Taekwondo savez BiH

U borbu za medalje: Nedžad u Meksiko, ostali na Maltu

Nastup natjecatelja na Svjetskom i Europskom prvenstvu i organizacija međunarodnog G2/E2 turnira
Sport / Ostali sportovi | 17. 11. 2022. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Taekwondo savez Bosne i Hercegovine održao je konferenciju za medije povodom predstojećih aktivnosti, nastupa natjecatelja Nedžada Husića na seniorskom prvenstvu u Meksiku, nastupa kadetske reprezentacije na Europskom prvenstvu koje će se održati na Malti, te internacionalnog turnira G2 koji će se održati 19. i 20. studenog u Areni hotela Hills.

Prisutnim medijima obratio se Samir Šarić, član predsjedništva Taekwondo saveza BiH koji je rekao:

''Nedžad Husić je jedini bh. predstavnik na seniorskom Svjetskom prvenstvu koje se održava u Meksiku. U izuzetno jakoj konkurenciji u kojoj je oko 60 natjecatelja naš najbolji predstavnik će tražiti svoju šansu i vjerujemo predstaviti sebe, savez i državu u najboljem svjetlu.''

Nedžad će prvu borbu raditi u 18 sati po našem vremenu, kada će u drugom kolu kao šesti nositelj boriti protiv boljeg iz meča predstavnika Amerike i Haitija.

Na Europskom prvenstvu koje će se održati na Malti nastupit će devet bh. natjecatelja, Nino Šeremet, Emina Hajdarpašić, Danilo Vukotić, Ejla Makaš, Sara Džafić, Lucija Miličević, David Miličević, Ahmed Dizdar i Milica Vasić.

Pet od ukupno devet navedenih natjecatelja borilo se za medalju na Svjetskom prvenstvu za kadete koje se ove godine održalo u Sofiji.

''Nije nam prošlo zapaženo da se čak pet kadeta borilo za medalju na Svjetskom prvenstvu u Sofiji, kao i dva juniora. Kada ne osvojite medalju naravno da to prođe nezapaženo, ali izuzimajući Nedžada Husića, ovo je najuspješniji rezultat rada našeg saveza. Vjerujemo da će neki od ovih natjecatelja donijeti medalju sa Europskog prvenstva koje će se održati na Malti”, dodaje Samir Šarić.

Jedna od najvećih uzdanica je Ejla Makaš koja je do sada već osvajala medalje na međunarodnom nivou.

''Atmosfera u timu je sjajna, mnogi od nas imaju velika očekivanja, a ja mogu obećati da ću dati sve od sebe da osvojim medalju za Bosnu i Hercegovinu”, ističe Ejla Makaš.

Podršku odlasku na Europsko prvenstvo dalo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu sa ministrom Samirom Avdićem koje je u potpunosti financiralo odlazak natjecatelja iz Kantona Sarajevo, Grad Prijedor, te Općina Posušje koja je financirala odlazak dva natjecatelja.

Kompanija Pharmacy Bio je sa brendom dr. Plant financirala kompletnu opremu za bh. natjecatelje.

Turnir G2 očekuje 160 timova iz 38 zemalja

Međunarodni turnir G2/E2 bit će održan 19. i 20. novembra u Areni hotela Hills. Na ovom turniru očekuje se učešće 160 timova iz 38 zemalja.

''Pretendiramo da ovaj turnir postane tradicionalan. Svaki ozbiljan savez radi na ovakvim turnirima koji donose bodove takmičarima.

U subotu će svoj nastup imati kadeti i juniori, dok će u nedjelju nastupati seniori.

Ove godine zbog pandemije bodovi za seniore računat će se duplo. Vjerujemo da ćemo i budućnosti organizovati ovo vrhunsko takmičenje”, ističe na kraju Samir Šarić.

Kopirati
Drag cursor here to close