#WorldAthleticsChamps

U tri finala uzeli tri zlata - Svjetsko atletsko prvenstvo u Dohi

Peti natjecateljski dan u Dohi protekao je u znaku atletičara iz Sjedinjenih Američkih Država koji su u tri finala uzeli tri zlata.
Sport / Ostali sportovi | 02. 10. 2019. u 05:21 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Peti natjecateljski dan u Dohi protekao je u znaku atletičara iz Sjedinjenih Američkih Država koji su u tri finala uzeli tri zlata. Pored Donavana Braziera, zlatom su se okitili Sam Kendricks u skoku s motkom i Noah Lylesna 200 metara.

Finale skoka s motkom kod atletičara ponudila je okršaj trojice koji su ove sezone išli preko šest metara. Sama Kendricksa (6.06) Piotra Liseka (6.02) i Armanda Duplantisa (6.00).

Zlato je na kraju pripalo Amerikancu koji je preskočio u trećem pokušaju 5.97, baš kao i mladi Šveđanin ali je Kendricks prethodnu visinu (5.92 m) svladao u prvom, a Duplantis u trećem pokušaju. Duplantis je probao na 6.02 tri puta, jednom više nego Kendricks, ali mu ni to nije pomoglo, dok je Poljak Piotr Lisek je na kraju s preskočenih 5.87 osigurao broncu. Kendricks je postao prvi atletičar nakon Sergeya Bubke koji je obranio naslov svjetskog prvaka.

''Oduševljen sam, zapanjen i uzbuđen, sve u isto vrijeme. Gotovo je teško podnijeti to. Ovdje smo imali obračun trojice sjajnih atletičara u noći za pamćenje. Nije ovo bio duel nekih neprijatelja, već velikih suparnika, ali i prijatelja'', naglasio je Kendricks.

Noah Lyles potvrdio je status najboljeg trkača na 200 metara u posljednje dvije godine. Dvostruki pobjednik Dijamantne lige osvojio je svoju prvu medalju na svjetskim prvenstvima i najavio da će biti glavni kandidat za zlato na Olimpijskim igrama u Tokyju. Sa 19.83 Lyles je za 12 stotinki nadmašio Kanađanina Andrea De Grassea koji je osvojio srebro, dok je bronca otišla u ruke Ekvadorca Alexa Quinoneza (19.98).

''Ne znam koliko ljudi dođe na svoje prvo Svjetsko prvenstvo i osvoji zlato, ali ja sam uspio to napraviti. Tijekom cijele godine sam sebi ponavljao da ću biti svjetski prvak da ne biste vjerovali. Bez obzira na situaciju na stazi znao sam pronaći dovoljno snage da se probijem do kraja. I kad sam prešao liniju samo sam osjetio olakšanje. Ne nemojte reći da sam novi Bolt, ne ovo sam ja. Ako me volite ja sam spreman da vas zabavljam. Ovo je sada novo vrijeme'', rekao je mladi Lyles

On je ranije već u karijeri trčao 19.50 ranije ove sezone, što ga je svrstalo na četvrto mjesto na listi svih vremena iza svjetskog rekordera Usaina Bolta, (19.19), još jednog Jamajčanina Yohana Blakea (19.26), te zemljaka velikog Michaela Johnsona (19.32).

Jedino finale kod atletičarki bilo je ono u bacanju koplja. I tamo se dogodilo iznenađenje, jer je zlato uzela Australka Kelsey Lee Barber. Barber se mučila u kvalifikacijama, nekako se provukla u finale, a onda je u posljednjoj seriji bacila koplje 66.56 metara pa je s četvrtog mjesta došla do naslova svjetske prvakinje. Prvog naslova za Australiju ovoj disciplini. Kineskinje Shiying Liu (65.88) i Huihui Lyu (65.49) su na kraju završile na drugom i trećem mjestu.

Olimpijska pobjednica u bacanju koplja Sara Kolak iz Hrvatske je na kraju bila sedma. Nije briljirala niti u kvalifikacija niti u finalu. Da je kojim slučajem Sara bacila najbolji ovosezonski hitac od 66.42 metra, u Dohi bi bila srebrna, nije, ali treba istaći da je cijelu prošlu sezonu propustila zbog ozljede. Ovaj put je njen najbolji hitac bio onaj iz pete serije 62.28 metara.

Kopirati
Drag cursor here to close