Za Fair Play

U odbojku pored crvenog i žutog uveden i zeleni karton

Prvi vlasnik zelenog kartona u povijesti talijanske odbojke je igrač Trentina Simone Gianelli. Njemu je zeleni karton u polufinalnoj utakmici talijanskog Superkupa dodijelio sudac Andrea Puecher.
Sport / Ostali sportovi | 18. 10. 2018. u 16:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Sudac sa žutim, crvenim i zelenim kartonom

Od nove sezone u Italiji tri vrste kartona dostupne su sucima. Dok žuti i crveni kartoni kažnjavaju igrače zbog nesportskog ponašanja i drugih kršenja Pravila, zeleni kartoni s natpisom ''Fair-play'' potiče igrače da se ponašaju u skladu sa fer plejom.

Prvi vlasnik zelenog kartona u povijesti talijanske odbojke je igrač Trentina Simone Gianelli. Njemu je zeleni karton u polufinalnoj utakmici talijanskog Superkupa dodijelio sudac Andrea Puecher.

Nakon napada Wilfreda Leona, Gianelli je podigao ruku i priznao da ga je lopta dodirnula u bloku. Kao rezultat toga, umjesto čelendža, sudac je dodijelio Ganelliiju zeleni karton za Fair Play i igra je nastavljena.

"Uz promicanje načela fair playa, zeleni karton ima drugi važan cilj. Kada igrač prizna neku pogrešku, npr. da ga je lopta dodirnula u bloku, isključuje se potreba za čelendž provjerom, a samim time nestaje i pauza koju bismo imali, odnosno ne gubi se vrijeme na gledanje videosnimke'', objašnjava voditelj talijanske lige Massimo Riga.

''Uvođenje zelenog karton zapravo je nastavak trenda ubrzanja igre. Čak i nevidljivi vizualni dodir na bloku će i dalje biti snimljen uz pomoć kamere - pa zašto gubiti vrijeme gledanja videozapisa?'', dodaje Riga.

"Na kraju sezone igrač i momčad koja je prikupila najviše zelenih kartona bit će nagrađeni", kaže Riga.

Očekuje se da će najiskreniji klub dobiti iz lige ne samo nagradu Fair Play, već i novčanu nagradu koja se može koristiti za dobrotvorne svrhe u svom gradu ili regiji. Igrač s najviše zelenih kartona također će dobiti posebnu nagradu.

Ali nije sve tako jednostavno kao što se čini. Ako čelendž pokaže npr. dodir na bloku, a igrač šuti o tome, sudac će mu izreći usmenu opomenu. Ako se ista stvar ponovi drugi put u istoj ekipi, sudac će biti prisiljen pokazati žuti karton, a ako se to dogodi po treći put sudac će pokazati crveni karton i dodijeliti poen protivniku.

''Na ovaj način i oni koji ne žele slijediti principe fair playa bit će prisiljeni to učiniti'', zaključio je Riga.

Jedini koji je javno protiv ove inovacije je glavni trener Perugie Lorenzo Bernardi.

"Ne slažem se s tim. Ponekad igrači možda čak ni ne primjećuju da dodiruju loptu. Ne razumijem zašto nastavljamo smanjivati vrijeme utakmice, uvodeći nova pravila koja ne utječu na poboljšanje odbojke ", rekao je trener.

Igrači su mirno prihvatili reforme. Stefan Boyer iz Verone i Filippo Lanza iz Perugie te Mika Christenson iz Modene već imaju zeleni karton.

Kopirati
Drag cursor here to close