Prije 30 godina

Ulrike Maier – tragična pogibija skijašice na utrci spusta

Proslavljena austrijska skijašica Ulrike Maier poginula je za vrijeme vožnje spusta u Garmisch-Partenkirchenu u Njemačkoj na današnji dan, 29. siječnja 1994. godine.
Sport / Ostali sportovi | 29. 01. 2024. u 15:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na čuvenoj spust stazi Kandahar u njemačkom Garmischu, Ulrike Maier pri brzini od 120 km/h izgubila je kontrolu nad skijama, pala te od posljedica teškog pada naknadno i preminula.

O samom uzroku zbog kojeg je došlo do tako teških posljedica nakon jednog od mnogih padova, a koji se skijašicama i skijašima i inače događaju na utrkama spusta, postoji više teorija.

Prema jednom dijelu svjedoka ove tragične nezgode, koban je bio Austrijankin udarac glavom u nesretno postavljeni drveni stup, a na kojem se nalazio mjerač vremena.

Drugi, naprotiv, smatraju da je nesretna Ulrike glavom udarila u snijeg, i da joj se tijelo uslijed velike brzine potom toliko naglo trzajem okrenulo, da je pri tome jednostavno došlo do puknuća vratnog dijela tijela.

Isprva se mislilo da je Ulrike Maier na stazi poginula zbog udara u stup, pa je podignuta tužba protiv organizatora. Međutim, kasnije je utvrđeno da je zapravo udarila u brdo snijega na rubu staze, pa su odbačene tužbe za nemar organizatora.

Kako god bilo, Ulrike Maier vrlo je brzo nakon nezgode bila helikopterom prebačena u obližnju bolnicu u Murnauu, no kroz nekoliko sati ondje je, na žalost, i preminula.

Vjerni pratitelji skijanja sjetit će se i da su, budući da se nesreća dogodila za vrijeme TV prijenosa uživo, stravičan pad i njegove posljedice mogli vidjeti brojni gledatelji širom Europe i svijeta, a podsjetimo i da je ta za Ulrike kobna utrka bila, nakon pauze od 20-ak minuta, nastavljena i vožena do kraja.

Video se može pogledati OVDJE uz napomenu da nije namijenjen za maloljetne i osjetljive osobe.

Do trenutka pogibije, s tek napunjenih 26 godina (rođena je 22. listopada 1967.), Ulrike Maier ostvarila je u svojoj karijeri, inače, ukupno 3 veleslalomske i dvije super G pobjede u Svjetskom kupu, a u super G-u je bila i dvostruka svjetska prvakinja (Vail 1989. i Saalbach 1991.).

U svim disciplinama, osim spusta, u Svjetskom kupu ubilježila je i plasmane na pobjednički podij, a na Svjetskom prvenstvu u austrijskom Saalbachu uzela je i titulu svjetske viceprvakinje u veleslalomu. (Izvor: Skijanje.hr)

Kopirati
Drag cursor here to close