Sjajni atletičar Deon Lendore

U teškoj nesreći poginuo osvajač medalja

Najveći rezultat u karijeri, Deon je ostvario u Londonu 2012. godine, na Olimpijadi kao član štafete 4x400 metara zajedno s Jarrinom Solomonom, Lalondeom Gordonom, Adeom Alleyneom-Forteom, s tim da je Deon imao 19 godina.
Sport / Ostali sportovi | 11. 01. 2022. u 20:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stravična vijest pogodila je svijet sporta i atletike nakon što je sprinter Deon Lendore u prometnoj nesreći izgubio život. Olimpijski i svjetski osvajač medalje za Trinidad i Tobago preminuo je sinoć u 29. godini nakon što je u Texasu doživio tešku prometnu nesreću, a tužnu vijest objavio je i Olimpijski odbor njegove zemlje.

Najveći rezultat u karijeri, Deon je ostvario u Londonu 2012. godine, na Olimpijadi kao član štafete 4x400 metara zajedno s Jarrinom Solomonom, Lalondeom Gordonom, Adeom Alleyneom-Forteom, s tim da je Deon imao 19 godina. Tri godine kasnije na Svjetskom prvenstvu u štafeti je bio srebrni.

Pored toga je u dvorani 2016. godine u Portlandu na svjetskom dvoranskom bio treći na 400 metara, kao i sa štafetom, dok je dvije godine kasnije u Birminghamu ponovio rezultat na 400 metara. Posljednja medalja koju je osvojio bila je ona Pan Američkim igrama prije tri godine. U Pekingu je ljetos na Olimpijadi završio kao deveti kvalifikacija na 400 metara s 44.39.

Rođen je 1992. godine, a sa svojim prvim atletskim koracima krenuo je u lokalnom klubu Abilene Wildcats, da bi potom otišao put SAD-a zahvaljujući stipendiji na Texas A&M Universityu. Kao junior je nastupio na nekoliko Svjetskih prvenstava, a s 19 godina je debitirao kao olimpijac u Londonu, a bio je sudionik Igara u Riju 2016. i Tokiju 2021.

"Riječi ne mogu na odgovarajući način izraziti našu tugu zbog preranog gubitka trostrukog osvajača olimpijske i svjetske bronze Deona Lendorea, koji je svima nama bio inspiracija i motivacija na stazi i izvan nje", stoji u priopćenju OI odbora Trinidada i Tobaga.

Kopirati
Drag cursor here to close