„Eye Black"

Zašto igrači američkog nogometa nanose ratničke boje ispod očiju?

Tradicija ove maskirne linije potječe iz 40-tih godina prošloga stoljeća, a igrači su crnilo nanosili kako bi spriječili zasljepljivanje suncem, a kasnije reflektorima za vrijeme utakmice.
Sport / Ostali sportovi | 06. 02. 2018. u 23:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oni koji prate američku National Football Legue (NFL) i Super Bowl, kao krunu i vrhunac svake sezone američkog ''nogometa'', zasigurno znaju za pojam „Eye Black".

Crna vrpca ispod očiju, koja se nanese uoči početka neke utakmice, karakteristična je za američke igrače footballa, baseballa i hokeja na ledu.

Tradicija ove maskirne linije potječe iz 40-tih godina prošloga stoljeća, a igrači su crnilo nanosili kako bi spriječili zasljepljivanje suncem, a kasnije reflektorima za vrijeme utakmice.

Nekada se to nanosilo pougljenim plutom, a danas postoje modernije metode. Materijal koji se nanosi u modernome dobu izrađuje se od pčelinjeg voska, petroleja i ugljena i nanosi se roll-onom. Neki igrači jednostavno stave crne naljepnice ispod očiju.

Quarterback u američkom nogometu posebno treba imati savršen vid koji se ne narušava nikakvim odbljescima ili prejakim svjetlom. Kad se utakmice igraju po sunčanome danu, vjeruje se da crnilo ispod oka apsorbira višak svjetlosti i tako pomaže igraču. Slično je i pod blještavilom noćnih reflektora na velikim stadionima.

Urađene su neke studije koje dokazuju ''pomoć'' koju igrači na taj način imaju od ugljena ispod očiju, ali praksa kaže kako je tu zapravo malo ili nimalo učinka.

Ujedno, što nije nevažno, igrači na taj način izgledaju opasnije pa se tradicija vjerojatno radi toga ponajviše održala. Football vrlo grub muški sport i stoga ratničke boje spadaju u taj rat na terenu.

Sudi li se po izrazu lica Toma Bradyja i rezultatu njegovih New England Patriotsa, koji su izgubili finale (Super Bowl) od Philadelphia Eagles rezultatom 33:41, protivnik nije bio impresioniran, a posebno ne zastrašen "ratničkim bojama".

Kopirati
Drag cursor here to close