Kralj Indoor soccera

VIDEO I Žungul ulazi u Kuću slavnih

Karijeru je zaključio sa 652 gola, 471 asistencijom uz rekordna 1,123 poena uz osam naslova prvaka, 1990 godine.
Sport / Ostali sportovi | 06. 05. 2023. u 19:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bilo je pitanje vremena, za nešto što se zove Indoor soccer. Igrali su ga u SAD mnogi igrači s prostora bivše Jugoslavije, iz Mostar, ali je on definitivno ostavio najveći trag. Jer je po Amerikancima on bio "Kralj". Bio je zvijezda i najbolji napadač Hajduka 70-ih godina, a uz to i jedan od najboljih jugoslavenskih igrača u razdoblju kada je iz Jugoslavije poniklo mnoštvo igrača svjetske klase. A onda je odlučio otići preko "bare". Slaviša Žungul je postao Steve, na terenu koji je barem na ovim prostorima izgledao poput hokejaškog će vrlo brzo kupiti Amerikance.

U prvoj utakmici Žungul je odmah postigao četiri gola i dao do znanja da je on može biti vrhunski igrač i tog "indoor soccera". Njegov klub se zvao New York Arrows. Imao je samo 24 godine. Igrao je u čuvenom Madison Square Gardenu koji je redovno bio krcat. Gledao je predstave na Broadwayu, provodio se u kultnom Studio 54 u koji je često znao doći vozeći se u Rolls-Royceu. Gazda NY Arrowsa Don Luciani je posebno cijenio Žungula.

Video: St Louis Steamers New York Arrows

U prvoj godini je osvojen naslov, Žungul je u regularnom dijelu sezone zabio 43 gola uz 25 asistencija, u play offu je dodao još 15 golova i 4 asista, više nego dovoljno za titulu MVP prvenstva. U sezoni 1980./81. zabio je 108 golova u 40 utakmica — 58 golova više od prvog sljedećeg igrača. Karijeru je zaključio sa 652 gola, 471 asistencijom uz rekordna 1,123 poena uz osam naslova prvaka, 1990 godine.

"Kralj“ malog nogometa u SAD-u koji je uvelike pomogao da se taj sport u ono vrijeme uzdigne na nezabilježenu razinu popularnosti, ravnu hokeju i bejzbolu. Ove subote će mu biti ukazana velika čast. Naime bit će predstavljen u američki nogometni "Hall of fame“.
Zajedno sa Žungulom u klasi 2023. u Kuću slave bit će promovirani još i DaMarcus Beasley, Landon Donovan, Jill Ellis, Lauren Cheney Holiday, Kate Sobrero Markgraf i Hope Solo koja je odabrana godinu ranije, ali nije i formalno predstavljena.

Kopirati
Drag cursor here to close