Dosadašnji dueli za treće mjesto

Bilo je dobrih, ali i revijalnih utakmica

Danas će u Kataru Hrvatska loviti svoju drugu broncu, dok Maroko ima priliku postati prva Afrička reprezentacija koja je u povijesti stigla do postolja na Svjetskom prvenstvu.
Sport / Qatar 2022 | 17. 12. 2022. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tko je psihološki spreman? Tko je manje očekivao od turnira? To su možda dva najvažnija pitanja prije utakmica za treće mjesto. Ne samo ove današnje, već uopće.

U nekim sportovima su čak jednim dijelom i najmanje važne, dok nekako one na Olimpijskim igrama imaju najveću težinu. Kada je u pitanju nogomet, odnosno kada su u pitanju Svjetska prvenstva, tu je slika dosta "šarena".

Jer ako se vratimo u prošlost vidjet ćemo da je bilo dobrih, ali i loših utakmica za treće mjesto. Uglavnom se radilo o susretima u kojima je bilo golova, u kojima obrane nisu bile najvažnije. Na posljednja dva turnira nije bilo neizvjesnosti, jer Englezi i Brazilci poprilično klonuli nakon polufinala, pa su Belgija u Rusiji odnosno Nizozemska u Brazilu lako došli do brončanih medalja.

Video: SP 2018 Belgija - Rusija 

Bastian Schweinsteiger, koji je nosio kapitensku traku, jer je Philip Lahm bio na listi povrijeđenih nogometaša, izjavio je da je susret bio važan. „Posebno zbog navijača u Njemačkoj koji su nas podržavali. Hvala bogu, pobijedili smo, iako je i dalje prisutno razočarenje zbog poraza u polufinalu. Gubili smo 2:1, ali smo izjednačili i poveli sa 3:2 što pokazuje jačinu našeg karaktera. To je bila izjava reprezentativca Njemačke nakon susreta za treće mjesto protiv Urugvaja 2010. godine.

Isti taj Schweinsteiger je bio najbolji pojedinac utakmice četiri godine ranije, kada je u Stuttgartu opet Njemačka bila treća. On je zabio dva gola, sudjelovao je kod trećeg, pa je Njemačka koliko tolio uspjela sprati gorak okus jer se nije našla na domaćem terenu u finalu. Portugalci su bili poprilično nezainteresirani, što potvrđuje krajnjih 3:1.

U Japanu i Koreji su domaćini i Turci napravili veliko iznenađenje ulaskom u polufinale, pa im je jednim dijelom bilo svejedno kako će susret završiti utakmica za broncu. Tri gola u prvih 13 minuta, na kraju je sve bilo gotovo za pola sata.Turska je slavila 3:2.

Hrvatska je pun spremnije s jačim voljnim momentom ušla u duel protiv Nizozemske 2:1. Hrvatskoj je trebala bronca za potvrdu jednog sjajnog nastupa te 1998. godine, Nizozemci su se oporavljali nakon poraza na penale od Brazila. Znamo kako je završilo i kada se pogledaju ostali susreti za treće mjesto ovo je bio jedan od boljih.

Video: SP 1998 Hrvatska - Nizozemska

Bugari su imali svoje ludo ljeto 1994. godine, došli do polufinala, pokušali protiv Italije doći do izjednačenja ali nije nisu uspjeli. Na kraju su u više revijalnoj nego takmičarskoj utakmici Šveđani ipak nešto drugačijeg mentaliteta do poluvremena osigurali trijumf 4:0. Rezultat najbolje potvrđuje kakva je to bila utakmica.

Italija i Engleska su utakmicu za treće mjesto dočekale psihološki "razvaljene". Domaćine je u polufinalu dobila Argentina s Maradonom u Napulju, Engleze Njemačka. Na kraju je u Bariju četiri minute prije kraja Schillaci realizirao penal za kakvo takvo slavlje Italije 2:1.

Video: SP 1990 Italija - Engleska 

Ako u prvoj postavi Francuske nisu Bats, Fernandez, Giresse, Platini, a Belgije Van Der Elst i Vercauteren, onda vam je sve jasno. Francuzima je teže pao poraz od Zapadne Njemačke nego Belgiji od Maradonine Argentine. Utakmica je odigrana po velikoj vrućini, počela je u 12 sati, na kraju su slavili Francuzi 4:2 na produžetke.


Slično je bilo u Španjolskoj 1982. godine, tada su Francuzi bili u još gorem stanju nakon epskog dvoboja protiv Zapadne Njemačke. Poljaci su za šest minuta osigurali broncu. Sa 0:1 su došli na 3:1, na kraju je bilo 3:2.

Možete tek zamisliti kako je bilo Brazilcima nakon što su na gol razliku ostali bez finala u Argentini 1978. godine. Tada nije polufinala, već se pobjednici skupina drugog kruga išli u finale, drugoplasirani u borbu za treće mjesto. Italija je podbacila u drugom krugu, pa je trijumf Brazila u ovom duelu 2:1, nekako bio i očekivan.

U Zapadnoj Njemačkoj su se selekcije prvi put suočile s činjenicom da se mogu pucati penali nakon što utakmica završi bez pobjednika. Dugo nije bilo golova, ali je onda tada odlično Lato osigurao slavlje Poljacima za njihovu možda i najvažniju pobjedu na Svjetskim prvenstvima, jer ipak su savladali Brazil.

Video: SP 1974 Poljska - Brazil 

U periodu od 1950. godine do tog turnira u Zapadnoj Njemačkoj, na toj trećoj stepenici pobjedničkog postolja završavale su selekcije Zapadne Njemačke (1970), Portugala (1966), Čilea (1962), Francuske (1958), Austrije (1954), te Švedske (1950). Prva reprezentacija koja je osvojila na terenu treće mjesto bila je ona Njemačke u Italiji 1934. godine, dok je Brazil prvu broncu osvojio 1938. godine.

Niti jedna utakmica do danas kada je u pitanju borba za treće mjesto nije završila bez golova, a najviše ih postignuto 1958. godine u Švedskoj, kada je Francuska nadigrala Zapadnu Njemačku 6:3.
Danas će u Kataru Hrvatska loviti svoju drugu broncu, dok Maroko ima priliku postati prva Afrička reprezentacija koja je u povijesti stigla do postolja na Svjetskom prvenstvu. Za razliku od nekih drugih, ova današnja utakmica bi mogla biti zanimljiva.

Kopirati
Drag cursor here to close