Zamalo završio kod Bjelice u Osijeku

Arsenal mu nije bio suđen, iz Partizana pobjegao

Možda nisam zahvalan onima koji me kritiziraju, ali i to je povezano s današnjim danom. Nastavljam da dajem sve od sebe", napisao je nakon utakmice protiv Njemačke Asano.
Sport / Qatar 2022 | 24. 11. 2022. u 00:22 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Negdje se mora vratiti. Znate kako ide. Takuma Asano je prošao puno toga u svojoj karijeri. Bilo je transfera, posudbi, loših prosudbi, svega. Dovoljno je prisjetiti se ne tako davne epizode u Partizanu, koji je iz Beograda jednostavno otišao.

"Za mene slučaj s Partizanom ne postoji. Primjećujem da su ljudi iz moje okoline zabrinuti, ali mene stvarno nije briga. Imao sam probleme s isplatom plata, a ugovor sam raskinuo uslijed zabrinutosti". Jednostavno je Japanac čekao platu ili bolje rečeno plate, čekao i onda je digao sidro.

Asano je došao u Partizan iz Arsenala za milijun eura. Što u prijevodu znači da ga je otkrio nitko drugi do Wenger. Igrao je Takuma za momčad Hiroshime, potpisao je sa svega 18 godina. Sanfrecce Hiroshima je u to vrijeme bio najbolji klub Japana, s kojim je Asano uzeo Super kup pa titulu prvaka 2015. godine. Njegov doprinos je bio dobar, devet golova u 34 susreta dovoljno za titulu "Rookie of the Year".

Uskoro je uzeo naslov prvaka Azije do 23 godine s reprezentacijom, došao je na Olimpijadu. Wenger kao Wenger planirao je u to vrijeme dovesti Vardyja u Arsenal. Posao je propao, pa je u Japanu prošao Asana. Ovaj je došao kao velika nada, igrač koje se isplati čekati.

" Veoma brz i sposoban da pronađe prostor iza defenzivca, on nije samo golgeter, već zna i kreirati šansu", tvrdili su novinari iz Japana.

Međutim, pojavio se problem s papirologijom, jer je bio igrač van EU. Naredne tri sezone Asano je otišao na pozajmicu u Njemačku dok je Arsenal pokušavao srediti njegovu papirologiju.

Prvo je pomogao Stuttgartu da osvoji prvo mjesto u drugoj ligi, bio je u Hanoveru, ali je onda ostao bez minutaže. Vaha je u to vrijeme vodio Japan i nije stavio Asana na spisak za Rusiju iako znamo kako je Halilhodžić kasnije završio.Do 2019. Asano je bio na raskrsnici. Generalni menadžer Hannovera Horst Heldt je pod cijenu ispadanja iz lige držao Japanca van postave.Jer nije želio aktivirati obaveznu kupoprodajnu klauzulu.

I na kraju se Asano skrasio u Partizanu. Kao prvi Japanac ikada. Partizan je u tri rate platio Arsenalu milijun eura, ugovor je potpisan na tri godine. Odigrao je 55 utakmica, zabio 22 gola, ali ovo je Balkan, kako se kaže. Nitko ništa ne garantira.

"Naučio sam neke riječi na srpskom. Kako si? Dobro... Dobar dan, dobro jutro, laku noć... Također, znam i neke izraze iz nogometne terminologije, koje koristimo na terenu. Znam, naravno i neke psovke. Obožavam da igram ovdje, ali želim ponovo da se okušam u nekoj od najjačih liga Europe, u Engleskoj, Španjolskoj, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj" govorio je Asano koji je u prvoj polusezoni bio najbolji strijelac momčadi. Ali ovo je Balkan, kako se kaže. Nitko ništa ne garantira. Iznenada je Japanac digao sidro.

"Ja, Takuma Asano, raskinuo sam ugovor s FK Partizan iz Beograda. Nakon teških trenutaka, nisam imao izbora nego da se odlučim na ovaj težak potez, jer ne osjećam poštovanje kluba. Klub kontinuirano nije uspijevao da mi isplati platu i popratne troškove na vrijeme i odgovorio je vrlo jednostavno na moje ponovljene zahtjeve. Boli me što moram da napustim klub pod ovim nesretnim okolnostima, jer je Partizan bio važan klub u mojoj igračkoj karijeri" napisao je tada Japanac i "razgulio".

Na kraju su završili na sudu, ali je Partizan izgubio. I nekih 500.000 eura. Sad je igrač Bochuma, mučila ga je ozljeda, nije puno igrao
samo šest utakmica ove sezone.

"Četiri i pol godine sam se pripremao za ovu utakmicu, ovaj trenutak. Frustracije, lijepe stvari, iritantne stvari, sve je povezano s ovim momentom. Hvala svima na podršci. Možda nisam zahvalan onima koji me kritiziraju, ali i to je povezano s današnjim danom. Nastavljam da dajem sve od sebe", napisao je nakon utakmice protiv Njemačke Asano. U jednom trenutku se Asano spominjao kao i moguća akvizicija Osijeka, dok je Bjelica bio na klupi ovog kluba.

Kopirati
Drag cursor here to close