Veliki Joe i prelijepa Marilyn
Feđini specijali

Veliki Joe i prelijepa Marilyn

Sport / Ostali sportovi | 18. 11. 2021. u 01:16 Bljesak.info / Feđa Ibrulj

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Where have you gone, Joe DiMaggio?

Our nation turns its lonely eyes to you

Woo, woo, woo

What's that you say, Mrs. Robinson?

Joltin' Joe has left and gone away...

Posljednji je stih legendarne pjesme "Mrs. Robinson" još legendarnijeg dueta Simon & Garfunkel, snimljene 1968. godine. Posljednji stih posvećen legendarnom igraču baseballa, Joeu DiMaggiu jednom od najvećih koje je američki sport imao uopće.

Stih u kojem se Simon pita gdje je nestao DiMaggio, gdje su nastali ljudi kao što je bio on. Sportaš koji i danas toliko godina poslije budi emocije kod Amerikanaca bez obzira radi li se o onima kojima su baseball i New York Yankeesi sve na svijetu ili ne. Sportaš koji je uvijek u rukavu imao dovoljno emocija za sve, koji je bio zvijezda, neka drugačija nego neke druge koje su bile u njegovo vrijeme ili koje su došle kasnije, puno kasnije.

"Nikada ne znate tko vas gleda s tribina, možda je prvi put tu negdje neki dječak koji me gleda. Zbog toga moram odigrati još jednu vrhunsku utakmicu" znao je reći legendarni "Center fielder" New York Yankeesa. Za koje je igrao 13 sezona, kojima je pomogao da od 1936. godine devet puta osvoje naslov prvaka. I postao jedna od najslavnijih osoba 20-stoljeća u Sjedinjenim Državama.

Spreman preuzeti rizik

Dobitnik Pulitzerove nagrade Richard Ben Cramer, napisao knjigu pod naslovom Joe DiMaggio: Život junaka. Knjigu u kojoj je objasnio kakav je Joe bio kao osoba. Jer on jeste bio je slavljen i bio je idol, ali, zapravo, samo su rijetki znali u dušu ono što se kaže DiMaggia, kakvim je životom on živio.

Video: Joe DiMaggio Baseball Career Highlights

"Njegovi su mi prijatelji iz North Beacha rekli da su uvijek morali tražiti od Joea da igra s njima baseball. Ostala su djeca bila naprosto luda za igrom, ali on je dijete koje je željelo pobjeđivati. Želio je da kroz tu igru zaradi nešto novaca" rekao je u jednom interviewu Cramer.

"Može se reći da on bio prvi igrač koji je imao sve odlike velikog igrača baseballa. Mogao je trčati, mogao je uhvatiti ili baciti loptu, mogao je jako udariti loptu s palicom. Te karakteristike rijetko se mogu povezati u jednoj osobi. Uz sve to, Joe je imao jednu osobinu. Bio je spreman preuzeti rizik, napraviti nešto što je presudno kako bi njegovi Yankeesi slavili. Koliko mu je to bilo važno, najbolje potvrđuje podatak kako nitko s njim nije mogao biti u istoj prostoriji nakon poraza. Za klub je bilo dobro to što je svaki novi igrač učio igrati onako kako je to činio Joe DiMaggio!" zaključio je Cramer.

Joe DiMaggio rodio se 25. studenog 1914. godine u mjestu Martinez u Kaliforniji kao osmo od devetoro djece roditelja Giuseppea te Rosalie. Ime je dobio prema svom ocu u čast jednog od njima najdražih svetaca. Vrlo brzo nakon rođenja cijela se obitelj preselila u San Francisco dok je Joe imao svega godinu dana.

Video: Joe DiMaggio Highlights

S vremenom mu je baseball postao najbitniji u životu. Prema jednoj njegovoj izjavi moglo se zaključiti kako mu se u jednom trenu cijeli život vrtio oko karijere koja je zamalo završila, prije nego što je počela budući da je doživio ozljedu lijevog ligamenta.

Prvi s ugovorom na 100.000 dolara

Osvajao je naslove, obarao rekorde. Tri puta je bio MVP, trinaest puta je igrao All Stars utakmice, 1941. godine je oborio rekord od 56 uzastopnih utakmica na kojima je osvojio bar jednu bazu. Rekord pomalo nestvaran za sport kao što je baseball. Za života je postao legenda, kasnije mit. Uostalom, Joe DiMaggio je postao prvi bejzbol igrač u povijesti s ugovorom na 100.000 dolara. Karijeru je završio 1951. godine, jer je osjetio kako to više nije to.

"Osjećam da sam došao u period u kojem više ne mogu da budem produktivan. Imao sam lošu sezonu i shvatio da više nisam onaj stari. Prestao sam da uživam u baseballu, nije mi zabavno, nije više igra već posao i zbog toga sam odlučio da je stavim točku", rekao je veliki "Joltin Joe".

Međutim, ono što će doći kasnije, samo je rekao bih dodatno pojačalo snagu mita, veličine, jedne zvijezde, jednog igrača kao što je DiMaggio.

Napokon upoznao Marilyn

Godinu dan po završetku njegove igračke karijere, počelo se sve više pričati i pisati o njegovoj vezi s Marilyn Monroe koja je u tom trenutku bila zvijezda koja se nezaustavljivo penje prema vrhu. Plavokosa lijepa manekenka nakon sporednih uloga u filmovima poput “Monkey Business” i vodeće uloge u trileru B filma “Ne smetaj kucanju”, već je ustvari bila glumica.

"Očekivala sam upadljivog sportaša iz New Yorka, a umjesto toga upoznala rezerviranog tipa koji mi se nije upucavao na prvom sastanku, napisala je glumica u svojoj autobiografiji "Moja priča". Ponašao se prema meni kao da sam nešto posebno, dodala je.

Video: Joe Dimaggio, The Press And Sexuality - As Told By Marilyn Monroe in July 1962

Vjenčali su se u San Franciscu 14. siječnja 1954. godine na putu prema Japanu, gdje je Joe imao nekih poslovnih obveza. Crkveno vjenčanje nije dolazilo u obzir jer su oboje već imali jedan brak iza sebe – on s glumicom Dorothy Arnold, s kojom je imao sina Josepha, a ona sa susjedom iz djetinjstva Jamesom Doughertyjem. Joe je svojoj supruzi poklonio prsten od platine i 35 brušenih dijamanata.

Joe ljubomoran, Marilyn na drogama

I dok je Joe bio "samo" bivši igrač baseballa u mirovini, Marilyn je polako gradila status seks - simbola. Joe je strasno volio Marilyn, ljubav je s vremenom polako prerastala u sve veću ljubomoru. Posebno nakon što se "javno" snimala scena za sve vremena u filmu "Sedam godina vjernosti" na križanju avenije Lexington i 52. ulice u New Yorku. Valjda znate o kojoj se sceni radi.

Video: The Seven Year Itch 

Sceni koja je ušla u povijest američke ali i svjetske kinematografije te otvorila glumici brojna vrata, Joe je bio bijesan. Par se posvađao te večeri, a nekoliko tjedana kasnije Marilyn je zatražila rastavu jer je Joe bio „mentalno okrutan“. Brak je pukao nakon 274 dana.

DiMaggio je pokušavao ostaviti čašicu, krenuo je kod psihijatra, ali Marilyn nije željela bilo kakvu vezu ponovo. Nakon Marilynina braka s Arthurom Millerom, ali i navodne afere s predsjednikom Kennedyjem, DiMaggio ju je čak ponovo pitao da se uda za njega. Joeu ali i ostalima je postalo jasno kako se Marilyn kreće u pomalo lošem društvu, patila je od depresije, bila na psihijatrijskom liječenju te uzimala droge, koje su je na kraju koštale i života. Joe je vjerovao do posljednjeg trenutka da će je vratiti, izvući iz nečega što je iz dana u dan postajalo sve gore.

Na kraju se Marilyn predozirala 

Kad ju je 1961. njezin psihijatar poslao u kliniku u odjel za najteže slučajeve upravo je zvala svog Joea da je ‘spasi’. On je odmah doletio i izveo je, a ona mu se poslije pridružila na Floridi. Međutim iz ralja droge je nije uspio izvući.

Video: Marilyn Monroe divorce with joe

5. kolovoza 1962 Marilyn se predozirala, Joe na sahrani nije želio nikoga iz Hollywooda već samo najbliže prijatelje i rodbinu. Od tog narednih dvadeset godina je tri puta tjedno slao buket crvenih ruža na njezin grob. Nije se ponovo oženio, smrt Marilyn Monroe nikada nije prebolio.

Video: Marilyn Monroe

Joe se jeste odmakao od alkohola ali od cigareta nikada. Na kraju je zaradio cancer pluća, pa je 1998. godine završio u bolnici. Operacija je urađena, pa se kući vratio nakon 99 dana, pa je preminuo u svom domu 8. ožujka 1999. godine. Svjedoci koji su bili tih dana uz njega kažu da su njegove posljednje riječi bile: "Konačno ću opet vidjeti svoju voljenu Marilyn."

Video: Paul Simon sings "Mrs. Robinson" on DiMaggio Day in 1999

.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close