Oborio/la/lo rekord

VIDEO | Hit na internetu, transrodna plivačica neuhvatljiva

Thomas, inače studentica Sveučilišta Pennsylvania, 200 je yardi otplivala za 1:43.93 minuta, nešto manje od sedam sekundi brže od drugoplasirane Toni Naccarella, studentice Sveučilišta Buffalo, koja je istu dionicu otplivala za 1:48.69 minuta.
Sport / Ostali sportovi | 08. 12. 2021. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transrodna plivačica Lia Thomas (22) prošlog je tjedna na plivačkom susretu američkih studenata sportaša Zippy Invitational koji se održao u Akronu u saveznoj državi Ohio pobijedila u utrkama na 200, 500 i 1650 yardi slobodnim stilom te ujedno i postavila nove rekorde susreta u tim disciplinama, javlja Daily Mail.

Thomas, inače studentica Sveučilišta Pennsylvania, 200 je yardi otplivala za 1:43.93 minuta, nešto manje od sedam sekundi brže od drugoplasirane Toni Naccarella, studentice Sveučilišta Buffalo, koja je istu dionicu otplivala za 1:48.69 minuta. Osim što je u toj utrci postavila rekord susreta, postavila je i najbolje vrijeme koje je u disciplini otplivano u bazenu Ocasek Natatorium u Akronu.

Utrku na 500 yardi otplivala je za 4:34.06 minuta, 14 punih sekundi brže od drugoplasirane Anne Sofije Kalandadze, svoje kolegice sa Sveučilišta Pennsylvania, koja je istu dionicu otplivala za 4:48.99 minuta. Thomasino vrijeme i u ovoj je disciplini postalo novi rekord bazena Ocasek Natatorium.

Studentica sportašica sa Sveučilišta Pennsylvania utrku na 1650 yardi otplivala je za 15:59.71 minuta, nešto manje od 38 sekundi brže od drugoplasirane Anne Sofije Kalandadze, koja je istu dionicu otplivala za 16:37.44 minuta. Kao što je bio slučaj u utrkama na 200 i 500 yardi, Thomasino vrijeme u utrci na 1650 novi je rekord bazena.

Thomas je također bila dio štafetnog tima Sveučilišta Pennsylvania koji je utrkama na 200 yardi slobodnim stilom i 400 yardi mješovitim stilom u oba slučaja završio na četvrtom mjestu, a natjecala se i u utrci na 50 yardi u kojoj je otplivala peto najbolje vrijeme.

Ovo je prva sezona kako se Thomas, inače rođena Teksašanka, natječe kao transrodna žena. Plivačica se prije toga dvije godine natjecala u muškoj konkurenciji kao Will Thomas.

Neki su njezine uspjehe osporili tvrdnjama da je u prednosti pred svojim kolegicama jer osobe koje se rode kao muškarci znaju imati duže udove, veće dlanove i stopala te snažnija torza, čak i nakon hormonske terapije.

Nacionalno udruženje fakultetskih sportova Sjedinjenih Američkih Država (NCAA) kaže da se svaka transrodna žena može natjecati protiv drugih žena ako se podvrgne terapiji supresije testosterona u trajanju od godinu dana.

Daily Mail navodi da se ne zna kada je Thomas započela svoju tranziciju te da se posljednji puta u muškoj konkurenciji natjecala 16. studenog 2019. godine.

Thomas je ranije ove godine rekla da je zahvalna zbog činjenice da je mogla nastaviti plivati.

''Spoznaja da sam transrodna bacila je sumnju na stvari u koje sam bila sigurna. Pitala sam se hoću li nastaviti plivati i kako će to izgledati'', rekla je Thomas.

Pojedini korisnici društvenih mreža našli su se pozvani da kritiziraju činjenicu da se Thomas sada natječe protiv drugih žena.

''To je sramota za sve plivačice koje naporno rade'', napisao je jedan korisnik.

''Ovo bi trebalo razljutiti svaku osobu koja se ikada zalagala za ženski sport'' dodala je druga korisnica.

Thomas je prije dva tjedna na plivačkom susretu Sveučilišta Cornell, Princeton i Pennsylvania postavila nove rekorde svog sveučilišta u disciplinama 200 i 500 yardi slobodno.

''Zahvaljujući nastupima na susretu Zippy Invitational u disciplinama 200 i 500 slobodno, (Lia Thomas) dobit će priliku da postane prva transrodna studentica sportašica koja će biti među najboljim plivačicama u SAD-u, pak čak i nacionalna prvakinja'', rekli su iz Sveučilišta Pennsylvania.

Thomas je prva transrodna žena koja se natječe unutar NCAA okvira od 2019. godine, kada se u konferenciji Doline Missouri natjecala Natalie Fahey iz savezne države Illinois.

Kopirati
Drag cursor here to close