Gusar iz Rige

Svi su drugi bili šahovski velikani, samo je on bio - Mihail Talj

"Postoje dvije vrste žrtava. One ispravne i moje. Volim odvesti svoje protivnike duboko u mračnu šumu iz koje samo jedan može izaći živ", govorio je Talj.
Sport / Ostali sportovi | 09. 11. 2021. u 14:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reddit / Mihail Talj (9. studenoga 1936., Riga, Latvija - 28. lipnja 1992., Moskva, Rusija)

Prije 85 godina rođen je šahovski Mozart, bivši svjetski prvak Mihail Talj. Bio je osmi šahovski prvak svijeta i jedan od najvećih šahista svih vremena.

Kao Mihail Nehemjevič Talj (izvorno latvijski: Mihails Tāls) na svijet je došao u Rigi 9. studenoga 1936. godine.

Naučio je čitati u trećoj godini i brzo je počeo zabrinjavati učitelje i profesore jer ništa nije pisao u školi na predavanjima. No, on zadatke je lakoćom napamet rješavao.

Često su ga zvali i Miša te Gusar iz Rige, zbog njegova taktičkog načina igranja baziranoga na napadu.

Mihail Talj je zavolio šah vidjevši ga u čekaonici vlastitog oca, koji je bio liječnik. Ozbiljno ga je počeo učiti oko desete godine.

Talja smatraju najboljim napadačem u povijesti šaha. Njegov prirodni talent omogućio mu je 1960. godine oteti titulu Mihailu Botviniku pobijedivši ga i postavši 8. prvak svijeta, sa samo 24 godine.

Sljedeće 1961. godine u revanšu protiv Botvinika izgubio titulu prvaka svijeta, no ništa više nije moglo potamniti najsjajniju zvijezdu na šahovskom nebu jer – u šahu postoji vrijeme prije i nakon Talja. Prije i nakon Fischera. Dvojica vjerojatno najvećih u šahovskoj povijesti ili u najmanju ruku - najnadarenijih.

Talj je jedan od rijetkih šahista koji su dobili titulu velemajstora da nisu prije bili proglašeni međunarodnim majstorom.

Foto: Internet / Neponovljivi Miša ili Gusar iz Rige

Rođen je sa deformacijom desne šake pa je imao samo tri prsta, uz nevjerojatno oštar um, a sa 20 godina postao je prvak SSSR-a, najmlađi u povijesti. Iako je bio bez dva prsta na ruci, svirao je izvrsno klavir.

Talj je zablistao na turniru kandidata 1959, održanom u Bledu, Zagrebu i Beogradu. U najjačoj konkurenciji Talj je pobijedio s 20 poena (od 28 mogućih), posebno lako pobjeđujući donji dio žrijeba (uključujući i mladog Bobbyja Fischera - 4:0).

Općenito u životu, bio je apsolutno svojeglav. Od malena je imao zdravstvenih problema, bio je krhke građe i nikad nije pretjerano vodio brigu o zdravlju. Umjetnik u duši, duhovit i impulzivan. Volio je alkohol i cigarete, bio je baš pravi boem zbog čega je puno vremena provodio u bolnici. Tu je postao ovisnik o morfiju sve do smrti 1992. godine.

Imao je izuzetno napadački i agresivan stil igre. Lako je žrtvovao figure zbog ostvarivanja inicijative te je tako stavljao protivnike u poziciju da za pločom rješavaju teške probleme u kratkom vremenu.

Bio je drugačiji od Botvinika, Smislova i Petrosjana čija se igra smatrala dosadnom, budući da su puno toga ulagali u strategiju.

Njegov 'luđački' stil igre zbunjivao je protivnike. Davao je konje, lovce, čak i kraljicu, samo zbog postavke figura na ploči. Na kraju je pobjeđivao. Rivali su uvijek grizli za mamac, no bilo bi im kasno kad bi shvatili kako je ih lisac 'navukao'. Rizik mu je donosio pobjede. Crtao je po ploči, išao je uvijek par koraka ispred svih.

"Postoje dvije vrste žrtava. One ispravne i moje. Volim odvesti svoje protivnike duboko u mračnu šumu iz koje samo jedan može izaći živ", govorio je Talj.

O njemu i dalje kruži mnoštvo legendi, a jedna ide otprilike ovako: U Zurichu je Mihail Talj 1959. godine igrao simultanku na 38 ploča i nakon završene seanse – stanoviti Mayer počeo je Talju 'dokazivati' kako je u 17. potezu mogao 'igrati jače'.

Talj mu je brzo dokazao da nije u pravu, izdiktirao mu je napamet što je sve bilo na ploči, i na Mayerov upit, pamti li njihovu partiju, Talj je u svom stilu odgovorio – ne samo nju, nego poteze svih 38 partija! Pala je oklada i Talj je ispisao poteze svih 38 partija!

Foto: Internet / Kažu da lje Talj dvaput brojao do beskonačno :)

Žrtva dame protiv bugarskog velemajstora Milka Bobocova na Olimpijadi u Varni 1962. bezbroj puta obišla je šahovski svijet. Partija je završila briljantnom Taljevom pobjedom, baš kao i u žrtvenom vatrometu protiv protiv Smislova na Bledu 1959.

Ili Taljeva minijatura protiv Petrosjana koji je vjerojatno bio najbolji "obrambeni igrač" u povijesti šaha...

Šahovski znalci će kazati - bio je najbolji sljedbenik Einsteinove teorije relativnosti, bezbroj puta dokazao je na šahovskoj ploči da 2+2 mogu biti i 5 ali i 3! Nitko tako prije njega niti nakon njega nije igrao šah.

Paul Morphy je tako igrao u jednom drugom šahovskom vremenu, genijalni Aleksandar Aljehin također je svojim protivnicima priređivao žrtvene vatromete, no način na koji je Talj igrao šah jednostavno je neponovljiv. Baš kao i šah genija iz Brooklyna Roberta Jamesa Fischera.

U legendu je ušla Taljeva izjava nakon što je Fischer svojedobno rekao kako svakoj šahistici može dati konja fore – Bobby je Bobby, ali konj je konj!

Peminuo je 28. lipnja 1992. godine u Moskvi.

Video: Šahovski komentar: Gusar iz Rige, Talj - Aronin, Taraševa obrana, Moskva 1957.

 

Kopirati
Drag cursor here to close