Želi BiH predstavljati na Olimpijadi

Talentirani boksač Gianni Dedić iz Münchena se preselio u BiH

Talentirani boksač Gianni Dedić iz Münchena se preselio u Sarajevo: Drago mi je da mi je Fetahović mentor, želim BiH predstavljati na Olimpijadi
Sport / Ostali sportovi | 30. 04. 2022. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gianni Dedić je mladi boksač kojem stručnjaci predviđaju blistavu karijeru.

Ovaj talentirani sportaš rođen je u Münchenu 15. kolovoza 2001. godine, ali uvijek je isticao veliku ljubav prema Bosni i Hercegovini. Naime, njegov otac Eniz porijeklom je iz Ključa, dok je njegova majka Etjana iz Prijedora.

Gianni je posljednjih godina bio prvak Njemačke, tri puta bavarski šampion, a bio je i najbolji na jakim turnirima Kalinjingrad u Rusiji i pobjednik Kupa Black Forrest. Od kraja kolovoza je stanovnik glavnog grada Bosne i Hercegovine.

- Svakodnevno treniram u Sarajevu. S nestrpljenjem čekam nastup i osvajanje novih medalja i titula, a posebno se radujem nastupima pod bh. zastavom. Uzor mi je bio i ostao Adnan Ćatić. Volim i Muamera Hukića. Od stranih boksača, kao i mnoge druge, fascinira me Muhamed Ali. Boksao sam za Njemačku u raznim kategorijama, a prelaskom u seniore odlučio sam boksati za BiH, jer mi se pružila mogućnost izbora – kaže Gianni Dedić koji nastupa u kategoriji do 71 kilograma.

Ističe veliku pomoć i podršku uspješnog bh. trenera Almedina Fetahovića, koji je na Mediteranskim igrama 1993. godine osvojio zlatnu medalju za našu zemlju.

- Drago mi je da mi je Fetahović mentor. On je čovjek od kojeg mnogo mogu naučiti i napredovati. Za karijeru svakog mladog sportaša od krucijalnog je značaja posvećenost treninzima i volja trenera da mu prenosi znanje. Mogu reći da sam ponosan i zahvalan što imam za trenera Almedina Fetahovića. Bokserski klub Željezničar ima dugu povijest. U Sarajevu imam odlične uvjete, dobre trenere i veoma sam zadovoljan radom. Vjerujem da ću napraviti zavidne rezultate sa Željezničarom za koji sam do sada imao četiri meča i isto toliko pobjeda - kaže Dedić.

Gianni je nedavno debitirao i u profesionalnom boksu.

- Iznenada sam dobio poziv da se okušam i kao profesionalac. Rado sam prihvatio i zabilježio sam pobjedu u debiju. Ipak, profesionalnoj karijeri se namjeravam posvetiti nakon što budem predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Olimpijadi. To je moj prvi cilj – kaže naš talentirani boksač.

Kopirati
Drag cursor here to close