Dizanje tegova

Suspendiran zbog dopinga najstariji olimpijski pobjednik

"Surađivat ću s relevantnim organizacijama u istrazi, jer želim saznati pravi uzrok za nastalu situaciju i želim dokazati svoju nevinost," kaže Lyu Xiaojun.
Sport / Ostali sportovi | 23. 12. 2022. u 17:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lyu Xiaojun je osvajao zlata na Olimpijadama u Londonu, Rio i Tokyu. Prva dva u kategeoriji do 77 kilograma, posljednju
u kategoriji do 81. U tim kategorijama ima i pet zlata sa svjetskih prvenstava. Na posljednjim igrama je postao najstariji olimpijski pobjednik.

Međutim danas se suočio s privremenom suspenzijom jer je u njegovom uzorku pronađeno nedopušteno sredstvo, objavili su u četvrtak iz Međunaradne agencije za testiranje (ITA).

Lyu je testiran 30. listopada izvan natjecanja, objavila je agencija koja nadgleda veći dio antidopinškog programa Međunarodne dizačke federacije (IWF). U njegovom je uzorku pronađen eritropoetin, zabranjeni peptidni hormon.

"Nemam ni motiv, ni razlog za uzimanje zabranjenih sredstava ili se koristiti nedopuštenim metodama u završnoj fazi moje drage dizačke karijere", izjavio je Lyu za Reuters putem priopćenja.

"Surađivat ću s relevantnim organizacijama u istrazi, jer želim saznati pravi uzrok za nastalu situaciju i želim dokazati svoju nevinost."

Posljednjih godina je u dizačkom sportu otkriveno mnoštvo slučajeva korištenja nedopuštenih sredstava, a u lipnju su bivšim čelnicima IWF-a Tamasu Ajanu i Nicuu Vladu izrečene doživotne zabrane obnašanja bilo kakvih dužnosti u ovom sportu, zbog prikrivanja dopinga.

"Primili smo na znanje Lyu Xiaojunovu objavu te vjerujemo da će ITA i IWF dokučiti sve činjenice i donijeti nepristranu odluku, suzbijajući doping i pritom štiteći prava čistih sportaša", poručili su iz Kineskog dizačkog saveza.

Kopirati
Drag cursor here to close