LeBron, Ferrari, Poljaci, NASCAR bolid...

VIDEO I Kako su se razbijali bolidi na Le Mansu

"Ponosni smo što smo odveli Italiju na najvišu stepenicu postolja 24 sata Le Mansa, slaveći na najbolji način stotu godišnjicu najvažnije svjetske utrke u kategoriji", naglasio je Predsjednik Ferrarija John Elkann.
Sport / Ostali sportovi | 12. 06. 2023. u 13:37 F.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još jednom se potvrdilo zašto je utrka 24 sata Le Mansa nešto posebno. Ova je opet iz nekog drugog ugla gledanja bila nešto iznad. Prvi razlog je 100. obljetnica prve utrke, drugi činjenica da se čak sedam proizvođača borilo za pobjedu u najjačoj hypercar kategoriji. I treći da je na kraju pobijedio ostvario Ferrari prvu nakon 1965. godine, u svom prvom nastupu nakon 50 godina.

Video: Ferrari u cilju 

Predsjednik Ferrarija John Elkann i kompletno osoblje talijanske ekipe je bilo u Le Mansu kako bi gledali 24 sata koja je kasnije okrunjena nevjerojatnim uspjehom tima predvođenog Antonellom Colettom. Predsjednik, uvijek vrlo štedljiv na riječima, ovaj se put oglasio nakon pobjede 499P sa Pierom Guidijem, Giovinazzijem i Caladom.

"Danas smo doživjeli nezaboravan dan, koji posvećujem svima onima koji rade u Ferrariju. Nakon 50 godina vratili smo se sudjelovanju u najvišoj kategoriji utrka izdržljivosti, koje su obilježile našu historiju i historiju motosporta. Ponosni smo što smo odveli Italiju na najvišu stepenicu postolja 24 sata Le Mansa, slaveći na najbolji način stotu godišnjicu najvažnije svjetske utrke u kategoriji. Pobjeda koju su Antonello Coletta, Amato Ferrari i cijeli tim Ferrarija, od mehaničara do vozača, ostvarili u teškim uvjetima – zbog same dužine utrke, nesigurnog vremena i naših vrlo jakih protivnika – trebala bi biti primjer za sve od nas. Uzbuđenje koje su pružili našim obožavateljima na historijski dan povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost i podsjeća nas na važnost hrabrosti i skromnost da uvijek napredujemo," rekao je Elkann.

Talijani Alessandro Pier i Antonio Giovinazzi te Britanac James Calado zaslužni su za veliki trijumf Ferrarija, ostavili su iza sebe minutu i 21 sekundu Toyotu za koju su vozili Sebastien Buemi, Brandon Hartley i Ryo Hirakawa. Upravo je Hirakawa bio tragičar jer je na neka dva sata prije kraja proletio u zavoju Arnage. Oštećenje na bolidu je sanirano, ali je zaostatak za vodećim tada bio veći od dvije minute. Treće mjesto je pripalo drugoj postavi Cadillaca za koju su vozili Alex Lynn, Earl Bamber i Richard Westbrook. Oni su zaostali krug za pobjedničkim Ferrarijem.

Video: Kompilacija odustajanja 

Ovaj Le Mans je nezaboravan za Poljsku. Za njihovu ekipu Inter Europol Competition koja je vodila borbu s Teamom WRT iz Belgije za koji je zanimljivo, vozio Robert Kubica. Švicarski vozač Fabio Scherer izdržao je napade svog sunarodnjaka Louisa Delétraza i izborio pobjedu poljskog tima, prvu u povijesti. U ovoj klasi smo gledali nadmudrivanje bolida Orce. Uz Scherera za pobjedničku ekipu su vozili još Jakub Śmiechowski i Albert Costa.

Tradicionalno, jako puno uzbuđenja je bilo u klasi LMGTE Am, borbu su vodili Chevrolet Corvette, Porsche 911 RSR-19, Aston Martin Vantage i GR Racing Porsche.

Iskusni vozač utrka izdržljivosti Ben Keating osigurao je svoju drugu uzastopnu pobjedu, ovaj put kao član postave Corvette Racing zajedno s Nickyjem Catsburgom i Nicolásom Varroneom. U ovoj klasi smo prvi put do sada na Le Mansu u povijesti vidjeli jedan bolid NASCAR-a Chevrolet Camaro ZL1, Hendricks Motorsportsa koji je s Buttonom, Jimmiejem Johnsonom i Mike Rockefellerom ipak na kraju došao do cilja.

Kopirati
Drag cursor here to close