Presreli raketu

Zbog raketnog napada utrka F1 dovedena u pitanje

Prate situaciju u Saudijskoj Arabiji.
Sport / Ostali sportovi | 22. 03. 2022. u 17:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici Formule 1 sa posebnom pažnjom prate situaciju u Saudijskoj Arabiji nakon što je grad Jeddah, koji treba biti domaćin narednog Grand prixa, bio na meti raketnog udara.

Prema pisanju Reutersa, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja se bori u Jemenu, priopćila je u nedjelju da je presrela i uništila ''neprijateljsku zračnu metu'' usmjerenu ka Jeddahu, gradu na obalama Crvenog mora.

Do toga je došlo pošto je jemenska grupa Hutija, usklađena sa Iranom, napala distributivnu elektranu Aramko u Džedi, ispaljujući rakete i bespilotne letjelice na saudijske objekte za energetsku i vodenu desalinizaciju u južnoj regiji Jizana.

Portparol Arapske koalicije je rekao da su tom prilikom uništili 106 brodova sa eksplozivom.

I pored činjenice što je Jeddah spreman ovog vikenda drugi put ugostiti najbrži cirkus na svijetu, čelnici F1 ''prate situaciju'', piše ''Sun''.

Grand prix Saudijske Arabije dodan je u kalendar Formule 1 prošle godine, uz brojne kritike. Zagovornici ljudskih prava tvrde kako ova zemlja nije zaslužila biti domaćin Grand prixa, a neki vozači su, kako se izvještava, bili zabrinuti zbog stanja ljudskih prava u zemlji.

Predsjednik F1 Stefano Domenicali je izjavio kako vjeruje da će trka pomoći u poboljšanju situacije i ne vjeruje da je ispravno ''zatvarati'' zemlje, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close