Tuzlanska županija

Usvojen Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama

Sport / Ostali sportovi | 30. 11. 2016. u 14:31 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupština Tuzlanske županije danas je jednoglasno usvojila Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Županijskii ministar unutrašnjih poslova Husejn Topčagić kaže da su razlozi donošenja ovog zakona da se to pitanje uredi na jedinstven način na području ove županije jer, kako je naveo, ta oblast nije uređena na nivou države.

“Zakon je jasno precizirao obveze organizatora sportskih manifestacija, domaćih i gostujućih ekipa, standarde koje trebaju zadovoljavati sportski tereni, kao i mjere koje će poduzimati Ministarstvo unutrašnjih poslova TK-a kada su u pitanju sportske priredbe povećanog rizika”, rekao je Topčagić.

Dodao je da su ovim zakonom definirane i kaznene odredbe za prekršitelje, odnosno za one koji vrše nasilje i nedolično ponašanje na sportskim terenima, a definirani su i pravni subjekti i odgovorne osobe.

Istakao je i član 22. ovog zakona kojim je propisano da na prijedlog nadležne policijske stanice sud može donijeti zabranu prisustvovanja osobama koje vrše nasilje na sportskim terenima od jedne do tri godine.

Takve osobe su dužne da za vrijeme održavanje sportskih manifestacija budu pod kontrolom MUP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close