš puno napraviti. U Ligi nacija su promjene urodile plodom, igrači s klupe bili su bolji ili barem sačuvali ritam. Imamo širinu, mladima je motiv SP od prije četiri i pol godine, to ih vuče prema naprijed. Potentni su i sposobni, ali bez starijih to neće ići.

Kopirati
Drag cursor here to close