Australia Open

Slučaj Đoković pred sudom: Nema deportacije do odluke suda

Potencijalna deportacija je odložena do subote u 16 sati, što je po srednjoeuropskom vremenu 6 ujutro.
Sport / Ostali sportovi | 14. 01. 2022. u 12:05 Bljesak.info
Federal Circuit and Family Court of Australia

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australija je ponovno odbila vizu najboljem tenisaču svijeta Novaku Đokoviću te planira protjerati srpskog igrača iz zemlje. Odluku o odbijanju vize donio je ministar za imigracije Alex Hawke.

Ministar je odbio vizu Đokoviću, a u priopćenju je rekao da je odlučio iskoristiti svoju ovlast prema članku 133C(3) Zakona o migracijama da bi poništio vizu na temelju zdravlja i dobrog reda, kao i da je to bilo u javnom interesu. Đokovićev pravni tim će se vjerojatno žaliti na ovu odluku.

Đokovićev odvjetnik Nick Wood objasnio je zašto se njegovom klijentu toliko žuri.

"Svaki trenutak prije turnira koji počinje u ponedjeljak je dragocjen", rekao je Wood.

On je istaknuo da bi sudac Anthony Kelly trebao da zadrži postupak u Federalnom sudu u Melbourneu, a ne da ga prebacuje na Savezni sud, jer bi se time uštedjelo vrijeme.

Potvrdio je da njegov klijent nije vraćen u pritvor, kao i da će se naći pred sudom u subotu.

Wood je zatražio dozvolu od suda da Đoković u narednom razdoblju, do svjedočenja, boravi na istoj lokaciji kao i njegov pravni tim.

Sudac Anthony Kelly je primijetio da su strane, kada je posljednji put vođen ovaj slučaj, uspjele da se dogovore da očuvaju status quo, a isto bi moglo biti ponovo potrebno.

Kelly je rekao da bi to moglo da uključi kratku privremenu zabranu do 16 sati u subotu, 15. siječnja čime bi se spriječilo da Đoković bude deportiran.

Potencijalna deportacija je odložena do subote u 16 sati, što je po srednjoeuropskom vremenu 6 ujutro.

Kelly je napomenuo da je Novak Đoković pozvan da da izjavu u subotu.

Đokovićev advokat Nick Wood izjavio je da srpskom tenisaču nije ukinuta viza zbog toga što nije cijepljen, već zbog straha australijskih vlasti da bi to moglo dovesti do šireg protivljenja cijepljenja u Australiji.

On je postupke vlasti nazvao "očigledno neracionalnim". Wood je zatražio od suca da razmotri mogućnost održavanja punog saslušanja u nedjelju, 16. siječnja, uslijed zabrinutosti pravnog tima Novaka Đokovića zbog vremena, jer obrana želi da se odluka o procesu donese prije Đokovićevog prvog meča na Australian Openu u ponedjeljak, 17. siječnja.

S druge strane, australski teniski navijači u Melbourne Parku smatraju da je odluka vlade da usprkos sudskoj presudi po drugi puta poništi vizu Novaku Đokoviću ispravna, a internetska anketa pokazala je da vlada po tom pitanju uživa potporu 90 posto Australaca.
Kopirati
Drag cursor here to close