U ringu

Veliki prvaci za ozbiljno ili je ovo samo ekshibicija

Iako nije bio klasični teškaš, Roy Jones Junior se izborio za svoje mjesto među boksačkim velikanima. Uostalom, jedini je boksač koji je profesionalnu karijeru započeo u supervelter kategoriji, a uzeo na kraju titulu u teškoj.
Sport / Ostali sportovi | 28. 11. 2020. u 16:22 Feđa Ibrulj | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mike je posljednji put bio u ringu 2005. godine, kada je izgubio od Kevina McBridea. Roy Jones Junior je tri godine mlađi od Tysona, a posljednju borbu je imao u veljači 2018. godine. U toj borbi je pobijedio Scotta Sigmona i pripremio se za mirovinu. Prvog pamtimo kao najmlađeg svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Imao je 20 godina i 4 mjeseca kada je razbio Trevora Berbicka za WBC naslov 22. studenoga 1986. u Las Vegasu. Strahoviti nokauter, prvak koji je do onog famoznog obračuna s Busterom Douglasom imao čistih 37:0. Netko će reći kako nakon toga više to nije bio onaj Mike, Iron.

I nisu daleko od toga, iako je nakon izlaska iz zatvora odradio tri velike borbe po kojima ga pamtimo. Dvije protiv Evandera Holyfielda te jedna kontra Lenoxa Lewisa. Tyson je karijeru završio 50 pobjeda i 6 poraza, uspio je bankrotirati iako je zaradio više od 300 milijuna dolara od mečeva i sponzora. Bio je zatvoru, određeno vrijeme slagao je pored svog imena samo skandale i probleme. Posljednjih godina se smirio, iako nas s vremena na vrijeme "obraduje" nekom pričom koja je uglavnom obojena žuto.

Iako nije bio klasični teškaš, Roy Jones Junior se izborio za svoje mjesto među boksačkim velikanima. Uostalom, jedini je boksač koji je profesionalnu karijeru započeo u supervelter kategoriji, a uzeo na kraju titulu u teškoj. Ukupno je imao 75 mečeva, upisao je 66 pobjeda, od čega 47 nokautom, te devet poraza od kojih je prvi stigao tek u 35. profesionalnoj borbi u karijeri. I u njegovoj karijeri je bilo velikih mečeva. Dovoljno je prisjetiti se pobjede protiv Jamesa Toneyja iz 1994. godine kada je osvojio IBF-ov pojas u supersrednjoj kategoriji. Pobjeđivao je Jones Bernarda Hopkinsa, Tarvera, Félixa Trinidada, Calzaghea. Hopkinsa je recimo 1993. godine sredio iako je u borbu ušao s ozljedom ruke koju je uspio sakriti. Pojas prvaka teške kategorije verzija WBA je uzeo 1. ožujka 2003. godine. Nije nokautirao Johna Ruiza, ali ga jeste potpuno izdominirao. Postoje određene špekulacije kako je Jones imao na stolu ponudu te godine za meč s Tysonom koji nije prihvatio, a pretpostavlja se kako je problem bila visina honorara.

Večeras će se ova dva prvaka ipak naći u ringu, ali svi znamo kako to nije ono "pravo". U prilog ovoj konstataciji svakako ide i informacija kako Sportska komisija Kalifornije od samog ugovaranja istog Jonesa trudi da "pokvari" kompletnu priču. Ta ista komisija je objavila kako će za meč imati angažiranog tek suca u ringu, odnosno da neće biti bodovnih sudaca te da meč tako, ako se održi svih osam rundi, neće imati pobjednika. Ipak, zahvaljujući WBC federaciji stvari su se malo popravile. Postoje trojica sudaca koji će meč pratiti pored TV-a, te će slati svoje bodovanje nakon svake runde. Jedan je Chad Dawson, poluteškaš koji je WBC pojas držao od 2007. do 2009. godine. Drugi je Vinny Pazienta, bivši prvak titule lake i polusrednje kategorije, a Jones ga dobro poznaje. Roy ga je savladao 1995. godine nokautom u šestoj rundi. U ovom društvu imamo i jednu damu. U pitanju je Christy Martin, članica Kuće slavnih savezne države Nevade, koja je tijekom karijere odradila 59 profesionalnih mečeva. Runde traju po dvije minute, planirano ih je osam, dok boksači imaju na raspolaganju rukavice od 12 unci. Također prema najavama boksači bi trebali nositi zaštitne kacige. Nokaut je čini ipak dozvoljen.

Održano je i službeno vaganje, Roy Jones Jr. je 95.2 kilograma, Tyson ima ravno 100 kilograma.

''Ulazim u ring s možda i najboljim borcem koji je ikad hodao ovom planetom. Drag mi je otkako je pobijedio Johna Ruiza i postao prvak teške kategorije jer sam uvijek volio vidjeti manjeg čovjeka gdje pobjeđuje velikog. Cijeli život sam se susretao s time jer sam se i ja gotovo cijelu karijeru borio protiv većih od sebe'', kaže Tyson u najavi.

Kopirati
Drag cursor here to close